Nyförvärvskollen
Oliver Forlsind, Adam Strand och Noah Norlander.
Foto: IBK Dalen
Nyförvärvskollen

Nyförvärvskollen IBK Dalen – "Kandidat till årets rookie?"

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem – samt ge betyg. Vi fortsätter årets Nyförvärvskoll med IBK Dalen.

Tidigare lag

Mullsjö AIS: “En TikTok-profil”

Storvreta IBK: "Vi kan strunta i den frågan"

FBC Kalmarsund: "Räkna med många läckra mål"

Nyförvärskollen: IBK Dalen

✔ Hamnade högt på 100-talanglistan 

✔ Togs ut All Star-laget i SDF-SM 2022

✔ “Kan bli en toppvärvning i slutändan”

Alexander Ljungström

Född: 2003

Position: Målvakt

Kommer ifrån: RIG Umeå, Herr1an 

Statistik 2021/22: i.u

Innebandymagazinets betyg:

Dalen tappade Måns Parsjö Tegnér och värvade istället in Alexander Ljungström. Men nej, detta är ingen rak ersättare av förklarliga skäl. Istället ska den här talangfulla målvakten försöka utmana fjolårets succéman Anton Grönlund om förstaplatsen, men räkna med att han är andravalet från start. 

Ljungström blev framröstad till tredje bästa målvakten i Herr1an Norrland 2021/22 och har tidigare blivit uttagen i U19-landslaget. 2020 rankades han som Sveriges 32:a största talang bland spelare födda 2003 och 2004 av Innebandymagazinet. Ljungström är en smart målvakt som läser spelet bra, både från sitt och försvararnas perspektiv. Detta gör att han sällan behöver överarbeta situationer, han har tidigare beskrivits som en stabil och lugn målvakt som samtidigt är aktiv. Rankades av Innebandymagazinet nyligen högst av alla Dalens 03:or.

Wilmer Entall

Född: 2003

Position: Center

Kommer ifrån: RIG Umeå, Herr1an 

Statistik 2021/22: 29 poäng (12+17) på 21 matcher

Innebandymagazinets betyg:

Kommer, likt många andra unga och duktiga elitspelare idag, från Sundsvallsområdet. De tre senaste åren har däremot spenderats i Umeå på RIG:et. Säsongen som gick var faktiskt hans första riktiga på seniornivå, precis som den är för Dalens: andra RIG-värvningar 2019/20 hade han som 16-åring svårt att få en stor roll när RIG låg i Allsvenskan, och säsongen 2020/21 blev som bekant avkortad. I år blev det fina 29 poäng på 21 matcher där majoritet var assist. Just att sätta sina medspelare i bra lägen är en av Entalls absolut största styrkor. Det gör att han har ett försprång på många i sin ålder enligt nya tränaren Mattias Hall, då det är en egenskap som kan ta tid att utveckla. Har överlag många kvalitéer då han är bra i båda riktningarna i spelet. Har meriter från U19-landslaget.

Vilmer Åsenstam

Född: 2003

Position: Forward

Kommer ifrån: RIG Umeå, Herr1an 

Statistik 2021/22: 20 poäng (11+9) på 20 matcher

Innebandymagazinets betyg:

Jämtlands senaste produkt i SSL. Rankades 2019 som Sveriges 90:e största talang på Innebandymagazinet prestigefyllda lista. Beskrevs då som en ”rightfattad vänsterforward med fart i löpningarna och framförallt väldigt giftiga dragskott”. Även Vilmer själv lyfte fram sina offensiva kvalitéer när han ombads beskriva sig själv i samband med att han presenterades: Han rankade avslutet som den främsta egenskapen, och berättade samtidigt att han spelar med mycket fart och att han försöker vara ett konstant offensivt hot. Åsenstam har skrivit på ett treårskontrakt med Dalen, så det här är en spelare som ledningen tror stenhårt på – men räkna kanske inte med dundersuccé direkt, för steget till SSL är stort.

Adam Strand

Född: 2003

Position: Back

Kommer ifrån: RIG Umeå, Herr1an 

Statistik 2021/22: 13 poäng (5+8) på 22 matcher

Innebandymagazinets betyg:

Gjorde som ung den närmast gigantiska flytten (geografiskt) från skånska Bjärred till Umeå för att gå på RIG. Har, likt många av Dalens andra nyförvärv, meriter från spel i U19-landslaget. Togs tidigt på säsongen ut i Herr1an Norrlands All Star-team av Innebandymagazinet, han fick även en plats i andrafemman när vi tog ut All Star-laget i SDF-SM. Strand ansluter därmed till Dalen med gott renommé! I honom får Dalen en smart back som oftast tar rätt beslut ute på planen, både med och utan boll. Bidrar också med mycket energi vilket passar väl in i Dalens spelsätt. 

Noah Norlander

Född: 2003

Position: Forward

Kommer ifrån: Sundsvall, Herr1an 

Statistik 2021/22: 46 poäng (31+15) på 21 matcher

Innebandymagazinets betyg:

Ytterligare en 03:a som ansluter till Dalen, men till skillnad från de andra nyförvärven som är födda samma år så kommer inte Norlander från RIG Umeå utan Sundsvall. Där blev det stor poängsuccé med 31 mål och 15 assist, bara nio spelare gjorde fler poäng i Herr1an Norrland förra säsongen. Besitter ett fantastiskt spelsinne och näsa för målet. Har dessutom kvalitéer som Dalen eftersöker: Han arbetar hårt, är lojal, har en vinnarskalle och sitter inne på ledaregenskaper. Har hunnit debutera i U19-landslaget och kommer från tre raka säsonger med spel på seniornivå. Fortsätter utvecklingen i samma takt så kan detta mycket väl vara en kandidat till årets rookie när säsongen summeras. 

Oliver Forslind

Född: 2001

Position: Forward

Kommer ifrån: Ad Astra, Schweiz 

Statistik 2021/22: 25 poäng (19+6) på 25 matcher

Innebandymagazinets betyg:

Stockholmskille som haft lite av en raketkarriär. 2018/19 spelade han i Herr2an, 2019/20 i Herr1an, 2020/21 i Allsvenskan, 2021/22 i schweiziska högstaligan, och nu väntar alltså det högsta steget man kan nå i sin karriär: SSL. Gjorde det bra förra säsongen i bottenlaget Ad Astra där han snittade en poäng per match Har under hela karriären haft en ganska klar övervikt med gjorda mål kontra assists, och det visar även fjolårets siffror på (19+6). Forslinds förmåga att hitta rätt ytor i anfallszon är en av förklaringarna till att han får måljubla så ofta som han gör. Får en viktig roll i att ersätta många av de flyktade stjärnorna, och med tanke på utvecklingen som många spelare i Dalen får så kan detta mycket väl bli en riktigt toppvärvning i slutändan.  


”80-85% i Finland spelar med ovala klubbor - tvärtom i Sverige”

Den här artikeln handlar om: