Elitlicensen
Foto: Jimmy Palm
Landet runt

Helsingborg klarar inte heller av elitlicensen

ANNONS

Storvreta och Helsingborg är två SSL-föreningar som inte kommer att klara av elitlicensen som licensnämnden snart kommer offentliggöra.

Tidigare idag publicerade Innebandymagazinet en artikel om att licensnämndens beslut om kommande elitlicensen skulle presenteras inom kort och att det var flera klubbar i SSL som hade en väldigt ansträngd ekonomi.

Flera klubbar har redan gått ut med att de inte kommer att klara av elitlicensen kommande säsong och att de kommer få spela kommande säsong under handlingsplan. En av de föreningarna är Storvreta som tagit 6 SM-guld under 10-talet.  

– Det senaste bokslutet för Storvreta IBK visade en förlust som medförde att föreningen inte klarade kravet för Elitlicens. Förlusten är ett medvetet val och något som vi ansåg självklart när vi haft alla förutsättningarna på bordet, skrev Storvretas styrelse bland annat i ett pressmeddelande

Anledningen till förlusten och det negativa egna kapitalet beror bland annat på att föreningen har tagit förlusterna efter att Storvretacupen ställts in två år i rad. Enligt Upsala Nya Tidning rör det sig om en och en halv miljon som Storvreta måste få in innan nästa säsong och enligt vice ordförande Henrik Ededahl kommer Storvreta att klara av det:

– Till att börja med så ska vi genomföra en cup, det är det viktiga i sammanhanget. Sen har vi vidtagit åtgärder, det finns inga onödiga utgifter. Vi spelar med en lite mindre trupp på herrsidan, vi har till och med sålt en spelare. Med den omsättning vi har – vi omsätter ändå 23 miljoner – så ser vi att de små förändringarna kommer vända det här. Och får vi även genomföra cupen så ser vi inga problem, säger Ededahl till tidningen.

FC Helsingborg har också precis som Storvreta gått ut med ett pressmeddelande att de inte kommer att klara elitlicensen och precis som Storvreta fick även Helsingborg slita väldigt hårt för ett par år sedan med att vända ett negativt underskott till plus.

– Vi gick igenom ett stålbad för ett par år sedan då vi hämtade in flera års underskott och allt såg bra ut med klubbens ekonomi. Sedan kom pandemin som ställde allt på ända, säger Mathias Andersson, ordförande i FC Helsingborg. 

Pandemin ställde till det för klubben som dels tvingades spela en säsong utan publik och dels fick begränsade möjligheter att bedriva ungdomsverksamhet, något som ledde till ett medlemstapp som FCH fortfarande känner av. Även sponsorsidan har påverkats negativt av pandemin, dels genom att elitmatcher spelats utan publik och dels att nätverksträffar fått arrangeras digitalt.

– Vi fick pandemistöd som till viss del kompenserade för uteblivna publikintäkter och att vi tvingades ställa in våra ungdomscuper och sommarläger helt eller delvis 2020 och 2021. Men det innebar samtidigt att vi fick börja om och fick färre anmälningar när vi återstartade. Där har vi tappat mycket intäkter

För att få Elitlicens krävs ett positivt eget kapital. FCH gjorde förra verksamhetsåret en förlust på nästan en halv miljon som innebar att det egna kapitalet åts upp och blev negativt. Detta måste återställas senast den 30 april 2023, annars får klubben ingen Elitlicens för nästa år. FCH har redan lämnat in en handlingsplan för hur det ska gå till.

– Just nu tittar vi på alla kostnader vi kan. Herrlaget åker buss istället för flyg till vissa bortamatcher. Vi har även flyttat merparten av våra hemmamatcher till Idrottens Hus istället för Arenan för att hyran är lägre där. Långsiktigt jobbar vi med en plan för att öka antalet åskådare på våra matcher och att kunna återvända till Arenan och fylla läktarna där. Men just nu måste vi hålla nere alla utgifter.


TV: Emil Ruuds fantastiska drömassist i SSL-premiären

Faluns bolltrollare har gjort det igen - se den otroliga framspelningen.

 

 

Den här artikeln handlar om: