Kaosavslutningen i Allsvenskan
Foto: Christoffer Sturesson
Allsvenskan södra

Den stora snackisen har fått sitt svar - spelaren stängs av

ANNONS

I slutet på oktober blev avslutningen av den allsvenska matchen mellan Hovslätt och Lerum en stor snackis. Nu har JN bedömt situationen.

Slutsekunden mellan Hovslätt och Lerum i Allsvenskan Södra blev en stor snackis på Innebandymagazinets sociala medier med över 100 kommentarer. Upprinnelsen till snackisen var att Hovslätts back Simon Eriksson tacklade omkull en Lerumsspelare bryskt precis innan slutsignal när han skulle avlossa ett skott i slottet vid ställningen 4-5 till Hovslätt.

Det uppstod ett mindre tumult och till slut fick Eriksson sätta sig två minuter på botbänken och Lerum fick ett frislag med en sekund kvar. Lerum hann få iväg ett skott men det täcktes bort. Efter slutsignalen fortsatte den hätska stämningen mellan lagen och speakern i hemmalaget fick be domarna i högtalarna att uppmärksamma vad som hände. Lerums tränare var rosenrasande efter matchen och till Innebandymagazinet sa han bland annat så här om situationen dagen efter:

– För det första ska det vara straff, spelaren slår bakifrån! Sedan kommer den andra spelaren från blindside och sänker vår spelare och det ska vara ett solklart matchstraff. De tar fel spelare för två minuter slag…. jag är så trött på att lägga 20-30 timmar i veckan på att förbereda sig för match och så blir det så här, lika bra att lägga av med innebandy för i slutändan är det fan tveksamt om det är värt att hålla på.

Fotnot: Klicka på kommentarssymbolen ovan för att komma till Facebookinlägget

Domarna (a) och Lerums tränare (b) anmälde sedan händelsen till Juridiska Nämnden som nu granskat ärendet och kommit fram till en dom. JN skriver så här om händelsen:

Anmälarna (a) anför att det är i slutskedet av matchen som en spelare i FBC Lerum som fångar upp en boll som slagits mot Hovslätts mål, i luften, och avslutar med 1 sekund kvar av matchen. Efter att han skjutit sitt skott mot mål uppfattade anmälarna att Simon Eriksson kommer in från sidan och tacklar Lerum spelaren så att han faller till marken. Den anmälda situationen dömts över under matchen och då fick spelaren en utvisning U2 för hårt spel. Motspelaren ligger kvar på golvet för vård i nån minut och deltar inte i den sista sekunden som återstår.

När de gör sin matchanalys ser de i upptagen videosekvens att Simon Eriksson kommer in från sidan med hög fart och kraft och träffar motspelarens huvud med axeln och att de istället borde utdömts grovt matchstraff för en brutal förseelse. Därför anmäler de denna förseelse till bestraffning.
 

Anmälare (b) som också åberopar en videosekvens beskriver att det med ett par sekunder kvar av matchen spelas en boll uppåt i planen mot Hovslätt IK:s mål. Halvvägs in på offensiv planhalva så får en spelare i FBC Lerum, tag på bollen och lyckas få iväg ett avslut. I samma sekvens blir han dock stoppad först av en motspelare som när han missat brytningen slår/låser hans klubba. Sedan kommer anmäld spelare Simon Eriksson in från högersidan och tacklar honom. Tacklingen sker strax efter att bollen går mot Hovslätts mål. Eriksson använder axeln i sin tackling som träffar Lerums spelare upp mot ansikte/huvud, som faller till marken och blir liggandes. Domaren väljer att ta en tvåminutersutvisning för slag, men friar tacklingen och utdömer inte straff, trots att det är en klar målchans.

Simon Eriksson har inför avgörandet i JN beretts tillfälle att yttra sig men har inte gjort det.

JN:s bedömning:

JN konstaterar inledningsvis att det utifrån det samlade materialet i ärendet inte kan styrkas att Simon Eriksson haft för avsikt att skada sin motspelare genom sitt agerande.

JN anser emellertid att Simon Eriksson i spelsituationen fullföljer en sen tackling mot motspelaren med viss kraft. JN anser att Simon Erikssons agerande präglats av ett visst mått av vårdslöshet och agerandet har inneburit en klar risk för skada. JN konstaterar att Simon Eriksson bär ansvaret för tacklingen.

JN konstaterar vidare att en tackling som sker i en spelsituation där avsikt att skada inte föreligger ska rubriceras så som ett otillbörligt uppträdande i den s.k. ”brottskatalogen” 14 kap 2 § Riksidrottsförbundets stadgar (jfr Riksidrottsnämndens beslut 815/16-14).

JN finner därför att Simon Eriksson gjort sig skyldig till otillbörligt uppträdande enligt Riksidrottsförbundets stadgar 14 kap 2 § 7 punkten.

Gällande straffvärdet finner JN efter en samlad bedömning att Simon Erikssons förseelse ska motsvara bestraffning i form av avstängning under viss tid motsvarande en (1) match, beräknat på det lag som han deltog i vid anmälningstillfället.

JN beslutar att stänga av Simon Eriksson fr.o.m. 2022-11-21 t.o.m. 2022-11-26. Avstängningen avser all innebandy och gäller deltagande i tävling och uppvisning samt utövande av uppdrag.

Även Hovslätts målvakt har blivit avstängd i flera matcher i efterhand av Juridiska Nämnden för en incident som hände tidigare i samma match. Du kan läsa mer om den incidenten här

I klippet nedan kan du se hela incidenten:

 

 

     

Matchrapporter: Hovslätt klar seriesegrare efter seger Hovslätt avgjorde tät match mot Höllviken i tredje perioden Hovslätt besegrade Nilsby och toppar nu tabellen Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Seger för Hovslätt i toppmötet med FBC Lerum

Den här artikeln handlar om: