sverige världsmästare
Thomas Brottman.
Foto: Per Wiklund
VM 2020 (Herrar)

Thomas Brottman: "Jag känner mig onykter"

Svenska förbundskaptenen efter guldet – och sin fantastiska bedrift.

Sveriges herrlandslag är världsmästare för nionde gången i historien! Det stod klart efter dramat som utspelade sig i Hartwall Arena, ett drama som innehöll sex svenska mål och fyra från finska klubbor. 

Blågult tog därmed en gruvlig revansch på Finland efter två raka silver mort sin stora antagonist, och det var en slutkörd Thomas Brottman som pratade med Innebandymagazinet efter matchen.

– Jag känner mig onykter. Antingen har jag druckit för lite och måste vätska upp mig för mycket när jag kommer in i omklädningsrummet…jag känner mig berusad helt enkelt. Det var en holmgång men jag njöt av varje sekund, säger den svenska förbundskaptenen.

Hur stort är det att vinna VM i Finland, mot Finland?

– Den är svår att svara på nu direkt efter. Nu är det mycket tomt, man försöker bara få in alla intryck. Det kommer ta lite tid tills imorgon innan man börjar tänka ”fan, vi vann ju där!”. Men just nu är det bara luften ur, och försöka vara artiga mot er (skratt).

Trots att Finland gick in med en 2-0-ledning efter första så fanns det fina tendenser i Sveriges spel, som innehöll stort bollinnehav. Däremot saknades skärpan i avsluten, men den infann sig i andra där Sverige kunde vända till 3-2 – även i mittenakten så kontrollerade Sverige stora delar av spelet. 

– Trots att vi tappar in två mål i första perioden så har vi en jävligt bra energi i första, och vi är väldigt framåtlutande. Vi vågar gå för det. Vi tog med oss det in i paus, även om de gör två mål så tycker jag de blir mer och mer på hälarna, bakåtlutade, när vi kör. Det var det vi pratade om inför andra, att vi måste köra bara. Det finns inget annat, vi skiter i pilar och streck. Nu gasar vi, tömmer ur allt och så får vi se var vi hamnar, säger Brottman.

Tredje perioden blev mer svängig. Albin Sjögren gör 4-2 när det återstår tio minuter kvar att spela, men Finland kommer ikapp med två snabba mål och hade momentum med en galen hemmapublik i ryggen. Den tystades dock när klockan stod på 58.32, för då kunde Tobias Gustafsson göra ett mål som bara världsspelare kan göra i den här typen av matcher. Segern säkrades sedan när Hampus Ahrén gjorde 6-4-målet i tom kasse med tolv sekunder kvar.

– Det var givetvis skönt att gå upp till 2-2, 3-2 och 4-2.  Sen blir det en dipp och de hämtar tillbaka till 4-4. Där är det absolut lite skakigt. Vi har jobbat mycket med det mentala och vi bevisar redan igår att vi är ett mentalt starkt lag som kan greja saker och ting tillsammans. Det visar vi idag, när vi hämtar tillbaka i andra och sedan 4-4. Det är en grym mental kapacitet i den här gruppen.

Sverige gjorde en notabel förändring i andra perioden, när Casper Backby klev in i förstaformationen istället för Markus Jonsson och gjorde därmed Falun-femman hel. Backby klev in på centerpositionen samtidigt som Johan Samuelsson blev back.

– Vi ville få in en mönsterbrytare och lite tyngd i det vi höll på med. Sen vet jag vad Johan kan göra på backplats, vi flyttade ner honom bredvid ”Empo” (Emil Johansson). Han (Backby) klev in och gjorde en ass nästan direkt till ”Ralle” (Rasmus Enström). Jag vet vad ”Cappe” kan i de de här matcherna, det är såna här matcher som passar honom perfekt. Danmark och sånt där…det är väl inte hans grej. Här är han som handen i handsken!

En annan spelare som utmärkte sig i matchen var Hampus Ahrén – spelaren som först slängdes ut i landslaget efter att ha skrivit på för allsvenska Nykvarn, men togs snabbt tillbaka och tacka för förtroendet genom att göra en fantastisk finalinsats. 

– Han ska bara in och leka innebandy, inte hålla på att spela innebandy. Det ska vara från ryggmärken, han ska köra, och han växer in i den här turneringen och är verkligen med och avgör den här matchen. 

Hampus Ahrén. Foto: Anssi Koskinen, IFF

Sverige avslutar mästerskapet med en förlust, den kom mot just Finland i gruppspelet. I kvartsfinalen städades Norge av och Schweiz besegrades med 6-1. Frågan är då, hur mycket gick enligt den plan som förbundskaptensduon Thomas Brottman och Niklas Nordén satt upp, ihop med resten av landslagsledningen?

– Det här är inget skryt, men vi skulle växa in i turneringen. Vi har fokuserat väldigt mycket på att vinna rätt matcher nu för tiden och inte hålla på och showa i gruppspelsmatcher. VI har haft sikte på finalen hela tiden. Vi är inte hundraprocentiga idag, men vi är uppe i 97-98 procent. Det bevisar att vi hade en bra plan, säger Brottman och fortsätter:

– Vi har haft ett namn på det här projektet som heter Sinnesro. Det innefattar att spelarna ska känna en sinnesro när de kom hit, att allting var förberett. De har förberett sig på bästa sätt och de skulle vara sitt bästa jag. Sinnesro har också innefattat svensk innebandy i stort – tar vi guld här så kanske det blir lite sinnesro i grenarna.

Guldet blev också speciellt för Brottman då han nu vunnit VM-guld och SM-guld – både som spelare och tränare! Han fick också en varm kram av Finlands förbundskapten Petteri Nykky, där de båda talade om hur mycket de respekterade varandra.

– Jag har haft väldigt mycket tur och bra spelare bredvid mig. Jag har haft flyt helt enkelt (skratt). Sen gör jag väl nånting rätt, säger Brottman om sin otroliga prestation.

Vad ser du mest fram emot ikväll?

– Att umgås med min sambo som är här, att få träffa henne. Sen vill jag bara krama om alla i gruppen.


TV: Dråpliga självmålet av Schweiz i VM-semifinalen mot Sverige

Bjöd Sverige på en drömstart med den här oturliga sekvensen.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten