Foto: Per Wiklund
VM 2023

Landslagsikonen om Sveriges chanser i Singapore

ANNONS

Isabell Krantz tycker till om kommande VM och passar på att avslöja att hon snart gör comeback på planen igen.

Class of 1989 är en av RIG Umeås första upplagor och det var också den årgången som blev först med att producera flera världsstjärnor. På herrsidan hittar vi bland annat världs- och svenska mästarna Johan Rehn och Robin Nilsberth, från Falun och Storvreta. 

Men det är på damsidan som vi hittar en av svensk innebandys allra största landslagsspelare, Isabell Krantz. Hon kommer från samma moderklubb som producerat landslagsstjärnor på löpande band så som Martin Östholm, Johan Samuelsson och ovan nämnda Nilsberth. 

Krantz karriär började i Granlo BK innan den fortsatte på RIG Umeå och efter studenten blev det en säsong i Dalen innan hon hittade ”hem” till Göteborg och Pixbo. Totalt blev det 12 säsonger i Pixbo och ett SM-guld för Krantz. Men det är i landslagssammanhang som hon har skrivit in sig i historieböckerna för alltid. Hon är en av tre spelare som vunnit 6 VM-guld och hennes 110 landskamper är det bara Emelie Wibron som slår. 

Men efter det sjätte VM-guldet nere i Neuchatel lade Krantz upp klubban på hyllan efter säsongen 19/20 och sedan dess har hon hållit sig undan rampljuset.  

– Jag har spenderat mer tid för att umgås med familj och vänner. Utöver det så har jag lagt det mesta fokus på mitt jobb, säger Krantz till Innebandymagazinet.

Till skillnad från många andra som trappar ner och spelar ett par säsonger i lägre serier eller gör tillfälliga comebacker i SSL igen så har Krantz inte spelat något mer sedan hon la av. Men det har varit flera klubbar som försökt att få henne att plocka ner klubban igen. 

– Ja, det har varit några lag runt om i Göteborg som har hört av sig. Vilket såklart är väldigt roligt. 

Men alla klubbar fick nej fram tills för ett par månader sedan då suget blev för stort och klubban hissades ner från hyllan igen.  

– Jag bestämde mig i höstas för att börja träna en gång i veckan med Pixbos Dam1an-lag. Tycker det är väldigt roligt och sjukt många duktig tjejer. Snart är det dags för att testa på någon match också.

Den sexfaldiga guldhjälten har inte tittat på någon innebandymatch live sedan hon slutade men hon följer fortfarande innebandyn hemma i soffan och framförallt när det vankas slutspel. 

Eftersom du inte sett någon match på plats än så vet du ju inte om hur det är att vara läktarexpert än. Så jag tänkte att du skulle få kliva in i rollen som soffexpert och sia om hur det kommer att gå för Sverige i VM?

– Jag tror det kommer bli tajt men att Sverige kommer ta hem guldet. Finland, Tjeckien och Schweiz har alltid varit ett tufft motstånd, så man kan aldrig slappna av utan man måste gå ut och göra jobbet 100%.

Anna Wijk och Isabell Krantz har precis blivit först i världen att vinna 6 VM-guld Foto: Per Wiklund

Anna Wijk, Isabell Krantz och Emelie Wibron är ”The Grand Old Ladies” i landslagssammanhang. De tre är ensamma om i världen att ha vunnit sex VM-guld. Men det är en titel som Krantz och Wijk kan förlora om Sverige vinner guld nere i Singapore, för då kliver Emelie Wibron upp ensam på tronen med sju guld.  

– Jag tappar min titel med glädje i så fall, hon är en fantastisk spelar. Så det är hon väl värd.

Redan 2006 debuterade Krantz i U19-landslaget som tog guld i Leipzig och året efter det debuterade hon i VM-sammanhang med A-landslaget. Så under hennes 12 år långa landslagskarriär finns det många fina minnen att dela med sig av.  

– Det är väldigt svårt att nämna bara ett minne, alla VM är väldigt fina minnen. Men två minnen som sticker ut lite extra är VM 2009 på hemmaplan i Sverige, det var mäktigt. Och sen mitt sista VM i Schweiz när det var helt fullsatt inne i arenan, det trycket som var i hallen och det gick till förlängning. Sen tystade vi hela hallen förutom svenska supportrarna när vi tog hem guldet.

Ögonblicket ovan som Krantz pratar om. Johanna Hultgren har precis tystat en kokande arena genom att punkter VM-finalen i sudden.  Foto: Per Wiklund


TV: Hur många fler VM kommer systrarna Kauppi spela?

Veera och Oona Kauppi om framtiden: "En ganska bra morot"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: