thomas brottman
23 större titlar har det blivit för Brottman hittills.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Brottman historisk på nytt: "Är dålig på att ta in sånt där"

ANNONS

Blev den första någonsin att vinna World Games som både spelare och ledare.

Vill du vinna en titel, ring Thomas Brottman. I tisdags vann han sin 23:e större mästerskap-titel under sin långa innebandykarriär när Sverige besegrade Finland i World Games-finalen med 6-5. Det var ”Brolles” andra guld som förbundskapten för Sverige, i vintras blev man som bekant världsmästare och nu segrade man även i ”mini-OS”.

51-åringen har sedan tidigare vunnit SM, VM och Europacupen/Champions Cup som både spelare och tränare. Nu blir han också den första att göra samma bedrift i World Games.

Så, Thomas Brottman, hur känns det att skriva in sig i historieböckerna på nytt?

– Vet inte hur det känns. Som det kändes dagen innan och dagen innan det. Typ. Jag är dålig på att ta in sånt där, skriver han i ett sms till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Det är alltid nästa ackord som gäller. Men jag tror att jag som pensionär kommer känna stolthet över sådana här saker. 

När Innebandymagazinet pratade med Brottman kort efter VM-guldet 2021 så fick han frågan vad det är som gör honom så framgångsrik. Han svarade då, ödmjukt:

– Jag har haft väldigt mycket tur och bra spelare bredvid mig. Jag har haft flyt helt enkelt (skratt). Sen gör jag väl nånting rätt.

När han får samma fråga den här gången ber vi honom att inte vara så modest. 

– Givetvis en svår fråga ge ett konkret svar på. Men jag tror att jag har en bra balans på kravställande, trygghet i att våga och att jag låter spelarna vara delaktiga i processen. 

– Och jag pratar inte för mycket. Har jag inget vettigt att säga är det bättre att hålla käft. Jag gör inte det här för att jag ska skina. Jag tycker om att se spelarna skina, både som spelare och som människa. Och kan jag på något sätt hjälpa till att putsa dem så känner jag mig som en vinnare. 

Likt under intervjun i Finland efter guldet lyfter han på nytt fram de personer som han tagit guldet ihop med.

– Att ha bra människor omkring sig, både stabskollegor och spelare, är givetvis en superviktig del i det, skriver han och fortsätter:

– Med det sagt så börjar jag långsamt att förstå att jag är rätt bra på att leda lag. Jag är inte bäst på att hålla träningar, jag är inte bäst på att nörda i spelet men jag är nog ganska bra på att se och få fram spelarnas bästa. I slutändan handlar allt om att vara bra på att förvaltning och förädling.

Till sist – finns det någon turnering/mästerskap kvar som du vunnit som spelare, men inte som tränare/förbundskapten?

– Jag har inte vunnit Svenska Cupen. Tror jag. Inte den nya varianten i allafall, avslutar Brottman.

Fakta: Thomas Brottmans meriter

Som spelare

4 SM-guld, 2 VM-guld, 1 World Games-guld, 3 Europacupen-titlar

Som tränare

7 SM-guld, 1 VM-guld, 1 World Games-guld, 4 Champions Cup/Europacupen-titlar


Jon Hedlunds monsterräddning

Ingress

Den här artikeln handlar om: