Foto: Adam Troy, Daniel Guido Wiber och Roland Osbeck
Allsvenskan norra

Gävle-tränaren om kritiken: "Inte helt rättvist mot Rudd och Billy"

ANNONS

Långläsning med Gävles tränare Viktor Matsenius: "Vi önskar mer men folk utifrån har inte riktigt koll på vad de pratar om"

Gävle, som i våras åkte ur SSL, var tippade att sluta högt i årets upplaga av Allsvenskan Norra. Innebandymagazinets Victor Westlund placerade laget på en tredjeplats i sin tippning och den allsvenska tränarkåren var också överens om att man skulle knipa en kvalplats.

Nu har fem omgångar gått och vi kan konstatera att gästrikarna har en bit kvar till platserna de tippades slåss om. Faktum är att man förlorat samtliga matcher efter ull tid hittills och ligger med det tredje sist i serien.

– Vi hade velat ha lite fler poäng men samtidigt är vi inte jätteförvånade, säger Viktor Matsenius – ny huvudtränare inför den här säsongen – till Innebandymagazinet.

Han fortsätter:

– Att vi skulle vara tippade trea i serien…det är ju alla utifrån. Tittar man på vad vi har för trupp så har vi fem 16-åringar, tre 17-åringar, tre spelare spelare som var ordinarie i Superligan förra året – resten har varit bänkspelare eller knappt spelat överhuvudtaget. Vi är inte sådär jätteförvånade.

– Däremot är vi inte heller speciellt oroliga. Bara för att vi har Alexander Rudd och Billy (Nilsson) i laget betyder inte det att vi kommer vinna varenda match. Det är en lagsport med fem spelare på planen. "Alex" och Billy är beroende av sina medspelare att leverera det som ska de ska leverera också. Det är det som jag tror att folk utifrån inte riktigt fattar.

– Vi jobbar på stenhårt och vi är inte så oroliga. Vi har delar i spelet som ser ganska bra ut men det är ganska många som behöver skolas in i seniorinnebandyn över huvud taget, om man ska vara rak på sak.

Matsenius berättar sen att det här är ett långsiktigt projekt där de vill bygga något som är hållbart över tid.

– Om vi då förlorar fyra, fem matcher så…ja det är klart att vi inte vill förlora fem matcher. Men av de fem matcherna så är det kanske tre som vi borde ha vunnit.

Matcherna man förlorat hittills har kommit mot Tyresö Trollbäcken (4-7), Djurgården (6-7), Dalen (4-10), Gävle (4-10) och senast Skälby (5-11)

– Dalen är riktigt bra och betydligt längre fram i sin plan än vad vi är. Sedan gör vi en riktig plattmatch mot Skälby, ett lag som vi ändå tycker är ganska bra. Vi skäms inte för den matchen mer än att vi gör en riktig plattmatch. Tyresö, Djurgården och Sirius ska vi vinna om man ser till hur det ser ut i inledningen av matcherna. Vi har några dippar som är jävligt kostsamma för oss i alla matcher egentligen, tre- och fyraminutersperioder där vi tappar i allt. Då tappar vi också fyra, fem mål när vi får dem dipparna. Det är oftast det som vänt matcherna.

– Vi har ändå 4-3 mot Dalen och är klart bättre än dem i sista halvan av första perioden fast vi har en bedrövlig inledning där vi ligger under med 4-0 efter sju minuter. Sedan inleder vi andra perioden dåligt igen. Så vi är alldeles för ojämna, det är där vi är.

"Vi har tre, fyra spelare som är Superligamässiga"

Billy Nilsson och Alexander Rudd är Gävles två klart mest kändaste och rutinerade namn. Kvar från fjolårets trupp finns också spelare som lagkaptenen Oskar Strand Söderholm, Alexander Larsson med meriter från Schweiz högstaliga samt målvakten Felix Gustafsson för att nämna några.

– Vi har tre, fyra spelare som är Superligamässiga. Resten är inte ens i närheten av Superligan och det glömmer nog många bort. Bara för att man har varit i Superligan, och att vi har några namn som var med där förra året, betyder inte det att de har spelat i Superligan. Vi har några som gjort några enstaka byten bara, säger Matsenius.

– I övrigt är vi ett jätteungt lag och förr oss handlar det om att vara topp fem eller sex. Det räcker ju egentligen. Om man har så högt ställda mål kan man lika gärna vara topp fyra liksom, det spelar inte så stor roll: Det kan handla om en, två poäng mer eller mindre för att hamna topp fyra kontra topp sex.

– Vi önskar mer men folk utifrån har inte riktigt koll på vad de pratar om. Då kan de inte våran trupp. Vi har tio spelare som inte har spelat en seniormatch i hela sitt liv innan den här säsongen. De gör bra saker och är på rätt spår, men de behöver få det att hålla ihop över 60 minuter – det är framförallt det som det handlar om. Vi kommer vara där uppe när det väl summeras, det är vi inte så oroliga för.

Matsenius menar också på att man försöker tänka mer långsiktigt i Gävle.

– Vi måste göra rätt saker. Kollar man historiskt sett på Gävle så har de gått upp och sedan åkt ur utan att ens vara nära. Det är det vi försöker göra bot på. Dels med egna produkter och spelare från de egna leden, för att det ska bli mer stabilt och hållbart så det inte kommer och går spelare som det har gjort nu när vi tappat 12, 13 stycken från förra året. Dels för för att det ska bli ekonomiskt hållbart för oss också, att kunna driva laget på längre sikt.

Han återgår sedan till lagets resultatrad och säger att det inte går att snack bort att man åkt på fem förluster.

– Det är fem bedrövliga förluster men av dem så är det tre vi borde ha vunnit och två som vi inte var i närheten av att vinna, och det var mot Dalen och Skälby nu senast.

"Man måste nå botten för att ha någonting att bygga på" – det är ord om man pratar om i omklädningsrummet enligt Matsenius.

– Man måste må tillräckligt dåligt för att känna "så här dåligt vill jag inte må längre", nu är det dags att göra någonting åt det. Några känner ju så sen länge, sedan ett par tre matcher tillbaka, medan andra inte ens vet vad det betyder om man ska vara riktigt ärlig. Där är vi lite tagna på sängen. Vi trodde nog – det är nog vårat fel i föreningen och ledarstaben – att många av de här spelarna skulle vara längre fram och bättre skolade, men det är de inte tyvärr. Vi får börja litegrann från från början.

Svarar på kritiken: “Lätt att sparka på Rudd och Billy”

Hårda ord har yttrats om Gävles säsongstart. Förre storspelaren Kimmo Eskelinen publicerade exempelvis i dagarna följande klipp på X (tidigare Twitter):

Efter matchen mot Dalen så sågades Gävle och rejält av Innebandymagazinets chefredaktör Henrik Jansson, som skrev följande.

”Det är verkligen skilda världar mellan de två före detta SSL-lagen. Tre raka vinster för ett Dalen som övertygar ungefär i samma anda som Brynäs gör i Hockeyallsvenskan, de visar att de ska tillbaka upp direkt. Tre raka förluster istället nu för Gävle som var direkt pinsamma att titta på igår. Inställningsmässigt var lagen som på två olika planeter. Det var korpnivå på hemjobbet många gånger av de som ska vara de ledande spelarna hos gästrikarna, och det är tyvärr inget nytt. Alexander Rudd och Billy Nilsson borde skämmas. De gjorde visserligen tre respektive två poäng vardera framåt, men bakåt var antingen båda eller en av dem inne på planen vid samtliga (!) tio insläppta mål. Oftast båda. Gävle har fortsatt jätteproblem med att få ihop den här gruppen.”

Hur ser då tränare Matsenius på kritiken som riktas mot Billy Nilsson och Alexander Rudd?

– Det är klart att det är befogat med kritik. Men att det bara skulle vara Billy och Rudd, för att det är två världspelare liksom, är inte helt rättvist. Om en center inte gör sitt jobb så får Rudd göra ett dubbelt jobb och då blir det tokigt. Det är samma för Billy, och om Billy och Rudd inte gör sitt jobb så blir det dubbelt för någon annan. Allting sitter ihop och vi har inte fått alla spelarna att förstå vikten av att synka ihop försvarsspelet än.

– Det är klart det är lätt att sparka på Rudd och Billy, man tycker att dem borde göra mer. Men man kan vara helt ärlig med att säga att det inte är dem som ska vinna matcherna åt oss i försvarsspelet, de ska vinna matcherna åt oss offensivt. När försvarsspelet inte sitter riktigt där det ska, då får dem inte heller de bollarna de vill ha att jobba med. Då ser de ganska dumma ut fast det kanske inte bara är deras fel, det är kanske mer kollektivt och det är de som sticker ut. Faktum är att det bara är dem som har producerat än så länge, i princip, utöver andra.

– Fler behöver ta ansvar, vår största svaghet är att det är för få som tar ansvar i och med att vi är så unga och orutinerade på många håll och kanter.

Efter Skälbymatchen sa du till Gefle Dagblad att "Nu behöver vi spelare som brinner för det här". Vill du utveckla det?

– Spelarna som vi har brinner för det här. Det är lite som Rudd själv sa, det är för många som inte fattar vad det det handlar om. Det är det vi menar med "brinner för det". Det måste vara på liv och död i inställningen. De unga spelarena som jag lyft upp, och de som suttit på bänken i tidigare säsonger för Gävle men som nu får möjligheten i år, har aldrig riktigt fått uppleva eller förstått vad det är som krävs inställningsmässigt. Vilken insats man måste göra för att det ska funka ute på banan. Det håller de på och lära sig nu. De har fått en läropeng fem matcher i rad.

– Samtidigt måste man också ge dem tid att lära sig att brinna tillräckligt mycket, men har man inte varit i hetluften så vet man inte vad det innebär. Man kan bara se andra göra det, men hur man själv ska komma dit rent mentalt och nå dit, de måste de komma på själva. Det är individuellt hur man når dit. Vi måste lära många av de här spelarna – inte alla – allt. Allt från hur man förbereder sig, hur man tränar, hur man tar i och så. Vidare.

– Tittar man på våra träningar så har vi fortfarande inte spelat en enda match där vi har haft högre tempo på matchen än vad vi har haft på våra träningar. På träningarna har det sett jättebra ut under i princip hela tiden, men när det kommer till matcher är det för många spelare som fegar ur och viker ner sig helt enkelt. Det är nog det Rudd menar med att det är för få som brinner, de klarar inte av att översätta det som de gör på träning till match riktigt riktigt än, inte under 60 minuter i alla fall.

Tittar ni på att ta in nya spelare?

– Vi är ute och jagar nya spelare hela tiden. Vi pratar med allt som vi kan få tag i, som vi tror kan bidra till just de här bitarna. Kanske inte så mycket innebandymässigt utan mer inställnings- och tävlingsmässigt, vad de kan bidra med till en grupp. Vi har extremt höga krav på våra stjärnspelare, de här tre, fyra som du nämner, och har också extremt höga krav på de som ska bli vår framtid, att de måste börja leverera. Det är lite det vi ska göra nu den kommande tiden.

– Det är så små, små saker i matcherna som folk som inte är i laget märker. Sirius hemma, till exempel. Vi leder med 3-2 och har full koll på matchen. Det är till och med så att Sirius själva nästan kommer och tyckte det är konstigt att de vinner matchen för att de är fullständigt utspelade i princip i två perioder. Sedan kommer två frilägen till 4-2 och 5-2, vi bränner båda och istället gör de 3-3. Vi blir jätteängsliga och så gör de snabba mål och vänder matcher, och så får vi jaga i sista perioden istället för att kanske döda matchen i andra perioden. Så var det både mot Djurgården och mot Sirius.

– Det krävs så extremt lite för att det ska vända, för att folk ska förstå vad det handlar om. Det räcker med att vinna en match och så kan allting vända och så kan man vinna resten som är kvar helt plötsligt. Den kvalitén finns rent spelmässigt men inte rent mentalt än så länge.

Matsenius avslutar sedan med att ta upp faktumet att laget haft otur med skador och sjukdomar på nyckelspelare.

– Nu i helgen hade vi både Oskar Strand Söderholm, Alexander Larsson och Arvid Hansson skadade. Det är våra centrar nummer ett, två och tre. Det är klart att det blir känsligt då. Det blir tre 16-åringar som spelar center i helgen, så den lägger vi inte så mycket vikt vid. Larsson har spelat två matcher men med skada så där finns det sparkapital. Arvid Hansson har spelat en match, sen var han skadad och där finns det också sparkapital.

Han fortsätter:

– Det kommer, men vi måste ha tålamod! Klubben och och alla står bakom, och är medvetna om att det är ett stålbad vi måste ta oss igenom först innan vi kan börja skörda framgångar, och det är det som vi håller på med.


TV: Här chockar Sundsvall SSL-laget i Svenska Cupen

SKRÄLLEN! Vände 5-8-underläge till 9-8 i åttondelsfinalen mot Team Thorengruppen.


Matchrapporter: Förlust för Gävle GIK mot Järfälla Bele med 7-11 Visby starkast – avgjorde i förlängningen mot Gävle GIK Adrian Olsson det stora utropstecknet när Gävle GIK slog Älvsjö Efter sex förluster i rad – äntligen är sviten bruten för Gävle GIK Fiaskosäsong för Gävle GIK – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: