Foto: Högalid IF
Herrfemman

Succé för Facebook-laget den historiska säsongen

ANNONS

"Vi hade noll spelare i början av mars 2022, snabbspola fram tolv månader så har vi ett lag på 25-26 spelare som har byggt en härlig gruppdynamik"

I december förra året skrev vi om Sveriges första Facebook-lag som gick fram som en slåttermaskin i Herr5an i Stockholmsområdet. Det sensationella med Högalids IF som föreningen egentligen heter är att de startade upp ett nytt lag och värvade spelare från hela Sverige via Facebook från Skåne till Luleå.

Nu har de avslutat den första historiska säsongen och man slutade på en fin andra plats i Herr5an Mellersta vilket innebär att nästa säsong så spelar de i Herr4an.

– Det har varit en fantastisk resa. Vi hade noll spelare i början av mars 2022, snabbspola fram tolv månader så har vi ett lag på 25-26 spelare som har byggt en härlig gruppdynamik som genomförde en säsong som innebar uppflyttning. Jag säger som en känd fotbollsspelare uttryckte det, tio poäng, säger spelande tränaren Andreas Åkesson till Innebandymagazinet. 

Åkesson är spindeln i nätet och det var han som startade Facebook-laget och en av anledningarna till att han bildade laget var att han ville testa sina vingar som ledare på seniornivå. Något som han nu fått göra och han är nöjd med resultatet.  

– Jomen, jag tycker att det har gått väldigt bra såklart med tanke på att vi blev uppflyttade. Jag har omgett mig av både kompetenta personer i ledarstaben och i laget som tar ansvar för struktur och utveckling. Jag är absolut inte den med mest innebandy-kunskap i laget, men har inga problem att andra som har hög kunskap är delaktiga i att ta fram tankar om övningar och hur vi ska spela. Jag har valt att ta ansvar för att helheten, strukturen och att kommunikation flyter på framåt. Det är viktiga grundbultar i att sköta en verksamhet som ska gå framåt.

När vi pratade senast så berättade du om eran spelidé och att den var “Ett rejält spel bakåt och höghastighetsinnebandy framåt” Något som verkar ha fungerat väldigt bra i Herr5an. Men hur tror du att den spelfilosofin kommer att fungera i Herr4an?  

– Jag tror själva grundidén kan stå sig bra, men vi har ju mycket att utveckla i laget när det kommer till att spela utifrån vår spelidé samtidigt som att lagen såklart är bättre och jämnare i fyran. Jag tror att vi kommer att få ligga på eller nära vår högsta-nivå för att hävda oss i serien. Vi behöver nog växla vår ”tuta och kör-innebandy” med mera bollinnehav också.

För att kunna växla upp till nästa säsong så behövs det värvas in ett par spelare och självklart är det Facebook som står i centrum igen när spelare ska rekryteras. 

– Vi kommer självklart inte släppa vår främsta rekryteringsväg, vi har valt att fortsatt titta den vägen för att få in spelare både till vårt lag som ska spela i fyran och även till det som vi eventuellt tänker anmäla till femman. Samtidigt måste vi bli spetsigare i vår rekrytering om vi ska få in spelare som gör skillnad i ett lag som ska spela i fyran. Det innebär att vi behöver kika genom andra kanaler för att få in de spelartyper vi letar efter, framförallt nu i fyran.

Så ni planerar att kopiera er själva och starta upp ett till Facebook-lag i femman?

– Ja, vi har redan nu en stor trupp och om alla eller nästintill alla väljer att fortsätta så har vi en stor skara spelare att utgå ifrån. Självklart kommer vi vara lyhörda för nya spelare som vill provspela via Facebook. Samtidigt som vi har ett HJ-lag där vi har spelare som behöver testa på seniorspel också och kan ge en viktig injektion underifrån. 

Vad är framtidsvisionerna för Högalids innebandysektion kommande säsong då?

– Vi har vuxit ganska kraftigt de senaste säsongerna. Vi har fått lite växtvärk om man säger så. Då vi har utökat vår verksamhet men inte riktigt hunnit med i strukturen kring den tillökningen. Nu har vi fått in fler själar i styrelsen samtidigt som vi har tittat på hur vi kan säkra upp vår utveckling på bästa sätt. Ett tydligt exempel är att vi vill få lagen att komma närmre varandra, så att det är inte är "öar" som flyter runt och lever sina egna liv utan vi ska jobba hårt för att alla känner att de tillhör Högan-familjen. Sen är ett annat mål som vi behöver jobba efter är att få in fler flickor till föreningen helt klart. Föreningen fyller dessutom 100 år snart och då vill vi vara ett fortsatt starkt alternativ i Stockholmsområdet om du vill spela innebandy eller fotboll.

ANNONS

TV: "Det var delmålet, nu är nästa Globen"

Innebandymagazinet träffade Pixbos Rikke Ingebrigtsli Hansen efter kvartsfinalvinsten mot Kalmarsund.

Den här artikeln handlar om: