Foto: Privat och Erik Edlund
Sommarbloggen
Per Viberg: "Hur ser verkligheten ut för en elitförening i innebandy?"

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Idag: Per Viberg, klubbchef i FBC Kalmarsund.

Går det att som elitförening inom innebandy bygga en organisation eller i alla fall en semi-organisation som påminner om elitlagens organisationer inom hockey och fotboll? 

Hur ser verkligheten ut för en elitförening i innebandy?

Vad är skillnaden, vad krävs och vart ligger utmaningarna gentemot elitföreningar i ovan nämnda idrotter?

Läser du vidare så delar jag min erfarenhet, mina tankar och ger vad jag tror är svaret på frågorna i inledningen av texten! Åsikter och tankar i denna text är högst personliga och inte FBC Kalmarsunds.  

FBC Kalmarsund summerar en på många sätt fantastisk säsong. Herrarna överträffar uppsatt mål och tar sig till en historisk första SM-final i sin blott fjärde säsong i Svenska Superligan. Damerna tar ett rekord, som kanske aldrig kommer att slås, då laget vinner 24 raka matcher och avancerar till Svenska Superligan. Att nästa säsong vara en av fyra föreningar med lag i både damerna och herrarnas högsta liga är stort men ställer också höga krav på föreningens organisation och ekonomi. 

Säsongen 2021/22 omsatte FBC Kalmarsund 16,5 miljoner, enskilt största intäkten var intäkter från sponsorer på knappt 8,7 miljoner. Centrala intäkten från herrarnas sändningsrättigheter inklusive slutspel och SM-final samt centrala intäkter från sponsring uppgick till knappt 167 tkr. Summerat uppgår alltså 1 % av FBC Kalmarsunds intäkter från sändningsrättigheter och centrala intäkter från sponsring. Då vann FBC Kalmarsund publikligan med nästan 200 000 tittare under säsongen exklusive SM-finalen på SVT. För att spela SM-final ersätts finallagen, idag, med 112 500 kronor per förening samt kostnadsersättning för buss och viss övernattning. Jag är positiv till en SM-final då jag tror att det gynnar innebandyn och även stärker finallagen, men ekonomin behöver ställas mot intäkter som en matchserie i bäst av sju skulle ha genererat till berörda lag. Skillnaden idag i ekonomi på en matchserie är för stor jämfört med intäkterna på en SM-final. Här behöver Svenska Innebandyförbundet som äger rättigheterna till SM-finalen rejält öka ersättningarna till finallagen. Intäkterna på en SM-final är en viktig intäkt som ska stärka finallagen ekonomiskt, öka drivkraften och bidra till att ta innebandyn framåt. Hitta en modell där man kompenserar finallagen i förhållande till överskottet på en semifinalserie, en rättvis modell som skulle funka. 

Nu är det svårt att jämföra med andra idrotter men jämförelsen är ändå intressant, främst rent procentuellt. Ser man på en förening i SHL i hockey så ligger omsättningen på mellan 70 och 140 miljoner säsongen 2020/21 och det centrala stödet från sändningsrättigheter och centrala sponsorintäkter uppgick säsongen 2020/21 till mellan 40 och 45 miljoner per förening. Enskilda föreningar hade alltså centrala intäkter med upp till runt 55 % av omsättningen. När motsvarande intäkter i innebandyns fall i bästa fall ligger på några procent, då förstår man att det är tufft att bygga organisation med anställd personal. Innebandyn är idag fullt ut beroende av lokala intäkter. 

För att öka intäkterna från centralt håll behöver innebandyn bli mer tillgänglig. Matcher behöver sändas på SVT. Fler tittare, ger fler partners och på sikt blir de centrala rättigheterna mer värda. Den resan behöver påbörjas. Produkten finns. Det visar inte minst förbundets satsning på dam-VM i SVT som var en succé. Ser man på det företaget i Sverige som länge haft den enskilt största sponsringsbudgeten med hundratals miljoner kronor per år, Svenska Spel, så har man historiskt gjort skillnad för flera idrotter såväl de kommersiellt största idrotterna som hockey och fotboll men även för mindre kommersiella idrotter som till exempel innebandy och bandy. Nu marknadsför sig Svenska Spel med att man bidrar till att göra ”svensk idrott mer jämlik” och i reklamen lyfter man fotboll, hockey och e-sport. Men jag vill påstå att påståendet är fel, helt fel. Idrotten blir mer och mer ojämlik. I Svenska Spels strävan efter att de största sporterna ska bli mer jämställda avstår man från mindre kommersiella sporter. Svenska Spel bidrar idag, främst, till en mer jämställd fotboll och hockey samtidigt som mindre kommersiella idrotter får stå tillbaka. Hade man velat göra idrotten mer jämställd så hade man till exempel satsat på sporter som basket, handboll och innebandy. Idag lägger Svenska Spel över 25 miljoner enbart på svensk damelitfotboll, pengar som andra redan mer jämställda idrotter bara kan drömma om.  

Innebandyn har kommit till en position där många föreningar fortfarande kan växa genom att öka de lokala intäkterna men ska innebandyn ta nästa steg behöver de centrala intäkterna öka. Innebandyn är idag den näst största lagidrotten med över 250 000 aktiva spelare jämfört med fotbollen som är störst med över 600 000 aktiva utövare. Med till exempel Svenska Spel som stark partner skulle innebandyn kunna bli helt jämställd och idrotten mer jämlik. Jag hoppas att fler företag ser potentialen och styrkan i innebandyn framöver. 

Tack för ordet. Trevlig sommar. 

Per Viberg, klubbchef i FBC Kalmarsund  

PLATSANNONSER
IBK Dalen söker tränare till division 1-damlag
Täby FC:s SSL-damer söker materialförvaltare

TV: Årets tränare om hur han coachar i avgörande lägen

Växjös Johan Schönbeck blev utsedd till årets tränare i SSL 2021/22. Här berättar han om hur han tänker när det kommer till att ta ut målvakten, toppa laget och andra beslut i slutet av matcherna.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten