herrlandslaget
Gänget som representerade Sverige i EFT.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Landslagsstjärnorna efter vinstlösa EFT-helgen: "Medioker insats"

ANNONS

Alexander Galante Carlström, Kim Nilsson och Rasmus Enström summerar Sveriges insats i EFT förra helgen.

Förra veckan så deltog Sverige i EFT, den sista landslagsturneringen innan VM 2022. Den som hade hoppats på ett resultatmässigt bra genrep blev nog besviken, för samtliga matcher hade samma utgång: Oavgjort efter full tid och sedan svensk förlust på straffar. 

Att Sverige går vinstlösa i tre raka matcher hör definitivt inte till vanligheterna, men bör vi vara oroliga för VM-formen? 

Innebandymagazinet kontaktade fyra svenska landslagsveteraner som var med i turneringen – Alexander Galante Carlström, Kim Nilsson, Rasmus Enström och Robin Nilsberth – för att låta de själva ge sin syn på Sveriges insats och konkurrensernas frammarsch.

1. Hur vill du summera er prestation i EFT?

Alexander Galante Carlström

– Lagets insats var väl…medioker, får man ändå säga. Vi förlorade ingen match men spelade tre matcher oavgjort. När man har den blågula tröjan så vill man vinna varenda match man spelar – oavsett vilken tid på säsongen det är. Vi hade förväntat oss att vinna matcherna, å andra sidan fick vi bra svar på både spelet vi testat de senaste lägrena samt att kroppen fick komma igång ännu mer. Det var bra matcher vi fick men det är klart att man alltid vill vinna när vi ställer upp och spelar för Sverige.

Kim Nilsson

– För varje match som går så gör vi det bättre. Sedan var det en ganska så speciell EFT med kryss i alla matcher, förutom den sista mellan Tjeckien och Schweiz, som Tjeckien vinner med 2-1. Det var ett konstigt resultat. 

Rasmus Enström

– Tre kryss kanske är något för mycket men resultatet kanske inte är de viktigaste när man vet vad som väntar om någon månad. Tror alla nationer tänkte lite så.

Robin Nilsberth

– Resultatmässigt var det såklart en besvikelse. Men vi fick testa några nya delar i spelet, fick ytterligare dagar tillsammans och så vitt jag vet så klarade vi oss undan skador. 

2. Ni har fått en fantastisk start med nuvarande förbundskaptener – men är inte resultaten i EFT lite alarmerande?

Alexander Galante Carlström

– Nej, det tycker jag inte. Både Brottman och Nordén var väldigt tydliga med att vi ville vinna matcherna, men å andra sidan var det mycket vi skulle träna på. Vi testar nya saker och se om de fungerade eller inte fungerade. Det var rätt mycket test också. Sedan var det många spelare som var borta på grund av skador och så, vi spelade med lite olika formationer och så. Det var rätt mycket test under turneringen och det är väl det som det ska vara under en turnering där säsongen inte ens har kommit igång. Jag ser ingen fara på taket på det sättet.

Kim Nilsson

– Nej. Man ska inte dra för höga växlar på det. VI testade olika grejer och vill hela tiden utveckla vårat spel. Testar man inte nya grejer så får man inga svar heller. Jag drar inga större växlar på det. VI förlorar ingen match och jag tror att ”Brolle” och Nordén fick ganska många svar på det de ville få ut. Sedan går vi såklart alltid för att vinna de innebandymatcher som vi ställer upp i. Men den här gången lyckades vi inte med det.

Rasmus Enström

– Topp fyra-nationerna är otroligt bra men som jag sa innan så är tre kryssade matcher  kanske någon för mycket, Sverige vill alltid vinna sina matcher.

Robin Nilsberth

– Vi ska alltid sträva och kräva bra resultat av varandra när vi representerar Sverige. Sen om det är alarmerande eller inte får vi väl se i November. Allt vi gör fram tills dess är att förbereda oss. Jag känner mig trygg i att gruppen kommer växla upp när det verkligen gäller. 

3. Hur ser du på Tjeckien och Schweiz utveckling? Börjar de närma sig ännu mer?

Alexander Galante Carlström

– Det är klart att man måste säga att de närmat sig. Nu har jag spelat i landslaget i tio år och i början av min landslagskarriär så var det rätt stora siffror när vi mötte Schweiz och Tjeckien, en rätt stor skillnad resultatmässigt varje gång vi mötte dem. De har blivit bättre, det måste man var ärlig att säga! Det ser man både på U19- och landslagsnivå. De kommer närmare och de är duktiga. De anammar sitt spel efter att de ska möta Sverige med tanke på att vi är världsledande. Det har de gjort på ett bra sätt, helt klart. Det är bara att titta på de senaste VM-turneringarna, det har varit jämnt i matcherna.  Både i semifinalerna när vi har mött Schweiz och Tjeckien. Jag skulle ljuga om jag sa att de inte har närmat sig.

Kim Nilsson

– Så är det ju. De har alltid legat och slagit ur underläge, och försökt hitta nycklar för att vinna mot Sverige och Finland. De har utvecklats genom åren och fått fram nya duktiga spelare som verkligen har klivit fram. Om några år så förändrar de kanske kartan, det vet jag inte. Samtidigt vill både Finland och Sverige också vinna såklart. Det är kul att konkurrensen kryper närmre, det är bra för sporten! De kan nog bli giftiga – om inte i år, så om några år. Tjeckien och Schweiz spelade på deras högsta nivå i helgen, det är jag helt övertygad om. De har inte så mycket mer växlar. Sverige och Finland har betydligt mer att visa upp. Det är den chansen Tjeckien och Schweiz har, om de ska slå Finland och Sverige, att spela på den nivån samtidigt som vi inte riktigt kommer upp i nivå.

Rasmus Enström

– Tycker väl det varit bra under en längre tid, det är små marginaler.. både vi och Finland har ju vunnit i sudden eller straffar tidigare. 

Robin Nilsberth

– Toppen blir jämnare och jämnare. Framförallt Tjeckien har tagit steg med en ny yngre generation spelare som kommer fram. 

Den här artikeln handlar om: