Foto: Ainesmedia och Roland Osbeck
VM 2023

Anna Wijk: "Finland har lite vassare spets än Sverige"

ANNONS

SVT:s expertkommentator om det stundande världsmästerskapet och om sin egna tränarkarriär: "Inte alls omöjligt att det blir så"

Anna Wijk har stannat kvar i rampljuset efter att dens minst sagt framgångsrika spelarkarriären tagit slut. Förra säsongen var hon assisterande tränare för AIK:s damer och vi har även sett henne agera expertkommentator för SVT i både VM samt SM-finaler.

För en tid sedan Wijk också  med och deltog in Mästarnas Mästare, SVT:s populära tävlingsprogram som kommer sändas nästa vår. Hur det gick för henne återstår att se men hon beskriver upplevelsen i sig som "superhäftigt".

– Främst att få hänga med de idrottare jag fick hänga med, det var sjukt fina människor men också häftigt att höra om deras karriärer och hur de har haft det. Sedan var tävlingarna helt klart tuffa, säger Anna Wijk till Innebandymagazinet.

Programmet spelades in i Spanien och där fick Wijk 32-åringen pröva på att tävla under varma förhållanden, men det var inte första gången hon var med om det. Wijk var nämligen 2014 med och spelade student-VM, detta i Singapore där det “riktiga” världsmästerskapet 2023 spelas.

Hon har därför råd att dela med sig av till de svenska spelarna som redan är på plats och förbereder sig för VM som spelas den 2-10 december.

– Det var tufft! Det var varmt och dålig luft, säger Wijk om hennes upplevelse i student-VM.

– Det är bra att de är där i hyfsat god tid och hinner ställa om till värmen, tiden och allting sånt. Sedan är det enkla saker: Fylla på med vätska för att inte torka ut, de kommer svettas som grisar. Det är superviktigt! Sen tror jag de är så professionella och vältränade att de kommer lösa det där på ett bra sätt.

 "Finland har lite vassare spets än Sverige"

Anna Wijk kommer under VM åter agera expert för SVT där hon kommer följa Sveriges jakt på det elfte guldet i historien. Wijk har själv varit med och tagit sex av dem.

– Jag tror som vanligt att det kommer bli jämnt, tight och tufft. Sverige är favoriter och ska åka hem med ett guld, så är det alltid när man ställer upp i mästerskap med svenska landslaget i innebandy. Men det är klart att det kommer bli tufft.

– Det finns fler nationer som är med och slåss. Tittar vi på de senaste finalerna så har Sverige vunnit med nöd och näppe, det var så även på min tid när jag spelade. Det är väldigt, väldigt små marginaler. Det kommer bli jämnt och tight i år också men Sverige kommer lösa det till slut.

Vad talar för respektive emot ett nionde raka guld för Sverige?

– "För" är ju helt klart bredden. Sverige har överlägset starkast lag sett över tre femmor och extraspelarna. Det finns ingen nation som kan mäta sig med den kvalitén över så många spelare.

– Men tittar man exempelvis på Finland så skulle jag säga att de har lite vassare spets än vad Sverige har, med systrarna (Veera och Oona) Kauppi och (My) Kippilä. De är kanske lite, lite hetare där. Men då krävs det att de har en väldigt bra dag och orkar spela så mycket som möjligt i 60 minuter.

När Wijk sedan får plocka fram vilka spelare som blir extra viktiga för Sverige i mästerskapet så nämner hon först spelaren som i januari utsågs till bäst i världen.

– (Emelie) Wibron, helt klart. Hon har varit med i 100 år, tänkte jag säga. Jag är imponerad över att hon fortfarande har motivation, glöd och driv. Det känns som hon tycker att innebandy är lika kul som det var för tio, femton år sedan. Hon kommer bli jätteviktig och ska bära Sverige.

Ida Sundberg, Sveriges lagkapten, nämns också som en nyckelpjäs.

– Hon är bäst i världen defensivt. Hon blir såklart väldigt viktig också både på plan men också i gruppen.

– Sen finns det flera, som jag sa så är det en stor bredd. Moa Tschöp brukar vara bäst när det gäller och är bra i mästerskap. Hon har haft lite skadeproblem och Sverige behöver Moa Tschöp i bra form om Sverige ska vinna.

När det kommer till de yngre förmågorna så gillar Wijk spelare som Wilma Johansson och Moa Gustafsson.

– De är verkligen framtiden och de kan bjuda på det lilla extra. Jag hoppas de får mycket förtroende och kan verkligen blomma i det här mästerskapet.

Du nämnde hotet från Finland förut, men hur ser du på de andra stornationerna (Tjeckien och Schweiz?

– De är alltid med och slåss också. Det är en annan grej när det är mästerskap – man kan titta på de här EFT-turneringarna och sånt men det säger inte så mycket. De brukar vara med och slåss och jag tycker att främst Tjeckien har imponerat senaste åren, och tar kliv hela tiden. De är väldigt fysiska, stora och brunkiga. De kan bli tunga att möta.

Vilka av de så kallade mindre nationerna kommer gå starkast?

– Det är jättesvårt. Men rent personligt så hoppas jag att Norge och Danmark kan göra det okej! De har väl haft det lite tufft på slutet men Slovakien är på framfart och har några skickliga spelare. Polen har några unga duktiga spelare. Jag hoppas att det är fler nationer som tagit större kliv sedan förra mästerskapet och som kan vara med och kriga i många matcher, att det jämnas ut lite.

Blir Anna Wijk nästa förbundskapten?

Årets VM blir också speciellt då det är det sista under förbundskaptenen Åsa "Kotten" Karlssons ledning. Den minst sagt meriterade tränaren lämnar sin roll efter mästerskapet och Wijk beskriver hennes inverkan på svensk landslagsinnebandy som "jättestor".

– Jag fick äran att ha henne under många år. Att det är en kvinna tycker jag är väldigt bra och fint, att svensk innebandy tar till vara på kvinnliga ledare. Hon har gjort det väldigt, väldigt bra med sitt team och jag kände mig alltid väldigt trygg i både spelet och gruppen, hon såg alla. Det är tråkigt att hon lämnar samtidigt som jag förstår det - hon har suttit på den positionen i många år och det är kanske dags för någon ny. Hon har gjort ett jättebra jobb och jag hoppas hon får avsluta som hon har haft det under de här åren, med ett guld. Det är hon värd.

Om du själv vore landslagsschef, vem hade du då utsett till efterträdare?

– Oj, det är en svår fråga! Jag vet faktiskt inte. Jag är inte tillräckligt nergrottad i det. Det är klart att det är kul med kvinnliga förbundskaptener men om det finns någon som passar in just nu, det vet jag inte riktigt.

Innebandymagazinet publicerade i mitten av november en lista på elva tänkbara kandidater till att ta över efter Åsa Karlsson, och där fanns Wijks med namn med följande motivering:

Ett riktigt långskott då Wijk ännu inte varit huvudtränare för något lag. Fanns med i AIK:s bås i damallsvenskan förra säsongen men har inte tränat något lag under hösten hittills. Sitter på en av de skarpaste innebandyhjärnorna som finns sett till spelsinnet, kan hon använda bara en bråkdel av det som tränare så bör hon gå en fin ledarframtid till mötes. 

Vad säger då Wijk själv om att bli ny förbundskapten?

– Det är klart att det hade varit häftigt men det känns inte rimligt i nuläget. Men det hade varit en ära att få det uppdraget i framtiden.

Vad krävs för att lyckas som förbundskapten för ett svenskt landslag?

– Det är lite speciellt. Där kan man välja att sätta ihop sitt team precis som man vill ha det, utifrån sina egna styrkor. Man kan ta in någon som assisterande som har andra styrkor än vad man själv har. Det går att anpassa. Men det är klart att man behöver vara en bra tränare, givetvis, men kanske främst en bra matchcoach.

–  Det är inte så många samlingar, det är inte som att vara tränare i ett klubblag där man tränar flera gånger i veckan och har match. Det är mer att man ska toppa prestationen när man ses och ändra matchbilder. Man behöver ha den touchen i spelet under matcher. Det är kanske det viktigaste.

– Samtidigt tycker jag det är viktigt att ha ledaregenskaper för att få ihop gruppen, man träffas inte på så många tillfällen under en säsong så det är viktigt att man gör bra saker när man träffas.

Wijks senaste uppdrag var alltså som assisterande tränare i AIK men till den här säsongen valde tvåbarnsmamman att prioritera familjelivet.

Jag har helt klart en ambition för att fortsätta jobba med Innebandyn, jag brinner för sporten och vill gärna ge tillbaka. Jag har fått otroligt mycket under mina år och vill helt enkelt ge tillbaka, utveckla innebandyn och få den att växa.

Kommer du träna något lag nästa år?

– Det vet jag inte men det är inte alls omöjligt att det blir så!


TV: Hur många fler VM kommer systrarna Kauppi spela?

Veera och Oona Kauppi om framtiden: "En ganska bra morot"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Du kanske även vill läsa:
Finland - det största och växande hotet mot nytt svenskt guld
Finland - det största och växande hotet mot nytt svenskt guld
Stjärnorna spelar med nya CARBSKIN RED i VM
Stjärnorna spelar med nya CARBSKIN RED i VM
Den här artikeln handlar om: