Emelie Wibron (nr 26) har gjort 84 poäng på 6 VM.
Foto: Per Wiklund
VM 2023

Emelie Wibron kan slå dubbla VM-rekord

ANNONS

"Det är VM-guldet jag är här för" - stjärnans ord inför hennes sjunde VM.

Emelie Wibron är den mest rutinerade VM-spelaren i Sveriges trupp med sina sex tidigare världsmästerskap i bagaget. Nu ser hon fram emot att jaga sitt sjunde VM-guld.

– På många sätt väldigt liknande känslor som de senaste gångerna. Alltså med känslan att det kommer krävas att vi verkligen presterar på topp för att lyckas vinna och väldigt laddad på att bidra till att vi ska göra just det, säger Wibron till Innebandymagazinet.

Just nu delar hon rekordet med Anna Wijk och Isabell Krantz i antal VM-guld, sex stycken. Nu har hon alltså chansen att bli ensam om att ta ett sjunde.

– Vi har ju vunnit de allra flesta gulden ihop så jag tänker väl framför allt tillbaka på de åren och att det är få förunnat att få vara med och vinna så många VM-guld som vi har gjort. Men jag är lika motiverad att vinna den här gången som jag har varit tidigare.

31-åringen kunde redan nu ha haft sju guld om hon hade blivit uttagen till VM 2013, men då petades hon av dåvarande förbundskaptenen Curt Söderström till mångas stora förvåning.

– Det är väl inget jag tänker något särskilt om idag egentligen. Men det får gärna ge lite hopp till de som blivit besvikna över en uttagning där man inte blev utvald. Att även om man blir bortvald så kan man fortsätta kämpa och bestämma sig för att man ska bli ännu bättre.

Du kan även bli historisk en gång till under kommande mästerskap då du bara behöver göra fyra poäng till för att komma upp i Anna Wijks rekord i antalet gjorda VM-poäng genom tiderna (88). Hur mycket motiverar en sådan titel dig?

– Jag vill såklart göra ett bra mästerskap och bidra på alla sätt jag kan till att vi lyckas vinna matcher. En del i det kan ju vara att bidra offensivt på planen så det är väl inte omöjligt att jag gör fyra poäng under mästerskapet. Men titeln i sig motiverar mig inte utan det är VM-guldet jag är här för.

Det kommer dock bli en spännande kamp mot Corin Ruttimann i Schweiz som bara en poäng bakom dig. Hur ser du på den kampen?

– Jag kommer inte se det som att vi har någon kamp. Förutom om vi möter Schweiz senare i turneringen såklart.

Vad ser du mest fram emot med VM?

– Att slåss om guldet med de andra lagen. Så framförallt matcherna och lägena när det verkligen gäller. Och det är såklart häftigt att få göra det ända borta i Singapore. Den enda nackdelen är att jag kommer sakna mina barn som inte kommer ta sig hela vägen hit.

VM-premiären mot Slovakien startar imorgon lördag 12.00 svensk tid och sänds på SVT.

Flest VM-poäng genom tiderna
1. Anna Wijk (Sverige), 88
2. Emelie Wibron (Sverige), 84
3. Corin Rüttimann (Schweiz), 83
4. Cecilia Di Nardo (Danmark), 79
5. Emelie Lindström (Sverige), 73


TV: Hur många fler VM kommer systrarna Kauppi spela?

Veera och Oona Kauppi om framtiden: "En ganska bra morot"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Du kanske även vill läsa:
Så har nationerna presterat i VM – år för år
Så har nationerna presterat i VM – år för år
Landslagsikonen om Sveriges chanser i Singapore
Landslagsikonen om Sveriges chanser i Singapore
Anna Wijk: "Finland har lite vassare spets än Sverige"
Anna Wijk: "Finland har lite vassare spets än Sverige"
Finland - det största och växande hotet mot nytt svenskt guld
Finland - det största och växande hotet mot nytt svenskt guld
Stjärnorna spelar med nya CARBSKIN RED i VM
Stjärnorna spelar med nya CARBSKIN RED i VM
Veckomagasinet v.48: VM-festen är här!
Veckomagasinet v.48: VM-festen är här!
Den här artikeln handlar om: