Statusen på elitlicensen presenteras inom kort
Hur mår landets SSL-klubbar ekonomiskt? Tufft, enligt uppgifter från flera håll.
Inom de närmaste dagarna kommer Svenska Innebandyförbundet tillsammans med elitföreningarnas intresseorganisation FSSL att presentera Licensnämndens beslut om den kommande elitlicensen.
Flera klubbar i SSL har det mycket ansträngt ekonomiskt. SSL-klubbarna måste öka sina intäkter på en marknad som i jämförelse med andra idrotter har förhållandevis låga omkostnader.
Just nu rapporterar olika medier att det är många damallsvenska fotbollsklubbar som går riktigt dåligt ekonomiskt. För lagen i innebandyns SSL är situationen ansträngd för flera klubbar erfar Innebandymagazinet.
Storvreta IBK meddelade precis att de hamnar under handlingsplan.
Svenska mästarna på herrsidan IBF Falun och damlaget som tog sig till kvartsfinal hade 2021/22 ett bra år sportsligt men inte ekonomiskt. Trots SM-guldet gick det ekonomiskt tyngre i spåren av pandemin. Totalt redovisade klubben på sitt årsmöte minus 300 000 kronor.
Information som Innebandymagazinet har tagit del av berättar att en SSL-klubb som hade ett eget kapital på drygt 1 miljon kronor nu är nära noll kronor i eget kapital. Det finns även en SSL-klubb som nyligen blev av med sin huvudsponsor som årligen enligt uppgifter till Innebandymagazinet lägger 300 000 kronor per säsong.
Inställda ungdomsturneringar, egna arrangemang, minskade publikintäkter och svårare att knyta ihop marknadsaktiviteter är några av orsakerna bakom de minskade intäkterna för många av landets SSL-klubbar.
Men det finns även positiva signaler med FBC Kalmarsund som redovisar ökade marknadsintäkter.
Svenska Innebandyförbundet beslutade 2014, tillsammans med elitföreningarnas intresseorganisation FSSL, att införa elitlicens. Elitlicensen gäller alla föreningar som spelar i eller kvalar upp till Svenska Superligan, Allsvenskan och division 1 herrar.
I närtid kommer Licensnämndens beslut att presenteras för svensk toppinnebandy.
Detta är elitlicens (generellt)
Begreppet elitlicens eller klubblicens innebär att ett sportförbund i ett land kräver till exempel god ekonomi eller godkänd tävlingsanläggning för att låta klubbarna delta med lag i serier i högre divisioner. Efter varje säsong måste klubben visa upp ett positivt ekonomiskt resultat, annars blir det så kallad bakläxa, där de ekonomiska problemen måste åtgärdas inom ett års tid. Om klubben trots varningarna ändå inte lever upp till kraven blir den tvångsnedflyttad en division.
Elitlicensen är vanligast i öppna seriesystem. Systemet har ibland beskyllts för att vara en inkörsport till stängda seriesystem.
Innebandy:
Vilka är kriterierna för att erhålla elitlicens?
Svenska Innebandyförbundet har en enkel elitlicens:
- Räkenskapsåret ska ha avslut 30 april
- Vid avslut ska eget kapital vara positivt
- Auktoriserad eller av Revisorsinspektionen godkänd revisor ska finnas i föreningen
Vem beslutar vad?
Licensnämnden bedömer de ekonomiska delar och beslutar om elitlicens ska erhållas. Svenska Innebandyförbundets tävlingsutskott beslutar därefter om ny seriesammansättning utifrån licensnämndens beslut.