Foto: Privat
Landet runt

Möt Sveriges första Facebook-lag

ANNONS

Sveriges enda och bästa Facebook-lag går fram som en slåttermaskin i Stockholmsområdet.

I de lägre serierna hör man allt som oftast lite hånfulla uttryck när seniorlag möter yngre eller lättare lag att det är ett junislag man möter, eller när man möter ett för bra lag så är det oftast ett köpelag eller när man möter ett lag utan taktik och finnes så är det bara ett kompislag. Men har ni hört talas om ett Facebook-lag tidigare?

Inte det? Då ska ni få träffa landets första Facebook-lag som är ett nystartat Herr5an-lag i Stockholmsserierna, Högalids IF. Laget må vara nystartat men föreningen har en traditionsrik historia bakom sig.  

–  Högalids IF är en anrik förening som snart firar 100 år. Vi är en söderförening som har börjat växa rätt kraftigt på kort tid. Från säsongen som avslutades med pandemin (2019/2020) till den här säsongen har vi ökat med 38% på ungdomssidan. Det är anmärkningsvärd ökning med tanke på att innebandyn överlag går neråt. Vi har jobbat hårt för att rekrytera nya spelare och sätta igång nya lag. Vi är måna om att synas och höras, så att Högalid innebandy blir ett alternativ för barn som vill börja en ny aktivitet. Vi har vår bas (de flesta av sektionens träningar) i Liljeholmen, säger lagets spelande tränare Andreas Åkesson till Innebandymagazinet.

Men vad menas då med begreppet Facebook-lag? 

– Det var en i laget som myntade begreppet Facebook-lag när hans kompis ville veta var det var för lag. De flesta är nämligen rekryterade via Facebook och innebandygrupper. Det är ett fåtal (5stycken) som har spelat SIL ihop. Vi har fått massa härliga människor med olika erfarenheter från innebandyspel via Facebook. Tänk att para ihop 22 främlingar som har innebandy som gemensamt intresse och bygga något långsiktigt och fint ihop.



Laget startades eller sattes ihop av Åkesson, som även är sportchef för ungdomsverksamheten i föreningen, för att han var sugen på att testa sina vingar som ledare även på seniornivå. Så efter lite Facebookande så gjorde laget sin första träning i mars 2022.   

– Det fanns flera olika anledningar att jag valde att starta ett lag. Dels ville jag förlänga spelarkarriären i kombination med att flyttade söder om stan. Jag är sedan tidigare sportchef för ungdomsverksamheten i Högalids IF, så jag såg att vi hade förutsättningar och möjligheter att starta igång ett lag. Sedan har jag aldrig tränat ett seniorlag så jag kände att det var rätt läge att pröva sina vingar inom det området.

– Jag är sedan tidigare intresserad av ledarskap, gruppdynamik och strukturer genom mina år i innebandylag och på fritidshem, där jag ville ta dem bra delarna i de bra ledare jag har haft och sett samtidigt som jag ville sätta min prägel på det jag tror är ett entusiastiskt och långsiktigt ledarskap.

Facebook-laget har fått en flygande start på sin innebandyresa och efter åtta omgångar leder man serien på samma poäng som Järfälla IBK, men med nästan dubbelt så bra målskillnad. Så frågan är väl hur bra laget egentligen är? 

Tar man en titt på laguppställningen så ser man snabbt en sabla blandning av spelare som gör sin allra första säsong till veteraner som spelat i många år. Geografiskt har laget en spridning från Skåne nere i söder ända upp till Luleå i norr och erfarenheterna sträcker sig från Herr1an-spel ända ner till Herr7an spel. 

– När man startar igång ett helt nytt lag så är det väldigt svårt att svara på hur bra laget är. Vi hade som intern målsättning att komma så högt som möjligt, minst övre halvan. Nu har vi dock bevisat för oss själva och för andra lag att vi är ett slagkraftigt lag att räkna med. Vi har som ambition att spela ett rejält spel bakåt med höghastighetsinnebandy framåt. Vi har mycket mer att lära och öva, men
självklart känns det bra att leda serien efter halva säsongen. Jag är verkligen stolt över lagets insatser så här långt. 

Slutligen vad skulle du vilja ge ditt lag för julklapp om du fick välja fritt?

– Efter den här fina höstsäsongen så unnar jag verkligen laget god julmat och att få koppla av. Sen när säsongen börjar åter, så är det på med blåstället igen. Jag ser fram emot att träffa laget igen efter
uppehållet, det är ett fint gäng med härlig glädje.

Facebook-laget från Högalid får dock ta det lugnt med julmaten och snapsen då man rivstartar det nya året med att möta serietvåan Järfälla direkt. Men fram till dess kan de njuta av att de både är Sveriges enda och Sveriges bästa Facebook-lag. 


Så här firar man ett mål i Dam1an

Den här artikeln handlar om: