Svenska Cupen-finalen - 1 dagar kvar
Foto: Per Wiklund
Svenska Cupen

Titeltörstande Pixbo ute efter första guldet på 16 år

ANNONS

Vem kommer ihåg Ligacupen som spelades under två säsonger mellan 2007-2009? Det var i alla fall Pixboherrarnas senaste triumf.

Igår vann Thorengruppen Svenska Cupen på damsidan efter att ha vänt ett 2-6 underläge mot Pixbo till en 7-6 vinst. Efter damfinalen har det blivit dags att ladda upp inför herrfinalen som spelas på onsdag upp i Falun mellan just Falun och Pixbo. Så Pixbo får en ny chans att ta en titel till föreningen och på herrsidan var det länge sedan Pixbo vann en titel. 

Pixbos herrar är överlägsen etta i SSL:s maratontabell. Trots detta törstar storklubben efter titlar. Den tillfälliga ligacuptriumfen i Umeå 2008 och Europacup titeln 2004 är de enda triumferna de senaste 20 åren.

– Vi är riktigt motiverade att vinna en titel till klubben. Det här är en av två titlar du kan tävla om i Sverige och vi är i final i den första och förhoppningsvis en till i april, säger Pixbos tränare Patric Löfborg till Innebandymagazinet. 

Finalen lottades att spelas i Falun, en arena som Pixbo spelade i totalt fem gånger förra säsongen, varav fyra i semifinalspelet. Lägg till redan ett möte denna säsong (3 januari 2024) vilket betyder sjunde matchen i Guiden Arena på två säsonger.

– Självklart hade vi hoppats på att få spela finalen i en fullsatt Wallenstam Arena, men vi känner väl till Faluns hemmaarena och hur det är att spela inför deras hemmapublik. Vi kommer åka upp dagen före till Falun för att verkligen kunna förbereda oss till max.

Falun har vunnit dubbelt i SSL mot Pixbo den här säsongen. Första mötet kvitterade Alexander Galante Carlström i slutsekunderna där sedan Falun vann i sudden och på hemmaplan gjorde Falun processen kort via en storseger där Omar Aldeeb stod för att hattrick i Falun. 

– Det brukar vara riktigt bra och fartfyllda matcher när vi möter Falun med mycket chanser åt båda håll, så det lag som är mest effektivt i sin offensiv kommer att ligga bra till för att vinna guldet och även viktigt att vissa spelare kliver fram när det ska avgöras. 

Så kan det absolut vara men är inte också målvaktsspelet ett faktum. Ni har triumf i hand med en alltid storspelande Jon Hedlund?

– Där har du en bra synpunkt absolut. Det lag som har bäst målvaktsspel och lyckas eliminera motståndarnas anfallsvapen på ett bra sätt kan givetvis också det leda till vinst och cupguld. 

Säsongen 2023/24 går för Pixbo att beskriva som lite upp och ner. Fantastiska insatser blandas ibland med något som liknar bottennapp. Falun går in i finalen som favorit, hur tänker ni på det ni har med er inför finalen?

– Vi har tyvärr varit drabbade av en hel del skador under den senaste tiden men förhoppningsvis ska flera av dessa spelare vara tillbaka till finalen. Vi tar alltid med oss erfarenheter från tidigare möten med alla lag i serien så det klart att de matcherna finns med någonstans i bakgrunden. Men varje ny match är unik och det är nya förutsättningar för båda lagen vilket är viktigt att ha med sig inför fighten.


TV: Liam Åströms 10 fullträffar under 2024

AIK-stjärnan är stekhet, här är hans senaste mål under nya året.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo

Den här artikeln handlar om: