Foto: Anders Andersson och Per Wiklund
Krönika
Fick ett snabbt kvitto på att de håller på den här nivån
ANNONS

Magnus Fredriksson summerar första omgången av SSL Herr: ”Han kan ta hem hela poängligan – som rookie”

Spelmässigt var premiäromgången i herrarnas SSL hyfsat förväntad. En hel del avvaktande spel och försiktighet till att handbromsen ändå släpptes.

AIK:s tränare Magnus Jäderlund önskade att domarna skulle fortsätta på den inslagna vägen från vårens SM-slutspel där spelet släpptes på och lagen fick spela om det.

Jag tänker att AIK-tränarens inspel ändå kommer få gehör lite längre fram på säsongen. Vi alla måste tänka på att vi bara är någon eller några veckor från senaste domarutbildningen. Det ser ut så här varje år, denna säsong inräknad. Domarna har regelboken och alla ”tolkningssituationer” som diskuteras på sina utbildningar i lite för färskt minne för att fullt ut använda sin spetskompetens att våga släppa på spelet och ge publiken och lagen det de vill ha.

"Förlusten för skånelaget var sämsta tänkbara start"

Jag fick frågan ”Magnus, du som följt högsta serien sedan första året (1989/90), vad stack ut i första omgången för dig?”

Det är två ämnen som direkt kommer upp på näthinnan.

Karlstad – Helsingborg 8-3 och Storvretas Gabriel Kohonens hattrick på åtta minuter i andra perioden mot Thorengruppen.

Nykomlingen Karlstad fick vinna måstematchen på hemmaplan mot Helsingborg och ta poäng direkt skapar såklart en stegrande hunger att fortsätta ta poäng i SSL. Efter sex säsonger i allsvenskan fick Karlstad även ett snabbt kvitto på att de håller på den här nivån och sänder samtidigt ut budskapet att lagen måste vara bra för att besegra dem.

Förlusten för skånelaget var såklart sämsta tänkbara start och ett konstaterande att det kommer blir många nya timmar framför ritbordet. Det positiva för Helsingborg är att de redan nu vet ännu mer vad de behöver bli bättre på och att en premiärmatch bara är en match av många. Jag tänker även att Karlstad som lag är mer färdiga än exempelvis Helsingborg som tappat flera bärande spelare till denna säsong.

"Jag gillade att se Nykvarns kaxiga debut i SSL"

Innebandymagazinets närmarkerade såklart Gabriel Kohonens debut. Varje sekund och varje byte bokfördes noggrant. Det är inte så konstigt med tanke på att han debuterade i A-landslaget före sin SSL-debut.

Han motsvarade allas förväntningar i premiären och gjorde hattrick och har direkt fått en bärande roll i det offensiva spelet för regerande mästarna. Att han redan nu har den rollen i ett av ligans bästa lag säger mig att han kan ta hem hela poängligan redan som rookie och kanske till och med snuva Alexander Galante Carlström på tionde raka skyttetiteln.

Gabriel kommer såklart stöta på patrull under sin debutsäsong i SSL men Storvreta är ett så pass skickligt lag att det inte går att fokusera just på honom.

Gabriels debut i SSL kommer antagligen minst två år senare än vad hans utvecklingskurva egentligen har pekat på eftersom han som RIG-elev under tre år nekats att spela i SSL. Förutom hans egen skicklighet är det naturligtvis en av anledningarna till att han och de andra av vårens RIG-studenter kommer att få mycket speltid direkt på den nya säsongen.

Jag gillade att se Nykvarns kaxiga debut i SSL mot storlaget Falun. De var i ledningen i stora delar av matchen men visade att de kommer göra det jobbigt för alla lag i serien. Jönköping kämpade tappert mot Pixbo, AIK fick sitt 3-2 mål bortdömt… istället gjorde Linköping sedan mål och vann en match som jag tycker Solnalaget borde vunnit. Lite förvånad var jag att Växjö behövde sudden death för att vinna mot Mullsjö i smålandsderbyt.

Nu är vi igång med SSL, härligt!

  

Den här artikeln handlar om: