Foto: Per Wiklund
Landet runt

Förbund larmar: "Varit grova påhopp mot lag och individuella spelare"

ANNONS

Upplands Innebandyförbund markerar mot olämpliga kommentarer i den officiella innebandyappen från Svensk Innebandy.

I mobilappen Svensk Innebandy kan man följa matcher live, hålla koll på resultatet och tabeller samt ge egna kommentarer under matcherna.

Enligt Upplands Innebandyförbund har det under helgen skrivits kommentarer rörande matcher i uppländska matcher på barn- och ungdomsnivå som innehållit "grova påhopp mot lag och individuella spelare".

Förbundet skriver följande på sin Instagram:

"I helgen har det rapporterats om att det har varit väldigt dåligt klimat i uppländska serier i Innebandyappen på barn/ungdomsnivå. Det har varit grova påhopp mot lag och individuella spelare.

Innebandyappen är till för att kunna följa och heja på sitt lag och skriva i kommentatorfältet på ett schysst sätt. I Innebandyappen ska det tänkas extra mycket på hur man skriver och hur man väljer sina ord på barn/ungdomsnivå eftersom det ska vara en trygg miljö för våra unga aktiva där de ska få vara utan kränkningar och grova påhopp.

Nu hjälps vi åt att skapa en bättre och tryggare miljö för våra barn/ungdomsserier i Innebandyappen!❤️💛"

Svenska Innebandyförbundets svar – så modereras appen

I oktober förra året skrevs ett liknande uttalande, då från de skånska föreningarna FC Helsingborg och Åstorp/Kvidinge IBS som riktade en varning efter att oanständiga kommentarer skrivits i samband med en JAS-match mellan lagen.

I samband med det så uttalade sig Svenska Innebandyförbundet genom press- och medieansvarige Ludvig Gustavsson, som sa följande om hur appen modereras.

"Vi har sett och noterat vad som hände i kommentarsfältet i appen under matchen mellan FC Helsingborg och Åstorp/Kvidinge IBS i Juniorallsvenskan. Vi har efter matchen skickat ut en varning till tolv konton kopplade till kommentarer som inkom under matchen med uppmaningen att genast upphöra med liknande uppträdande.

Om personerna i fråga trots detta fortsätter med liknande kommentarer kommer vi att stänga av deras konton permanent. Det krävs både mail och telefonnummer när man registrerar sig i appen vilket gör det enklare för oss att stänga av personer som uppträder stötande.

Kommentarsfältet i appen fungerar även så att om två olika personer rapporterar en kommentar under matchens gång så tas den bort per automatik, så flertalet kommentarer från matchen är redan borttagna. Vi kommer även radera ytterligare kommentarer om de inte själva plockas bort eller vi anser att de är stötande.

Vi tolererar inga kränkande, diskriminerande eller liknande kommentarer i appen."

Frågor och svar

Är det valfritt för förening att ha kommentarer eller inte på sina matcher i appen?

”Det är inte valfritt i nuläget. Det är dock en fråga vi tar med oss och behöver titta på om det krävs framöver. Där behöver det också utredas vilken nivå det ska ligga på, om det ska vara förening, lag eller liknande.

Det ska dock tilläggas att det generellt sett brukar vara god ton i våra kommentarsfält och det här är ett undantag.”

Modereras kommentarer på något sätt?

”Det är självmoderering. Som jag tidigare var inne på raderas ett inlägg om två personer rapporterar ett och samma inlägg. Vi ser dock fortfarande inlägget i fråga och varför personerna valt att rapportera det och kan därmed ta det vidare.”

Går det för en förening att ta bort kommentarer?

”Samma som ovan. Det är dock något som vi kan behöva utreda framöver.”

Hur ser regelverket ut kring kommentarer överlag för användare och vad kan den här typen av agerande få för konsekvenser för de som beter sig illa? Hur ser ni på det inträffade och har ni varit med om liknande fall i appen?

”När man registrerar sig i appen krävs det både telefonnummer och mailadress. Varje användare får sedan godkänna en användarpolicy som utgår från våra värderingar där det står att man ska hålla god ton. Det är även den vi lutar oss mot när vi sedan stänger av konton som strider mot detta.

Vid rapporteringar där vi sedan anser att en kommentar strider mot vår användarpolicy så delar vi först ut en varning. Om personen i fråga därefter fortsätter att kommentera stötande stänger vi av kontot permanent.

Vi har dock historiskt sett endast stängt av en handfull konton, men vi har varnat desto fler. De som har blivit varnade har generellt bättrat sig och inte fortsatt med ett stötande beteende.

Vi vill att appen ska vara en plats där man tillsammans kan heja fram sitt favoritlag.”


TV: Gabriel Kohonen kan kopiera pappa Mika - "Sensationellt"

Magnus Fredriksson synar poängaligatoppen i SSL, där åtta av tio spelare är rightare.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: