Foto: Marcus Vilson/mphotos.se och Magnus C Lydahl
Krönika
Tippar: Så slutar ödesmatcherna i allsvenskan – de möts i kvalet

Innebandymagazinets Victor Westlund inför slutomgången: "Ser det som självklart att Dalen väljer dem i kvalet"

På lördag säger vi adjö till allsvenskan norra och södra för sista gången. Som alla vet vid det här laget så skrotas de båda serierna till nästa säsong, istället slås de ihop till en och samma allsvenska.

En nödvändig förändring enligt många, andra har svårt att se hur föreningarna ska få ihop ekonomin med resorna som tillkommer.

Jag väljer – fegt nog – att ställa mig i mitten av ringhörnan.

Att något måste göras håller jag helt klart med om, lägstanivån på de båda serierna är alldeles för låg och och insatserna vi får se där är inte värdiga sporten innebandy.

Samtidigt är jag orolig för många föreningar. Inte för Dalen, Visby eller Warberg, alla tre lika välskötta med till synes goda resurser, men flertalet klubbar kommer kanske tvingas trolla med knäna för att kunna spela i en rikstäckande serie.

Från ja-sägarna till nya allsvenskan pratas det om att elitidrott inte är för alla, och att vissa klubbar inte gör tillräckligt mycket för att bli elitmässiga. Det kan säkert stämma i vissa fall, men är det verkligen så enkelt? 

Jag har hört den retoriken förr, i andra sammanhang än de idrottsliga, där de välbärgade tycker att de med mindre resurser nästan får skylla sig själva då de inte "arbetat tillräckligt hårt". 

Det finns en bild som länge cirkulerat på internet – en så kallad meme – där Paris Hilton bär ett linne med texten "Stop being poor". Det har senare visat sig att bilden varit manipulerad, men jag kan likväl se det linnet bäras av de som propagerar för nya allsvenskan allra hårdast.

(Med allt detta sagt vill jag inte dra några som helst jämförelser mellan innebandyklubbar och andra aktörer eller individer som har det mindre välställt.)

Samtidigt gillar ja-sägarnas vision. De vill ta sporten i rätt riktning och absolut, det här steget kommer vara en stor bidragande faktor som lyfter elitinnebandyn om det faller väl ut. Oftast behövs det också ta obekväma beslut för att få till positiva förändringar.

Det ligger också något i Hasse Pedersens citat "ställs det inga krav blir du inte bättre", det finns säkert exempel på klubbar som med en metaforisk piska i ryggen skulle kunna få till en bättre fungerande verksamhet.

Nåväl, först ska en dramatisk slutomgång avgöras i de båda serierna. Här är mina tankar om helgens ödesmatcher, och det framtida SSL-kvalet!

LÄS VIDARE MED PLUS
Innebandymagazinet Plus
89 kr / mån
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Betalas månadsvis utan bindningstid
Förnyas automatiskt
Innebandymagazinet Plus
799 kr / år
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: