#ib24silly
Adam Fernqvist och Lukas Sjöblom
Foto: Roland Osbeck och Idrottsfoto
#IB24SILLY

Allsvenska laget byter tränare och värvar forward

ANNONS

Falun Utveckling tappar sin huvudtränare – värvar samtidigt in poängmaskin.

Falun Utveckling var nykomlingar i Allsvenskan Norra förra säsongen. Man inledde serien fint men tappade lite runt jul och framåt och slutade sedermera på en åttondeplats i tabellen, med sex poängs marginal ner till nedflyttningsstrecket.

Sedan dess så har det skett ganska så stora förändringar i truppen. Dalalaget har tappat flera nyckelspelare under säsongen, exempelvis Linus Sjögren (Visby) och Kim Varga (Linköping). Malte Danielsson (Visby), David Rangsart (Fagerhult Habo), Lukas Rosenklint (Faluns SSL-lag) och Emil Aronsson är andra namn som försvunnit.

Förra veckan presenterade man sitt första nyförvärv, detta i form av Gustav Voxheden från LI20 (en övergång du kan läsa mer om här). Nu har Falun gjort klart med ytterligare ett nyförvärv då Lukas Sjöblom ansluter – även han från LI20.

– Båda två är rightare. vi har haft ganska struligt med rightare innan. Det är positivt till att börja med, säger Jonas Adriansson, sportchef i Falun Utveckling, till Innebandymagazinet.

– ”Voxen” är ju en poängspelare i grunden, men kan också ta en roll som kommer bli viktig hos oss nu när vi ändå har lite rightare. Vi har ju Emil Mattsson också som är rightare bland våra forwards. Nu har vi tre riktiga vänsterforwards.

"Han har kunnat spela i SSL"

Lukas Sjöblom, född 1998, uppmärksammades för fyra år sedan då han smällde in hela 75 mål på 19 matcher i Herr2an, och han har varit en flitig poänggörare även i Herr1an de senaste säsongerna. 

Forwarden har under karriärens gång gjort två försök i SSL, detta hos Sirius och Thorengruppen, men har inte fått det att lossna i finrummet.

– Lucas en poängspelare av rang. Han har väl öst sin poäng i alla lag han har varit i. Han har varit och testat spel i högre divisioner och kommer vara ett stort tillskott på den biten, med tanke på vad vi tappar. Vi tappar ganska mycket poäng i Linus (Sjögren) och Kim (Varga). Där är det väldigt bra att få in Lucas.

Sjöblom har inte fått till det helt i Superligan, men har samtidigt gjort 116 poäng på två säsonger nu i Herr1an. Tror du Allsvenskan är rätt nivå för honom nu?

–Ja, det tror jag absolut. Sen så tror jag att han har kunnat spela i SSL om han hade haft lite tålamod också. Jag tror mycket har att göra med att han är lite hemmakär, det är kanske jobbigt. Nu bor han ju fortfarande på ett väldigt bra avstånd till att åka hem, så jag tror att det är en sak som underlättar.

– Det är också en sak man får ta in i hela den biten när man är ung – det är inte så lätt att bara flytta till en ny stad och så har man lite krav och så på sig. Det är ganska tufft faktiskt. Så det får man ju också med i beräkningen till varför det inte har gått spikrakt uppåt hela tiden när han har varit iväg i andra föreningar.

Är ni färdigvärvade nu?

– Just nu har vi en trupp på 20 spelare som vi känner att vi är nöjda och slagkraftiga med. Sen så är det lite på målvaktssidan som inte är helt klart, men det är nog inte så långt ifrån att bli helt klart där heller. Vi är väl i princip satta inför säsongen skulle jag säga.

Huvudtränaren lämnar: “Alltid tråkigt”

Det är inte bara på spelarsidan det sker förändringar. Klart är att förra säsongens huvudtränare Adam Fernqvist lämnar, vilket gör att Andreas Ekbladh blir tränare ihop med Jan Forsberg.

– Det som har skett är väl att vi tog in ”Ante” tillsammans med Janne och Adam innan säsongen. Sen har vi tappat Adam nu under försäsongen här. Så det är Ante och Janne som är kvar som tränare, säger Jonas Adriansson.

– Det är alltid tråkigt (att tappa Fernqvist, reds. anm). Adam har varit med så pass länge och gjort det så pass bra så det är såklart alltid tufft att bli av med honom. Han är ju den som har haft koll på det mesta, inte bara gällande spelsystem och sådana saker. Det är väl inte där problemet kommer in, där har ju Janne varit med hela förra året och har koll. Det värsta när man har huvudansvar är att det är mycket annat runt omkring med logistik och administrativt – sånt som man tappar med Adam.


TV: Fem (!) assists av Billy Nilsson i träningsmatchen

Stjärnan plockade fram passningsklubban i matchen mot Alunda som Gävle vann med 9-4.



ANNONS

Matchrapporter: Målfest för IBF Falun U hemma mot Jönköping IBF Falun U föll mot RIG Umeå på hemmaplan IBF Falun U vann enkelt hemma mot Farsta IBF Falun U vann enkelt hemma mot Växjö Utv Delad pott för IBF Falun U och Linköping FBC

Den här artikeln handlar om: