Foto: Christoffer Sturesson
Allsvenskan södra

Allsvensk målvakt stängs av i flera matcher

ANNONS

Hovslätts målvakt har blivit avstängd av Juridiska Nämnden efter ett slag mot de nedre regionerna på en Lerumsspelare.

Det var i den senaste omgången innan VM-uppehållet i matchen mellan Hovslätt och Lerum i Allsvenskan Södra som incidenten inträffade. Hovslätts målvakt Philip Axelsson blev anmäld till Juridiska Nämnden efter att vid upprepade tillfällen slagit efter Lerumsspelare som passerat målvaktsområdet. 

Nu har Juridiska Nämnden granskat anmälan och beslutat att stänga av Axelsson i två matcher. Så här skriver JN bland annat om händelsen:

FBC Lerum tar ett avslut och målvaktsreturen hamnar bakom förlängda mållinjen. Spelare nr 77 i FBC Lerum ska initiera press på backen och i samband med att han springer förbi målvakten Philip Axelsson får han ett knytnävslag mellan benen. Av annat videoklipp framgår att Philip Axelsson några minuter senare återigen slår ett knytnävsslag, nu på spelare nr 97 i FBC Lerum. Båda förseelserna var utan påföljd från domarna.

Philip Axelsson har inför avgörandet i JN beretts tillfälle att yttra sig. Han har inte kommit in med något yttrande.

JN:s bedömning:

Philip Axelsson har getts möjlighet att yttra sig över anmälan, men något svar har inte kommit in. JN får därför som utgångspunkt utgå ifrån anmälan och de videosekvenser som åberopats. 

JN finner att anmälan får stöd av åberopade videosekvenser. Philip Axelsson har alltså slagit alternativt satt upp knytnäven när en spelare i FBC Lerum sprungit förbi hans målbur. Det framstår som tydligt att det föranledde smärtor och att träffen var i spelarens undre regioner. Några minuter senare fick en annan spelare i FBC Lerum motta ett knytnävsslag mot låret av Philip Axelsson. 

Även om det framstår som tydligt att Philip Axelsson haft för avsikt (uppsåt) att träffa spelarna, är det inte visat att avsikten varit att skada. Gärningen ska därför rubriceras så som ett otillbörligt uppträdande i den s.k. ”brottskatalogen” 14 kap 2 § Riksidrottsförbundets stadgar (jfr Riksidrottsnämndens beslut 815/16-14). 

JN finner därför att Philip Axelsson gjort sig skyldig till otillbörligt uppträdande enligt Riksidrottsförbundets stadgar 14 kap 2 § 7 punkten. 

Gällande straffvärdet finner JN efter en samlad bedömning att Philip Axelssons förseelse ska motsvara bestraffning i form av avstängning under viss tid motsvarande två (2) matcher, beräknat på det lag som han deltog i vid anmälningstillfället.

I klippet nedan kan du se incidenten mot Lerums #77

 


 


 

 

 


 


 

   

Matchrapporter: Hovslätt klar seriesegrare efter seger Hovslätt avgjorde tät match mot Höllviken i tredje perioden Hovslätt besegrade Nilsby och toppar nu tabellen Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Seger för Hovslätt i toppmötet med FBC Lerum

Den här artikeln handlar om: