försäsong 2022
Mullsjö har gått tungt på försäsongen, bättre har det gått för Pixbo
Foto: Jimmy Palm och Floorball in Prauge
Superligan

Ranking: Så bra har SSL-lagen varit på försäsongen

ANNONS

Innebandymagazinet Victor Westlund synar SSL-lagens resultat i träningsmatcherna.

Med den obligatoriska och visserligen sanna brasklappen att ”försäsong är alltid försäsong” och att det är ”prestationen som räknas i träningsmatcherna" så rankar nu Innebandymagazinets Victor Westlund samtliga SSL-lags resultat under sommarmånaderna.

14. Mullsjö

Helsingborg 5-6

Växjö 2-5

Fagerhult Habo 7-3

Pixbo Wallenstam 6-7

Nykvarn 1-8

Mullsjö har på bara några säsonger gått från att vara en av de tydligaste utmanarna till Falun och Storvreta till att bli ett enda stort frågetecken. Även om man drabbats av en tung silly season så har man fortsatt ett starkt lag på banan, men det indikerar inte försäsongsmatcherna på. Att exempelvis förlora med 1-8 mot ett allsvensk motstånd i form av Nykvarn är aldrig okej – även om det rör sig om en träningsmatch mot ett lag med SSL-mässig kvalitet på sin trupp.

13. Hagunda

Grasshopper Club Zürich 7-7

Alligator Malans 5-6

Storvreta 4-9

Har till skillnad från bottenplacerade Mullsjö inte vunnit någon match, men det som gör att man hamnar före i den här rankingen är att man mött tuffare motstånd i förhållande till sin egna trupp. 7-7 mot schweiziska mästarna GC Zürich imponerar. Mot Storvreta kom man inte upp i nivå, men det är också ett motstånd man brukar ha de väldigt tufft emot. 

12. Gävle

Sirius 9-3

Team Thorengruppen 8-13

En tydligt ”plus-minus-noll”-försäsong. Har bara spelat två matcher och då presterat ungefär i linje vad man kan förvänta sig, åtminstone om man bara kikar på resultaten. Sirius spelade visserligen i SSL förra säsongen men är idag långt ifrån ett SSL-lag, så det resultatet ska man inte läsa in allt för mycket i. Thorengruppen, som man förlorade mot, är ett av de lagen man sedan måste slå i serien för att klara nytt kontrakt.  

11. Dalen

RIG Umeå 5-6

SPV 7-3

Nurmon Jymy 11-3

Florbal MB 5-4

Team Thorengruppen 4-5

Det var längesedan Dalen var så här nerskrivna inför en säsong, och resultaten från försäsongen förändrar inte direkt de förhandstips som säger att Umeå-laget får det tufft att nå slutspelet. Det är inga katastrofala resultat på långa vägar, man imponerade exempelvis mot utländskt motstånd i Scandic Cup. Förlusten mot RIG Umeå var däremot ett lågvattenmärke (även om man sedan tog revansch i cupen), och man fortsätter ha det tungt mot rivalen Thorengruppen. 

10. Jönköping

Lerum 15-5

Helsingborg 5-6

Linköping 9-4

Pixbo Wallenstam 6-9

Växjö 4-6

Har haft en tydlig trend de senaste säsongerna där man förlorat mort lag man ”ska förlora mot”, och samtidigt vunnit mot motsatsen. Försäsongsresultaten indikerar på att trenden fortsatt, där 9-4-segern mot Linköping är det enda resultatet som sticker ut ur mängden. Däremot har spelet sett okej ut i några av förlusterna, senaste matchen mot Växjö var ett fall framåt. 

9. Kalmarsund

Linköping 3-7

Warberg 6-3

Nykvarn 4-1

Öppningsmatchen mot Linköping vill man nog glömma, här satt varken spel eller resultat. Därefter tog man planenliga segrar mot allsvenska toppgängen Warberg och Nykvarn, två lag som inte städas av hur lätt som helst. Men när man till slut summerar resultaten så är det ingen rad som skrämmer SSL-konkurrenterna.

8. Storvreta

Grasshopper Club Zürich 10-5

Hagunda 9-4

Inte mycket anmärka på här. Har bara spelat två träningsmatcher vilket gör att man inte kan komma särskilt högt på den här rankingen, men man har gjort vad som skulle. Har inte fått någon hundraprocentig fullträff hittills men som klyschan säger så är det ett styrkebesked att vinna även när man inte spelar på topp. Man imponerade främst i den första matchen mot schweiziska mästarna GC Zürich.

7. Falun 

EräViikingit 5-1

Tatran Stresovice 2-4

Zug 16-3

Tempish Vitkovice 15-6

Har endast mött utländska lag vilket gör att resultatraden blir något svårbedömd. Enda förlusten kom mot de tjeckiska silvermedaljörerna från ifjol, Tatran Stresovice. Falun öste in mål förra säsongen och fortsatte den trenden in i årets försäsong, med ett snitt på närmare tio mål framåt per match i Czech Open.

6. Helsingborg

Mullsjö 6-5

Jönköping 6-5

Hovslätt 9-6

Växjö 7-8 SD

Har haft ett tufft försäsongsschema med möten mot tre SSL-lag, och det har varit jämnt i samtliga matcher. Men – med tanke på förutsättningarna med nya tränare och tunga spelartapp så får man säga att skåningarna gjort det bra, då man mött flera lag som är i betydligt bättre fas än vad man själva är på pappret.

5. AIK

Hässelby 11-4

Tullinge 7-3

Alligator Malans 11-3

Strängnäs 6-5

Nykvarn 6-9

Lillån 11-6

Linköping 6-6

Sirius 12-4

Är det SSL-lag som spelat flest träningsmatcher, och det har man gjort med den äran. Har bara förlorat en match, detta mot Nykvarn. Visserligen ett allsvenskt motstånd, men då ska man komma ihåg att ”Nyken” även slog Mullsjö med hela 8-1. Hade man mött fler SSL-lag, och fått med sig fina resultat även där, så hade man hamnat högre på rankningen. 

4. Linköping

Kalmarsund 7-3

Warberg 7-3

Jönköping 4-9

Fagerhult Habo 12-1

AIK 6-6

Gjorde en stark säsong ifjol och fortsätter på den inslagna vägen med fina försäsongsresultat. Enda plumpen är den relativt stora förlusten mot Jönköping, där siffrorna rann iväg på slutet. 19-4 i målskillnad mot de allsvenska topplagen Warberg och Fagerhult Habo skojar man inte bort. Även 7-3-segern mot Kalmarsund imponerar.

3. Team Thorengruppen 

Sirius 7-3

Gävle 13-8

Florbal MB 5-6

Nurmon Jymy 13-8

RIG Umeå 10-6

SPV 6-4

Dalen 5-4

Sex segrar på sju matcher är väldigt starkt, även om man inte mött något lag som tillhör den yttersta världseliten. Däremot så har man slagit två SSL-konkurrenter och tagit planenliga segrar mot allsvenska Sirius och RIG Umeå. Team Thorengruppen känns fortsatt som ett lag på uppgång och de fina försäsongsresultaten säger inte emot.

2. Växjö

Mullsjö 5-2

Helsingborg 8-7 SD

Jönköping 6-4 

Tre SSL-möten och tre segrar – det bådar gott för Växjö! Det är inte några strykgäng man mött direkt heller. Man har också fått fin utdelning på sina offensiva spelare där många levererat bra med poäng – André Andersson, Jesper Sankell och Samuel Folkesson Algman har gjort 11 mål tillsammans.  Skulle även mött Lund på försäsongen, men den matchen ställdes in.

1. Pixbo Wallenstam

Wiler-Ersigen 9-2

Sparta Prag 12-4

Tempish Vitkovice 8-7

Tatran Stresovice 2-7

Mullsjö 7-6

Jönköping 9-6

Reste i sedvanlig ordning till Czech Open och fick där med sig en utmärkt resultatrad – framförallt så imponerar 9-2-segern mot Wiler Ersigen. Enda förlusten kom mot Tatran Stresovice, ett lag som även slog Falun. På svensk mark har man besegrat SSL-konkurrenterna Mullsjö och Jönköping, 16 mål framåt på de matcherna totalt imponerar. 

Den här artikeln handlar om: