sverige världsmästare
Thomas Brottman.
Foto: Per Wiklund
VM 2020 (Herrar)

Thomas Brottman: "Jag känner mig onykter"

ANNONS

Svenska förbundskaptenen efter guldet – och sin fantastiska bedrift.

Sveriges herrlandslag är världsmästare för nionde gången i historien! Det stod klart efter dramat som utspelade sig i Hartwall Arena, ett drama som innehöll sex svenska mål och fyra från finska klubbor. 

Blågult tog därmed en gruvlig revansch på Finland efter två raka silver mort sin stora antagonist, och det var en slutkörd Thomas Brottman som pratade med Innebandymagazinet efter matchen.

– Jag känner mig onykter. Antingen har jag druckit för lite och måste vätska upp mig för mycket när jag kommer in i omklädningsrummet…jag känner mig berusad helt enkelt. Det var en holmgång men jag njöt av varje sekund, säger den svenska förbundskaptenen.

Hur stort är det att vinna VM i Finland, mot Finland?

– Den är svår att svara på nu direkt efter. Nu är det mycket tomt, man försöker bara få in alla intryck. Det kommer ta lite tid tills imorgon innan man börjar tänka ”fan, vi vann ju där!”. Men just nu är det bara luften ur, och försöka vara artiga mot er (skratt).

Trots att Finland gick in med en 2-0-ledning efter första så fanns det fina tendenser i Sveriges spel, som innehöll stort bollinnehav. Däremot saknades skärpan i avsluten, men den infann sig i andra där Sverige kunde vända till 3-2 – även i mittenakten så kontrollerade Sverige stora delar av spelet. 

– Trots att vi tappar in två mål i första perioden så har vi en jävligt bra energi i första, och vi är väldigt framåtlutande. Vi vågar gå för det. Vi tog med oss det in i paus, även om de gör två mål så tycker jag de blir mer och mer på hälarna, bakåtlutade, när vi kör. Det var det vi pratade om inför andra, att vi måste köra bara. Det finns inget annat, vi skiter i pilar och streck. Nu gasar vi, tömmer ur allt och så får vi se var vi hamnar, säger Brottman.

Tredje perioden blev mer svängig. Albin Sjögren gör 4-2 när det återstår tio minuter kvar att spela, men Finland kommer ikapp med två snabba mål och hade momentum med en galen hemmapublik i ryggen. Den tystades dock när klockan stod på 58.32, för då kunde Tobias Gustafsson göra ett mål som bara världsspelare kan göra i den här typen av matcher. Segern säkrades sedan när Hampus Ahrén gjorde 6-4-målet i tom kasse med tolv sekunder kvar.

– Det var givetvis skönt att gå upp till 2-2, 3-2 och 4-2.  Sen blir det en dipp och de hämtar tillbaka till 4-4. Där är det absolut lite skakigt. Vi har jobbat mycket med det mentala och vi bevisar redan igår att vi är ett mentalt starkt lag som kan greja saker och ting tillsammans. Det visar vi idag, när vi hämtar tillbaka i andra och sedan 4-4. Det är en grym mental kapacitet i den här gruppen.

Sverige gjorde en notabel förändring i andra perioden, när Casper Backby klev in i förstaformationen istället för Markus Jonsson och gjorde därmed Falun-femman hel. Backby klev in på centerpositionen samtidigt som Johan Samuelsson blev back.

– Vi ville få in en mönsterbrytare och lite tyngd i det vi höll på med. Sen vet jag vad Johan kan göra på backplats, vi flyttade ner honom bredvid ”Empo” (Emil Johansson). Han (Backby) klev in och gjorde en ass nästan direkt till ”Ralle” (Rasmus Enström). Jag vet vad ”Cappe” kan i de de här matcherna, det är såna här matcher som passar honom perfekt. Danmark och sånt där…det är väl inte hans grej. Här är han som handen i handsken!

En annan spelare som utmärkte sig i matchen var Hampus Ahrén – spelaren som först slängdes ut i landslaget efter att ha skrivit på för allsvenska Nykvarn, men togs snabbt tillbaka och tacka för förtroendet genom att göra en fantastisk finalinsats. 

– Han ska bara in och leka innebandy, inte hålla på att spela innebandy. Det ska vara från ryggmärken, han ska köra, och han växer in i den här turneringen och är verkligen med och avgör den här matchen. 

Hampus Ahrén. Foto: Anssi Koskinen, IFF

Sverige avslutar mästerskapet med en förlust, den kom mot just Finland i gruppspelet. I kvartsfinalen städades Norge av och Schweiz besegrades med 6-1. Frågan är då, hur mycket gick enligt den plan som förbundskaptensduon Thomas Brottman och Niklas Nordén satt upp, ihop med resten av landslagsledningen?

– Det här är inget skryt, men vi skulle växa in i turneringen. Vi har fokuserat väldigt mycket på att vinna rätt matcher nu för tiden och inte hålla på och showa i gruppspelsmatcher. VI har haft sikte på finalen hela tiden. Vi är inte hundraprocentiga idag, men vi är uppe i 97-98 procent. Det bevisar att vi hade en bra plan, säger Brottman och fortsätter:

– Vi har haft ett namn på det här projektet som heter Sinnesro. Det innefattar att spelarna ska känna en sinnesro när de kom hit, att allting var förberett. De har förberett sig på bästa sätt och de skulle vara sitt bästa jag. Sinnesro har också innefattat svensk innebandy i stort – tar vi guld här så kanske det blir lite sinnesro i grenarna.

Guldet blev också speciellt för Brottman då han nu vunnit VM-guld och SM-guld – både som spelare och tränare! Han fick också en varm kram av Finlands förbundskapten Petteri Nykky, där de båda talade om hur mycket de respekterade varandra.

– Jag har haft väldigt mycket tur och bra spelare bredvid mig. Jag har haft flyt helt enkelt (skratt). Sen gör jag väl nånting rätt, säger Brottman om sin otroliga prestation.

Vad ser du mest fram emot ikväll?

– Att umgås med min sambo som är här, att få träffa henne. Sen vill jag bara krama om alla i gruppen.


TV: Dråpliga självmålet av Schweiz i VM-semifinalen mot Sverige

Bjöd Sverige på en drömstart med den här oturliga sekvensen.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: