Foto: Per Wiklund och Expressen
SM-slutspel

Andreas Stefanssons kritik: "Hela Sverige skrattar"

ANNONS

Storvreta-stjärnan om bänkningen samt Linköpings val att zorra på sina straffar.

Storvreta hade under söndagen chansen att säkra avancemang till semifinal i SM-slutspelet. Allt som krävdes var en vinst på hemmaplan mot Linköping, men gästerna vann efter straffläggning (7-6) och höll därmed serien vid liv då man reducerade till 3-2 i matcher.

Östgötarna fick en pangstart på matchen och ledde med 5-0 sent i första perioden. Storvreta valde då att agera, Mika Kohonen placerade exempelvis Filip Björk och Andreas Stefansson på bänken.

– Jag fick reda på i första pausen vilka som skulle spela och jag var inte en av dem och jag har inget att säga om det. Vi behövde ruskas om, och att förändra i laget är ett sätt, säger Stefansson till UNT.

1-5-underläget efter första blev till 3–6 efter 40 minuters spel. Storvreta bet sig sedan in i matchen ytterligare och kvitterade till 6-6 i matchens sista minut. Målskytt? Andreas Stefansson, som slängdes in på planen igen när det vankades 6-mot-5-spel.

Nya kritiken: “Hela Sverige skrattar”

Den tio minuter långa förlängningen blev sedan mållös vilket innebar straffläggning. Likt senaste mötet i Uppsala, som avgjordes så på samma sätt, så valde Linköping att zorra på en majoritet av sina straffar. Till skillnad från senast så gick det vägen den här gången då östgötarna gjorde mål på fyra av sina straffar.

Efter den förra straffläggningen så återuppstod det en stor debatt i innebandy-Sverige om just zorrostraffar, där både regeln i sig (att det är tillåtet) samt Linköping fick utstå kritik, och läget var inte annorlunda efter gårdagens straffar.

– Alla garvar åt dem. Hela Sverige skrattar, sade Stefansson till UNT.

Han får sedan frågan varför Storvreta inte väljer att zorra, då alla säger att det är enkelt.

– Därför att vi inte tänker sjunka till deras låga nivå. Jag tycker det är så fegt att använda sig av sådana straffar, svarade han då.

Simon Palmén: “Vi är för en regeländring”

Linköpings Simon Palmén, en av spelarna som zorrade, kommenterade sedan sitt val efteråt i en intervju med Innebandymagazinet

– Jag som har zorrat mycket under mina ungdomsår känner att när så mycket står på spel måste jag använda zorro på straffarna. Vi i Linköping är öppna med att vi är för en regeländring men när reglerna är som det är kommer vi använda dem om de behövs, sa Palmén då.

Han fick även svara på den massiva kritik som hans lag fått utstå senaste tiden:

– Det är en svår debatt. Jag vet inte vad jag mer ska säga som inte redan är sagt. Storvretas målvakt Måns var mycket kritiskt efter förra matchen i Uppsala om att använda zorro på straff. Men då har han snabbt glömt av att han hade en spelare i sitt gamla lag (IBK Dalen) förra säsongen som gjorde zorrostraff så fort han fick chansen. Tycker Måns att zorrostraffar inte är okej bara när motståndare gör sådana straffar?

Nästa match mellan lagen spelas i Linköping på onsdag.

Du kan se alla straffarna från matchen nedan:

ANNONS

Matchrapporter: Pixbo säkrade segern i matchserien mot Linköping Pixbo tog ny seger mot Linköping Linköping vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger i serien mot Linköping Bra start för Pixbo efter seger mot Linköping i första matchen

Den här artikeln handlar om: