Foto: Johan Good
SSL (Dam)
2023/24 blir (också) Moa Anderssons säsong
ANNONS

Ny kapten i Pixbo - 2023 är ett speciellt år för Moa Andersson.

Tronskiftet blev ett faktum i våras när Moa Andersson utsågs till Årets back i SSL efter att Ida Sundberg tidigare har varit den klarast lysande stjärnbacken i Pixbo under ett antal år. Defensivt skickliga spelare har sällan fått stå i rampljuset men Sundbergs otroliga dominans i just försvarsarbetet har gjort att hon många gånger hyllats som världens bästa defensiva back. Till och med för Agda, 97, på läktaren har det varit tydligt vem som äger sarghörnen.

Som kapten har Ida verkligen varit den stora fanbäraren i Mölnlyckelaget.

Nu tänker jag att bilden av Moa Andersson som nya backklippan nummer ett bara förstärks när Sundberg flyttar till Schweiz, och Moa tar över som lagkapten i Pixbo. Det blev precis officiellt och känns som ett tokgivet val.

Inte bara för att hon utstrålar självförtroende och pondus i varenda byte på planen, har tempoväxlingar som få andra och tar ytor på ett föredömligt sätt. Hon är också precis som Ida ett föredöme utanför banan och sprider energi socialt.

Det var nästan småtaskigt när vi på Innebandymagazinet avslöjade årets back-priset för henne mitt under intervjun dagen innan SM-finalen. Sättet vi gjorde det på, dvs. Reportern Jonas “Traktorn” Hansson lät Moa prata gott om lagkamraten Ida och beskriva varför hon är bäst, innan hon fick beskedet att hon själv hade röstats fram av tränarna. Men hon tog det bra och det blev ett minnesvärt ögonblick (se klippet längt ner).

Utan Ida Sundberg vid sin sida kommer Moa Andersson att sticka ut ännu mer. Bindeln på armen hjälper också till. Därför tror jag att hon har goda chanser att försvara årets back-titeln.

Men det finns en joker i den egna truppen, nya lagkamraten Emma Heander. Sällan har jag känt att en övergång är så mitt i prick som denna. Kanske bildar de rentav ett första backpar tillsammans, Moa och Emma, vilket skulle ge en ny offensiv dynamik i jämförelse med Moa-Ida. Det skulle kunna bli riktigt sevärt.

”Det är en otroligt stor ära att få bära kaptensbindeln nästa säsong. Jag kommer att göra mitt bästa för att alla i laget ska må så bra som möjligt för att kunna prestera på den nivån vi vill för att nå våra mål. Jag är tacksam att jag har fått haft Ida som kapten mina säsonger i Pixbo, hon har visat hur en bra kapten ska vara. Jag är så otroligt taggad på denna säsong och väldigt tacksam!" - Moa Andersson.

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK

Du kanske även vill läsa:
Bomben: Moa Dynefalk byter SSL-klubb
Bomben: Moa Dynefalk byter SSL-klubb
Mardrömsbeskedet i Karlstad - vem ska göra målen?
Mardrömsbeskedet i Karlstad - vem ska göra målen?
Den här artikeln handlar om: