veteran-sm
Foto: Magnus Granlund och Per Wiklund
Veteran-SM

Legendarens drömmål i veteran-SM: "Får vara nöjd med det"

ANNONS

Peder Bodén bjöd på nya delikatesser under veteran-SM där han tog dubbla guld.

Under helgen som gick så avgjordes veteran-SM som spelades i tre klasser: H35, H45 och D35.

Dalen ställde likt förra året upp med ett minst sagt stjärnspäckat lag, den här gången i båda klasserna. Det slutade också med dubbla guld för Dalens veteraner och en av spelarna som representerade båda vinnarlagen var legendaren Peder Bodén.

– Det är svinroligt. Det ser man ju fram emot! Det är framförallt kul att träffa gamla medspelare som man inte har sett på några år, säger Peder Bodén till Innebandymagazinet.

Peder Bodén är en av tidernas bästa poänggörare i högstaligans historia där han gjort totalt 17 säsonger med Dalen och Pixbo. Den här säsongen har han spenderat i Herr2an med IBK Umeå Norr.

Det blev sedan ett intensivt matchande under helgen, 45-åringen deltog i totalt tio matcher där alla spelades 2x15 minuter med effektiv tid. Kroppen mår efter helgen "okej", enligt Bodén.

Det är en liten baksida som fick en bristning. Men det var det värt.

Vad låg bakom gulden då i respektive klass tycker du?

– Om man ser på H35 så är det för att ingen av oss har slutat, mer eller mindre. Det är väl Daniel Marklund som inte har spelat på sista åren, men resten spelar ju fortfarande aktivt. Det gör ju stor skillnad, i Storvretas lag exempelvis så har alla kanske inte spelat så mycket aktivt. Det är väl kanske det som är skillnaden och fördelen för oss, vi är bra på att inte sluta.

– i H45 så var vi starka. Backarna var riktigt bra. (Niklas) Bolin i målet stängde igen. Sen lyckades vi peta in lite bollar framåt också, så det var väl en laginsats.

Jonas Lindberg, Daniel Andersson, Jerker Lundberg och Peder Bodén vann JSM-guld 1996 – 28 år senare segrade de i veteran-SM. Foto: Privat

"Det hade varit kul med en en elitklass"

Nu hoppas Bodén på att fler gamla motståndare från SSL ska ställa upp i kommande upplagor.

– Alla tycker det är roligt. I år hade vi en bankett på lördagen  där man verkligen får träffa och mingla med alla gamla spelare. Det var ju jätteroligt.

– Det hade varit kul med en en elitklass. Det behöver kanske inte vara en elitklass, men att det är kanske är Pixbo, Storvreta, Dalen. Jag tror att det skulle dra mer folk också, om det skulle vara fler gamla lag. AIK skulle kunna ha ett lag. Järfälla, Balrog med. Så har man en egen klass för såna och en öppen klass för alla andra.

– Jag tror det skulle kunna vara en idé. Om det är möjligt eller hur det skulle funka vet jag inte. Men jag tror att många skulle vilja gå och se gamla elitseriestjärnor från förr spela innebandy mot varandra igen.

Drömmålet: “Det var snyggt”

Under turneringens gång han Bodén även med att göra ett riktigt drömmål som du kan se i spelaren nedan, detta i 21-1-segern mot Fyrislund Nabla IBK.

– Det var i stundens ingivelse. Jag gillar att lobba och sådär. Nu hade jag turen att komma runt och peta in dem och slå in dem på volley. Jag har väl gjort något liknande mål tidigare i alla fall. Det är sådant som bara blir i farten. Det får man väl vara nöjd med, det var snyggt.

Kvalificerade sig målet in bland dina fem snyggaste genom tiderna?

– Det är så svårt att jämföra mål och mål. Det här var kanske varken mot det bästa motståndet eller det viktigaste målet. Men snyggt var det, absolut, och det skulle kunna vara topp fem.

Framöver väntar spel i ett lag med betydligt, betydligt lägre medelålder för Bodén. Han skrev – tillsammans med de rutinarade herrarna Rickard Berg, John Stiglund och Joakim Hagenmalm – på för Herr2an-laget Moälven för resten av säsongen.

– Det blir en liten omställning. Det är ju också division 2-lag som Umeå Norr. Det är ett lite ungdomligare lag, mer eller mindre alla i laget är födda 2006. 

– Det blir skillnad för oss gubbar som kommer hit som alla är runt 40-strecket. Vi får bidra med lite rutin och andra egenskaper än ungdomlig entusiasm. Det ska bli jättekul att få spela kvalmatcher och matcher som betyder någonting, det har man ju saknat. Det ska bli jättekul att få försöka hjälpa dem att nå division 1.

Den här artikeln handlar om: