Svenska Cupen

SSL-stjärnan avstängd under utredning

ANNONS

En Kalmarsundsspelare har blivit avstäng under utredning av Juridiska Nämnden.

Det gick hett till i Smålandsderbyt mellan Kalmarsund och Växjö tidigare i veckan när de båda möttes i den första semifinalen av två i Svenska Cupen. Kalmarsund hämtade upp ett 1-6 underläge till 7-7 och fick delad pott till slut lite mirakulöst. 

Men upphämtningen kom lite i skymundan efteråt då mycket av eftersnacket handlade om flera uppmärksammade tuffa situationer. Bland annat blev Växjös målvakt Viktor Kastengren skadad efter att ha blivit påsprungen av Kalmarsundsstjärnan Kevin Haglund. Kastengren blev tvungen att avbryta matchen i mitten av andra perioden. 

– I min värld är det fel på ett regelverk i den här sporten där idioter som slaktar målvakter, dom skyddas, och dom som ska skydda sin målvakt blir straffade. Det är ett genomgående problem. Det är hela tiden den som kommer tvåa in i situationen ska straffas och den som slår på målvakten får en liten tillsägelse. Man är fed up på det, sa Växjötränaren Schönbeck till SMP efter matchen.

Haglund skulle senare i matchen få rött kort och ett lindrigt matchstraff för handgemäng när det uppstod tumult i slutet av matchen framför Växjös målbur.  

Nu har även en tredje situation med Haglund i huvudrollen kommit fram som Videogruppen tittat på och beslutat att anmäla till Juridiska Nämnden med följande motivering:

– I upptagen videosekvens syns Växjö IBK:s spelare nr 18, Philip Fox, driva bollen förbi FBC Kalmarsunds spelare nr 66, Kevin Haglund och framåt längs sargen in på offensiv planhalva. När Fox har passerat Haglund vänder sig Haglund om efter Fox. Bollen rinner från Fox samtidigt som Haglund från en position bakom Fox utför en spearing på denne som träffar Fox mot underlivet.

Ingen utvisning utdömdes i samband med situationen.

– VG anser att Haglunds agerande är att bedöma som grovt matchstraff enligt innebandyns regelbok samt att agerandet strider mot Riksidrottsförbundets stadgar. Då Haglund agerar bakom ryggen på Fox kan Fox inte vara medveten om situation och då inte heller försvara sig mot spearingen. Handlingen som Haglund utför är även en medveten handling med klubban och spearingen riktas mot Fox underliv där risken för skada är mycket stor. Agerandet är även mycket osportslig och ska inte utgöra en del av spelet. Slutligen utför Haglund handlingen i en situation där denne är överspelad och inte har någon chans att nå bollen.

Juridiska Nämnden har tagit del av anmälan och har bestämt att Haglund ska vara avstängd under utredningen. 

– JN konstaterar att Kevin Haglund ska stängas av under utredning då anmäld förseelse sannolikt kommer att leda till avstängning. JN beslutar med anledning av ovanstående att stänga av Kevin Haglund under utredning från och med den 20 januari 2023 från tävling/uppvisning gällande all innebandy.

Se situationen i klippet ovan. 

 

Den här artikeln handlar om: