Foto: Helmuth Subiabre
Ungdom

Warberg startar upp akademi

ANNONS

Flera akademilag kommer spela i seriesystemen: ”Ingen spelare blir bra genom att bara träna och sedan inte ges möjlighet till speltid i match”

Warberg IC, med lag i SSL dam och Herrallsvenskan, har valt att starta upp en akademiverksamhet för spelare födda 2006 och äldre. Den centrala tanken med akademin är att skapa ännu bättre förutsättningar för yngre spelare att nå en eltikarriär genom spel i klubbens representationslag. 

Just nu består akademigruppen av 70 namn bestående av dam- och herrspelare som representerade något av Warbergs lag förra säsongen.

- Det har funnits ett behov av att erbjuda en bättre utvecklingsmiljö för våra yngre spelare med höga ambitioner. Därför har vi nu tagit det här steget. För oss är det också en självklarhet att vi erbjuder samma förutsättningar oavsett om du är herr- eller damspelare, säger klubbchef Emil Risberg till Warbergs hemsida.

De spelare som vill vara med har erbjudits en plats, och det finns inga krav på att man ska gå en idrottsprofil på gymnasiet. 

– För att nå hela vägen och bli en elitspelare så krävs det oerhört mycket tid och engagemang från den enskilde spelaren. Det i sin tur ställer krav på att du är motiverad och dedikerad, vilket innebär att akademispåret inte passar alla. Då ska inte vi som förening avgöra vilka som får vara med eller inte. Det valet måste spelaren själv göra, säger Risberg.

Han fortsätter:

– Sedan ska vi finnas där och erbjuda en bra miljö utifrån våra förutsättningar. Vi ska inte heller kräva att spelarna går en idrottsprofil på gymnasiet. Skolan är viktig och det finns spelare som tycker att en idrottsprofil tar för mycket tid från skolarbetet. Därför är akademin enbart en föreningsfråga.

Att värva en stor mängd spelare från närliggande lag till klubbens akademi är inte aktuellt. 

– Vi tror på att det finns många föreningar i vårt närområde som kan erbjuda bra miljöer för sina spelare. Vi ska istället stötta och hjälpa de föreningarna i den mån vi kan.

Kommande säsong kommer man ha med lag i Allsvenskan Dam, Herr2an, JAS och i en regional juniorserie. 

– Spelare blir bättre genom att tävla på en lämplig nivå. Ingen spelare blir bra genom att bara träna och sedan inte ges möjlighet till speltid i match. Akademilagen kommer alltid att spela för att vinna, vilket är en viktig del i en elitidrottsutbildning. Men samtidigt är det fortfarande en utvecklingsverksamhet. Därför har vi säkerställt att det finns möjlighet till matchning i flera olika tävlingar, för att i så stor utsträckning som möjligt möta spelarnas behov.

Vill en spelare i föreningen inte delta i akademin så ges det en möjlighet till att både träna och spela i föreningen, detta på en nivå som passar spelaren – genom mindre träningar och matcher i en lokal serie. 

Akademichef på herrsidan blir Andreas Wahman, på damsidan har man ännu inte presenterat något namn. 


PLATSANNONSER
Frölunda IBK söker spelare och kanslist
Växjö Vipers söker tränare inom akademin
Bele Barkarby IF söker tränare till HJ/JAS
IBK Dalen söker tränare till division 1-damlag
Täby FC:s SSL-damer söker materialförvaltare

Highlights: Alexander Rudds första mål och poäng i Gävle

Supervärvningen Rudd har presenterat sig i Gävle-tröjan, se flera mål och drömassists i första träningsmatcherna.

Den här artikeln handlar om: