Artikelfoto: Christoffer Sturesson
Domare

Så funkar nya matchstraffet: "Ledare och spelare tar större ansvar"

ANNONS

Svensk Innebandys domarkoordinator berättar hur det gått med det nya matchstraffet.

Från och med den här säsongen så ska ett matchstraff delas ut till den spelare som lämnar bänken eller utvisningsbåset för att delta i en pågående konfrontation på planen.

Vi har fått se några exempel matchstraffet under den säsongen, exempelvis i Tullinge-Bele Barkarby (se situationen i spelaren ovan) samt i mötet mellan Bollnäs och Håsta i helgen.

Mattias Linell, domarkoordinator på Svensk Innebandy, tycker att den nya reglen fungerat bra som en helhet hittills. 

– Vi ser en positiv utveckling där ledare och spelare tar större ansvar för varandra och påminner om att stanna kvar i avbytarbåset när det uppstår en konfrontation ute på banan, säger Linell till Innebandymagazinet. 

Det långsiktiga målet med regeländringen är inte att bestraffa spelare, utan att förändra kulturen i innebandy där spelare inte ska springa in när spelet är avblåst och för att delta i bråk. 

– Det är inget som ändras på några veckor, utan det kommer att ta lite längre tid, säger Linell.

Detta händer om flera spelare springer in på planen

Det har också uppstått incidenter där fler än en spelare lämnat bänken för att springa in på planen under heta situationer, bland annat i nämnda matchen mellan Bollnäs och Håsta samt i Herrallsvenskan när Lerum mötte Hovslätt. På sociala medier har det ställts frågor varför inte samtliga spelare då åkt på ett matchstraff, men här vill Linell förtydliga regeln. 

– Regeln säger att man ska bli bestraffad om man deltar i konfrontationen, inte bara att man lämnar avbytarbåset. Det finns ingen begränsning i antal spelare och i teorin kan såklart många spelare bli bestraffade i samma situation om alla glömmer bort sig, säger han.

Det blev stökigt när Lerum och Hovslätt möttes i Allsvenskan Foto: Christoffer Sturesson

– I verkligheten tror jag dock att det sker en viss naturlig sortering ändå, eftersom det blir omöjligt för domarna att överblicka hela situationen. Som jag svarade ovan handlar det om att förändra en kultur och där tror jag att det räcker med några matchstraff för att man nästa gång ska tänka på att stanna kvar i avbytarbåset.

Det måste vara en svår utmaning för domarna att hålla koll på alla spelare som springer in på planen?
– Ja, det är absolut inte lätt och domarkåren har till viss del fått förändra sitt agerande vid konfrontationer. Detta för att framförallt om möjligt kunna förebygga att spelare springer in genom att påminna dem, men också för att om det ändå händer kunna hålla koll på vilka som kom varifrån, avslutar Linell.

Ett positivt exempel på den nya regeln går att se i derbyt mellan Mullsjö och Jönköping i Svenska Cupen. Här är en Jönköping-spelare på väg in på planen men stoppas då av sina med spelare – se klippet här.

Den här artikeln handlar om: