HELSINGBORG-HAGUNDA 5-4
Foto: Joel Olofsson
Superligan
Vilda firandet: "Värsta matchen jag varit med om"
ANNONS

Helsingborg vann livsviktiga bottenmatchen mot Hagunda, trots 100 mardrömssekunder i andra perioden.

🏆 SSL, omgång 25
🆚 Helsingborg-Hagunda
Matchstart: 14.00
📍 Idrottens Hus, Helsingborg
🎥 Sänds på: Expressen
📣 Ställ din fråga/tyck till om SSL via Instagram DM

Foto: Joel Olofsson

SLUT: Helsingborg-Hagunda 5-4

Första perioden 
06.14: 1-0, Linus Nordgren (Linus Bergström)
16.18: 2-0, Simon Svensson (Linus Nordgren)

Andra perioden
04.05: 3-0, Nicklas Lidholm (Fredi Petersson)
08.01: 3-1, Kevin Ahlholm (Adam Nilbrink)
09.00: 3-2, Emil Eriksson (Jonas Larsson)
09.43: 3-3, Kevin Ahlholm (Isak Bengtsson)
12.35: 4-3, Christoffer Andersson (Linus Nordgren)
13.17: 4-4, Adam Nilbrink (Isak Bengtsson)

Tredje perioden
16.26: 5-4, Christoffer Andersson (Fredi Petersson)



“Värsta matchen jag varit med om”

Jaha, hur summerar man det här? “Värsta matchen jag varit med om i hela mitt innebandyliv”, så kan en summering låta. Orden kommer från en person i Helsingborgs organisation några minuter efter slutsignal, och man kan förstå varför. Tuff match mentalt för skåningarna att ta sig an. Men de löste det. 

Det var de där 100 sekunderna i andra perioden som svängde helt på matchbilden från att hemmalaget hade till synes god kontroll. Och då blir det många hjärnspöken av naturliga skäl. 

Bäst genom hela matchen: Linus Nordgren. 1+2 idag. Hans comeback har varit en avgörande del i att Helsingborg tagit så många poäng som man gjort på sistone. Jag ringde honom i höstas och kollade om han inte kände sig manad att damma av klubban igen, när det hade gått väldigt trögt för laget. Då var det ett tydligt nej, de skulle lösa det här själva. 

Matchens stjärnor
*** Linus Nordgren, Helsingborg 
** Christoffer Andersson, Helsingborg 
*  Adam Nilbrink, Hagunda 


Läsarkommentar: “Nej. Mindre budget, många spelare lämnar. Kommer bli ett helt nytt lag. Blir oftast så vid degradering” /Benjamin

… på frågan om Hagunda går upp i SSL igen nästa år. 


Foto: Joel Olofsson

“Vi gör det alldeles för spännande. Vi hade inställningen att spela som vi gjorde i första perioden. Det ska inte vara en rolig match för dem."

Matchhjälten Christoffer Andersson i sändningen efter matchen. 

Om sitt mål säger han: “Fredi (Petersson) pressar på bra och ser ut att hålla på att vinna bollen. Den studsar turligt fram mot mig och jag tänker att målvakten är väl inte beredd. Jag försöker bara träffa bollen och få den på mål, och det räcker precis.”


“Vi förtjänar tre poäng. Vi slarvar fem gånger och släpper in fem mål. Det är som det har varit hela säsongen, bollen studsar med motståndaren, tyvärr. Sen får vi kolla oss själva i spegeln varför misstagen sker. Det är surt, jag tycker vi är det bättre laget idag.”

Adam Nilbrink, Hagundas kapten, i sändningen efter matchen. Angående turbulensen efter slutsignal säger han: "Det är patetiskt. Jag vet inte varför de är arga när de vinner”. 


Det är slut. 5-4. 

Helsingborg lyckas reda ut det här. Tre livsviktiga poäng, för att uttrycka det milt.

Heta scener efteråt där det är irriterat i Hagunda. Burop från publiken. 

Foto: Joel Olofsson

MÅÅÅÅÅÅÅL!!!! CA!!!

Christoffer Andersson revanscherar sig igen, den här gången efter en dålig insats i powerplay. Strax efter skickar han in bollen i spel fem mot fem istället. IGEN kliver han fram i slutet av en match.

… och min tippning ser fortsatt ut att kunna slå in. Bara ett mål i öppen kasse återstår.


Powerplay Helsingborg

Oj, vilken bjudning av Hagunda. Stod för nära på ett frislag. PP FCH! CA-time.

Uppdatering: Hagunda reder ut det med uppoffrande spel. Halvuselt, på gränsen till heluselt, PP av Helsingborg under största delen av tiden, ett bra läge i slutet. 


Se upp för Åkerfeldt

Spända handleder och ansiktsuttryck i Helsingborg nu. I de här lägena trivs Markus Åkerfeldt och Isak Bengtsson i Hagunda. Särskilt den förstnämnde. Han brukar göra allt rätt när det är tajt och ska avgöras. Blir inte förvånad om han hittar på någonting sista tio minuterna av ordinarie.


Inte många som tror på Hagunda i allsvenskan nästa säsong. Cirka 800 personer har röstat på Instagram hittills, fortsättning följer.


Läsarkommentar: “Ser gärna att bägge lagen åker ur!” /Fredrik

Det ser onekligen ut som att Hagunda vill ta med sig Helsingborg ner i allsvenskan.


Jonathan Nilsson: 6-2

Förre Helsingborgsforwarden Jonathan Nilsson är i sändningen i pausen där han berättar om varför det blir Växjö till nästa säsong, trots att Helsingborg ligger honom "väldigt-väldigt varmt om hjärtat”. Faktum är att han var en av våra Instagram-följare som tippade den här matchen på förhand. 6-2 var hans tips. Det vet vi att det inte blir. Själv tippade jag 6-4 till Helsingborg, den kan fortfarande slå in…


“Den här matchen är roligare än den förra (mot Storvreta), för nu har vi chansen att förstöra för dem.”

Hagundas Kevin Ahlholm i sändningen efter andra perioden.


Snabb revansch för “CA”

Skott i krysset, det vet Christoffer Andersson hur man gör. Skönt för honom efter några olyckliga minuter strax innan…

… och där kvitterar Hagunda igen. Nu är rasslar det i nätet titt som tätt. Det märks att Jonathan Edling inte är aktiv i den här arenan längre.


Från 3-0 till 3-3 på 100 sekunder

Plötsligt är det kvitterat. Christoffer “CA” Andersson är bra på mycket men att vara följsam och täcka skott i försvarszonen är kanske inte hans främsta styrka. Lite syndabock blev han även vid det tredje insläppta målet när han tappade bollen på mittplan. 

Det tog bara drygt 100 sekunder från 3-0 till 3-3. Tack för påminnelsen om varför jag älskar den här sporten.


Ruskigt slarvigt av Hagunda

Nykvarn, Karlstad och AIK är knappast nöjda med hur Hagunda uppträder så här långt. Sättet man släpper in tredje målet på är riktigt billigt. För Nykvarn är det väl åtminstone ett lovande besked om det är så här HIF kommer spela nästa helg också. Men då är det i IFU Arena och det kan bli något annat. 

Nu ska vi inte blicka framåt för tidigt, men just nu har Helsingborg koll på detta.

Uppdatering: Och där kom reduceringen som svar på tal. Viktigt för matchen om det här ska bli spännande. 


Läsarkommentar: “Hoppas på Hagunda, men förmodligen vinner Danmark…” /John

Jag såg inget i första perioden som tyder på att Hagunda ska ta detta. Men innebandy är innebandy…


Läsarkommentar: “Nej, kommer finnas så många andra tuffa lag i kommande nya allsvenskan som är bättre" /Axel

… på frågan om Hagunda går upp i SSL igen nästa år. Jag tror som du. Men får de tillbaka Felix Abrahamsson, vilket inte alls känns otänkbart, så kan det hända grejer. Rapporterna säger att det inte gått superbra för honom i Schweiz. Vill påstå att han varit deras MVP senaste 3-4-5 åren. 


Foto: Joel Olofsson

“Helt okej, det kan absolut bli bättre. Framför allt försvarsspelet, de får några skott som vi kan täcka bort mer.”

Simon Svenssons ord i sändningen om lagets och sin femmas insats i första perioden. Jag tror egentligen Helsingborg är mer nöjda än så. Det borde de vara, jag upplever inte att Hagunda har kommit till speciellt många lägen, knappt något alls. De känns hittills som statister i den här underhållningen. När FCH:s förstafemma är inne så får man en tyngd som känns som att det kommer bli den avgörande faktorn idag. Och de lär knappast få mindre speltid ju längre matchen går.

Foto: Joel Olofsson


Foto: Joel Olofsson

2-0! 

Avvaktande utvisning men den hann aldrig fastställas, återigen förstafemman som gör målet och Linus Nordgren i huvudrollen med hela förarbetet och assist. Simon Svensson fick sätta dit den nu istället, inte lika vackert som det tidigare försöket, men mål är mål.


A for effort, Simon Svensson

Mer boll för Helsingborg efter de inledande minuterna och hemmalaget har tagit ett visst grepp om matchen spelmässigt. Simon Svensson nära att göra säsongens mål när han med klubban i en hand får träff på halvvolley bakom ryggen. Annars få målchanser så här långt, väldigt tillknäppt. 


Fullsatt? Nej, inte ens nära

En hel del tomma stolar i Idrottens Hus idag. För många för att vara sista hemmamatchen på säsongen, givet matchens betydelse och att inträdet bara kostar 17 kronor…


Första målet är godkänt, till synes korrekt

1-0 Helsingborg, veteranen Linus Nordgren gräver in den på en retur. Stod han i målvaktsområdet? Nej, domare Håkan Söderman stod bra till och verkar säker på sin sak.


Vi är igång!

Ser inledningsvis ut som Helsingborg kommer att låta Hagunda ha en hel del boll. Lite har man vågat kliva fram när tillfälle finns, men oftast brukar ju skåningarna trivas med att ligga lågt och spelvända.


Läsartipsen: Helsingborg vinner

Det börjar ticka in resultat från följare på Instagram. 6-2, 9-4, 5-2, 7-2, 8-3, 7-2, 6-4, 5-2, 7-2, 6-2. Många liknande tippningar och alla tror på hemmavinst.


Läsarkommentar: Hagunda går inte upp i SSL igen nästa år. Tror de kommer att tappa sina bästa spelare och kommer få svårt att få bra ersättare. /Linus

Mycket möjligt. Det finns några spelare som SSL-klubbar säkert kommer jaga. Adam Nilbrink vill jag inte se i allsvenskan. Med laget de har nu tror jag definitivt inte att de hade gått upp igen nästa år. Jag tror det kommer dröja innan de eventuellt är tillbaka. Sirius känns mer på gång och lär bli Uppsalas nummer två igen.


Läsarfråga: Vilka går upp till SSL? /Noel

Visby och Warberg tror jag på! Två starka publiklag dessutom, det vore inte fel att få tillbaka i SSL.


Helsingborgs startuppställning

Som väntat identisk med hur man ställde upp senast, bragdinsatsen borta mot Linköping. Förstafemman gjorde samtliga fem mål i den matchen, om man räknar in det tredje där man var mitt i ett byte och Linus Nordgren assisterande Nicklas Lidholm.


Hagundas uppställning: Spinord ut, Nilbrink in

Alexander Spinord, en av lagets bästa backar denna säsong, saknas. Men Adam Nilbrink är tillbaka, han var inte med senast i derbyt mot Storvreta.

Målvakt
Hampus Bodin

Förstafemman
Adam Nilbrink
Markus Åkerfeldt
Alexander Janols
Kevin Ahlholm
Isak Bengtsson

Andrafemman
Axel Backström Lorentzi
Noah Tornberg
Emil Eriksson
Filip Stenlund 
Jonas Larsson

Tredjeformationen
Erik Roos
Hampus Hallén
Melvin Alm Mendoza 
Johannes Rönnmark

Startar på sidan
Fredrik Hermodsson (mv)


“Vi minns vad Gävle gjorde mot Dalen i fjol”

Det här är förstås en match som Helsingborg “ska” vinna, med tanke på att Hagunda är avhängd jumbo. Men är det något som upplänningarna INTE har kännetecknats av under de här tre åren i SSL så är det dålig moral. De kommer att vilja avsluta snyggt. Jag tror dessutom att de kan prestera på en hög nivå av sin förmåga när de går in i matcherna med nedsänkta axlar. De möter alltså även Nykvarn i sista omgången vilket också blir av största betydelse för motståndarlaget. Mycket speciellt att Hagunda får en sådan här nyckelroll i slutet av säsongen trots att degraderingen är klar. Vi minns vad Gävle gjorde mot Dalen i fjol…


Krönika: Här tippas omgång 25

“Ett bra lag kommer att åka ur SSL”



Tabelläget i botten


Fortsätter Linus Nordgren nästa säsong?

Den frågan har Helsingborgs Dagblad ställt till comebackande veteranen. 

Länk: hd.se

“Jag tycker hela laget gjort det sjukt bra med den pressen vi ändå spelar med just nu. Det är många som spelar ännu bättre” - Linus Nordgren.


Årets MVP: Christoffer Andersson?

Podcasten PMD (in och lyssna!) lyfter ämnet om vem som är säsongens MVP, med Helsingborgs Christoffer Andersson som huvudkandidat. Med brasklappen om de klarar sig kvar, förstås. Det är ett bra namn. I en omröstning på X får han rimlig konkurrens från Jesper Sankell och Liam Åström. Jag skulle inflika med Gabriel Kohonen, det är lätt att glömma att Storvreta tappade Albin Sjögren och hur mycket han betydde för dem, och hur väl Kohonen har ersatt honom. Det har varit/blir en nyckel för att vinna serien och SM-guld. Anton Vestlunds betydelse för Karlstad går inte heller att understryka tillräckligt, inte bara med poängen utan även hans sätt att vara, och som är precis vad Karlstad vill stå för.


Entrépriset: 17 kronor

Det kostar inte skjortan att få en stol i Idrottens Hus idag. Varför just 17 kronor? För att uppmärksamma de 17 globala hållbarhetsmålen.


SSL-spelaren: "Idol var aldrig något för mig"

TV: Pixbobacken Anton Fylke minns tillbaka på när han gick vidare i TV4-programmet Idol, och sedan hoppade av.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Mullsjö vann trots uppryckning av FCH Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda Svårstoppade FCH fortsätter vinna – 5-4 mot Hagunda Storvreta har fem raka segrar – vann mot Hagunda med 11-5 Formstarka FCH tog ny seger mot Linköping

Du kanske även vill läsa:
"Sankell är Växjö Vipers - han är den där huggormen på klubbmärket"
Plus "Sankell är Växjö Vipers - han är den där huggormen på klubbmärket"
Piken mot Jönköping: "Vi vet att de inte kommer vinna"
Piken mot Jönköping: "Vi vet att de inte kommer vinna"
Den här artikeln handlar om: