Allsvenskan norra

Två klassiska föreningar vill bilda en ny superförening

ANNONS

Två av tre framstående lag i Järfälla kommun vill få till en sammanslagning och bilda FBC Järfälla.

Säsongen 18/19 spelade Bele Barkarby IF IBF, Järfälla IBK och Jakobsbergs IBF i samma Herr1an-serie. Tre lag som alla är hemmahörande i Järfälla kommun och som dessutom delar hemmahall. Sedan dess har Bele blivit ett topplag i Allsvenskan, Jakobsbergs åkte ur Herr1an för ett par säsonger sedan och Järfälla åkte ur Herran ifjol. 

Nu vill Bele Barkarby och Järfälla slå ihop sina påsar och bilda en superförening i Järfälla kommun med siktet inställt på att ha lag i SSL både på dam- och herrsidan. Men framförallt att ha en stark förening som kan erbjuda alla spel på rätt nivå. Så igår gick de båda föreningarna ut och bad sina medlemmar om förtroendet att slå ihop föreningarna till nästa säsong.

– Styrelserna för Bele Barkarby IF Innebandy och Järfälla IBK ber dig som medlem om förtroende att påbörja arbetet med en sammanslagning av föreningarna för att ta innebandyn i Järfälla till nästa nivå. Målet med sammanslagningen är att stärka innebandyn i vår region och erbjuda fler valmöjligheter för individen att spela innebandy på sina villkor, oavsett ålder och nivå, skriver föreningarna på sina sociala medier

Alla styrelsemedlemmar i båda föreningarna skrev enhälligt under en avsiktsförklaring  i början på juli 2022 för att påbörja arbetet med en sammanslagning. Under september 2022 till februari 2023 är det tänkt att de båda föreningarna ska bilda gemensamma arbetsgrupper där både styrelse, spelare, ledare och övriga medlemmar får möjlighet att påverka inriktning, värdegrund, kultur och klubbprofil. För att sedan i mars 2023 ha ett extrainsatt årsmöte för att ta ett slutgiltigt beslut om en sammanslagning.  

– Efter en tuff period med covidrestriktioner och nedstängda verksamheter, som i sin tur inneburit ännu mer utmaningar för framför allt ungdomsidrotten, så påbörjade styrelserna i de respektive klubbarna ett arbete under vintern 2021/2022 där man prestigelöst och öppet under flera möten diskuterat möjligheterna att samverka och samarbeta. Detta har i sin tur lett till en enighet om att en sammanslagning som det absolut bästa alternativet för innebandyn i kommunen, skriver klubbarna i ett prospekt om sammanslagningen

Arbetsnamnet just nu är FBC Järfälla men det nya namnet ska tas fram tillsammans med medlemmarna under vintern. Tanken är att det ska bli en ny superförening med över 1000 medlemmar som då blir en av landets fem största föreningar. Med sammanslagningen ser man flera positiva effekter bland annat följande punkter.

  • Fler valmöjligheter för individen att spela innebandy på sina villkor. 
  • Bättre service till medlemmar och ledare. 
  • Gemensamt och starkare kansli. 
  • Starkare varumärke genom både storlek, kvalitet och ambition. 
  • Fler ”eldsjälar” som delar på föreningsövergripande uppgifter.
  • Ekonomiska fördelar genom minskade overheadkostnader samt ett starkare förhandlingsläge gentemot leverantörer och sponsorer. 

 

Den här artikeln handlar om: