Foton: Adam Troy
SSL (Herr)
"Enström är fortfarande en av världens absolut bästa"
ANNONS

Rasmus Enström till Schweiz: "Något år tidigare än Falun hade önskat"

Så är det nu definitivt att även Faluns generationsväxling har startat, när det gäller de allra största stjärnorna. Rasmus Enströms övergång från Västerås till Falun 2009 får ses som startskottet för Faluns storhetstid. Säsongen efter anslöt Alexander Galante Carlström från samma förening, och något år senare hade man gjort ett superkap i Emil Johansson från Umeå City.

När Falun tog sitt första SM-guld 2013 så var Rasmus Enström den största stjärnan. Samma år utsågs han till världens bästa innebandyspelare, en utmärkelse han även fick 2015.

Falun är väl förberedda för detta. De nya stjärnskotten efter 80-talisterna har fått tid i ett antal år att etablera sig i laget och få i princip lika hög status. Jag tänker givetvis på namn som Malte Lundmark, Emil Ruud, Linus Holmgren, Casper Backby, Emil Nilsen och Emil Kalentun.

Ändå kom det här beskedet något år tidigare än Falun hade önskat, åtminstone sportsligt sett. Enström är fortfarande en av världens absolut bästa spelare. Själv rankade jag honom nyligen på femte plats av samtliga spelare i SSL. Näst bästa back i Falun bakom Emil Johansson och tredje bästa back i SSL när Tobias Gustafsson räknas in.

Han är en annan spelare nu än han var för tio år sidan. Då var han en poängsprutande forward, nu är han en mer komplett spelare på backpositionen. Som back tycker jag att 33-åringen har utvecklats på ett fantastiskt sätt. En overkligt vass problemlösare bakom egen målbur, till exempel. Och fortfarande gör han sina poäng, lite i skymundan. Faktum är att han gjorde 33 poäng på 24 matcher förra säsongen i serien. Jag tror inte att många hade gissat att han fortfarande producerar på den nivån, bilden av Enström är en annan nu. Hans defensiva styrkor är minst lika högt värderade idag.

Nyheten kommer i nära anslutning till många negativa rubriker om Faluns ekonomi, särskilt i lokaltidningen Falu-Kuriren, något som IBF Falun har replikerat på i ett öppet brev.

Sportsligt ser jag ändå att framtiden är ljus för dalaklubben så länge man klarar elitlicensen. Oavsett vad man erbjuder i lönekuvertet så kommer många bra spelare vilja spela i ett så bra lag.

För Alligator Malans betyder detta hur mycket som helst. Jag tror att Rasmus Enström kommer att vara en del av Sveriges VM-trupp 2024.

VIDEO: Magnus Fredriksson om måndagens jättenyhet

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: