Foto: Per Wiklund
VM 2023

Finland - det största och växande hotet mot nytt svenskt guld

ANNONS

Kauppi: "Jag tror att Sverige förstår att vi har ett bättre lag än någonsin"

På lördag inleds Sveriges jakt på 11:e VM-guldet i Singapore. Men det är också ett svenskt landslag som är jagat. Inte sedan 2005, även då i Singapore, har blågult misslyckats med att vinna världsmästerskapet.

Men dominansen i medaljligan ska man inte låta sig luras av, det har varit jämna finaler mot Finland senaste gångerna. Nu är det också ett finskt lag på frammarsch.

– Jag tror att Sverige förstår att vi har ett bättre lag än någonsin. Vi har också lyckats vinna senaste två Euro Floorball Tour mot de andra topp 4-lagen. Så vi har bra självförtroende i laget, säger finska superstjärnan Veera Kauppi till Innebandymagazinet.

Tvillingsystrarna Kauppi är fortsatt de ledande spelarna, men nu har de fått fint sällskap av unga och spännande tillskott. Ett av dem är supertalangen Miisa Turunen, född 2005, systrarnas nya tredjelänk i förstakedjan.

– Vi (förstafemman) har haft en fin form under hösten. Miisa som har spelat med oss kom ju med under sommaren, och har hittat sin plats i A-landslaget. Sedan har Alma Laitila, en ung back, också gjort det jättebra. Hon är väldigt komplett som spelare även om han hamnar i skuggan av till exempel Miisa och oss andra som gör fler poäng. Lite samma med Ulla Valtola. Men det är väldigt duktiga och unga spelare som har tagit stora kliv senaste tiden.

Oona Kauppi:

– Alltid när jag och Veera har spelat i landslaget så tror jag vi har försökt hitta vilka som är den där tredje forwarden med oss, och jag tror att vi har hittat den nu. De är jätteskickliga med bollen och jag skulle säga att vi inte har haft för många sådana spelare i laget, så det är häftigt att se. En grej jag verkligen uppskattar är att de har vågat spela sitt spel och komma in med sina styrkor i landslaget.

“Ett bevis på att det inte bara är snack”

Ett annat tecken på att Finland har rustat sig starkare är att Rönnby-forwarden Sofia Mittentag, som gjort 17 mål på 11 matcher i SSL denna säsong, inte är uttagen. Konkurrensen är hård.

– Det är tuff konkurrens på hennes position. Hon har varit med på våra läger, men det är en helhet och jag tror tyvärr att hon har börjat prestera för sent. Jag tycker att hon är i en väldigt bra form just nu men det hade hon kanske inte förra säsongen. Det är förståeligt när man kommer till en ny miljö. Tittar man på hennes prestationer på planen nu så skulle hon nog vara värd en plats men det handlar såklart om mycket annat än bara hur man spelar, säger Veera.

– Hon har spelat jättebra och det varit häftigt att se vilken form hon är i just nu. Jag torr det handlar mycket om rollen i laget. I finska landslaget har vi alltid haft ganska tydliga roller i femmorna och jag tror att det kan vara så att de inte har hittat en bra plats för henne. Det är jättetråkigt för hennes skull men jag tänker att det är positivt för vårt landslag att vi har att man tävlar om platserna och att det inte är givet att få en VM-biljett. Det har varit svårt att ta ut 20 spelare och det är positivt, säger Oona.

– Det är ett bevis på att det inte bara är snack när vi säger att vi har bättre lag än någonsin, utan så är det verkligen, menar Veera.

Favoritskapet är dock på Sverige, och det är något som Finland vill fortsätta dra nytta utav.

– Även om vi i finska landslaget vet att vi är bra och att vi ska ta VM-guld, så vet vi samtidigt att alla andra tänker att Sverige är storfavorit och att de har press. För oss är det positivt och det är något vi har försökt använda även tidigare. Jag tror det är därför vi har kunnat spela så bra i tidigare VM-finaler för att vi inte har så mycket press och bara kan njuta av situationen, säger Oona.

Veera:

– Det har varit jämnt mellan Finland, Schweiz och Tjeckien länge och Sverige har varit lite längre fram. Men nu känns det som att i alla fall vi har kommit ikapp Sverige väldigt mycket på senaste tiden, och Tjeckien lyckades ju även vinna mot dem under hösten.

Förbundskaptenens sista VM

På målvaktssidan har Finland en erfaren duo i Noora Vuorela och Krista Nieminen. Vuorela ses som den relativt givna ettan numera, trots att hon inte har varit med i senaste två VM-turneringarna. Hennes enda spelade VM är 2017.

– Finland har väl alltid haft bra målvakter, både på dam- och herrsidan, i landslaget. Det är en styrka vi haft genom åren och nu har vi med oss två väldigt bra och rutinerade målvakter. Noora har inte spelat VM på ett tag men det är bara på grund av tuff konkurrens, så det är ett positivt problem också på det sättet. Hon har ju visat fin form i Finland med sitt TPS och de har varit ganska överlägsna, det är väl också mycket tack vare henne. Det blir säkert extra roligt för henne att spela VM nu när det var ett tag sedan senast, säger Veera.

Det blir också ett speciellt VM för Lasse Kurronen, som meddelat att detta blir hans sista som förbundskapten.

– Han har ju sagt förut att det är hans sista VM, men nu är det på riktigt (skratt). Det blir ju ett avslut för hans landslagskarriär. Vi har haft honom med på vår resa väldigt länge. Redan i U19 hade vi honom, och även i vad man skulle kunna kalla för länslag i Finland, så han har haft koll på oss väldigt länge och vi på honom. Det hade varit trevligt att avsluta på topp med honom, säger Veera och berättar vidare om hur Kurronens ledarstil förändrats genom åren:

– Han har på något sätt blivit mjukare under åren, vilket jag känner att flera i laget uppskattar. Han har mycket humor i sig och kan balansera mellan det och kräva väldigt mycket. Jag tycker att det är en bra balans här. Han har vuxit och blivit bättre som ledare.

Siktar på hemma-VM 2027

För systrarna Kauppi blir det här deras femte respektive fjärde VM. Veera debuterade tidigare, 2015, medan Oona spelade sitt första VM 2017. Nu är de 26 år. Om fyra år spelas världsmästerskapet på finsk mark och det ser man som en bra morot på frågan om hur många fler VM det kommer bli i deras karriärer.

– Jag missade förra hemma-VM för att jag blev skadad, så det är något som jag siktar på att få spela. Även om jag är 30 år då. Jag tänker ändå att jag inte är så gammal, att jag har några år till, säger Oona.


TV: Hur många fler VM kommer systrarna Kauppi spela?

Veera och Oona Kauppi om framtiden: "En ganska bra morot"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Du kanske även vill läsa:
Stjärnorna spelar med nya CARBSKIN RED i VM
Stjärnorna spelar med nya CARBSKIN RED i VM
Veckomagasinet v.48: VM-festen är här!
Veckomagasinet v.48: VM-festen är här!
Den här artikeln handlar om: