Foto: Per Wiklund
Internationellt

Beslut om 3x15 minuters speltid internationellt fattas i november

ANNONS

Minskad speltid med 25 procent i framtidens innebandy internationellt? Den stora frågan avgörs senare i år.

Efter World Games i Polen 2017, där innebandyn hade mindre speltid (3x15 minuter) och mindre trupp (14 spelare) än normalt, uppkom idén om att eventuellt förändra spelsystemet för Internationella Innebandyförbundets (IFF) event i samma riktning.

Några av fördelarna med 3x15 minuters speltid och mindre trupper som har presenterats är att det skulle bli en bättre TV-produkt, jämnare matcher där gapet mellan topp 4-länderna och övriga minskar, att man skulle få plats med fler matcher i en turnering, och att visa att innebandyn är beredd att anpassa sig för att kunna ta plats på multisport-event.

Stark kritik har också riktats mot detta, särskilt i Finland och på innebandysajten Pääkallo.fi där man pekar på brister både i genomförandet av tester och utvärdering, men också 3x15 minuter-konceptet i sig. Ett av huvudargumenten mot förändringen är att matcherna kan bli mindre underhållande för att varje misstag blir mer kostsamt och att spelet därmed kan bli mer försiktigt. Men också att risken finns att man förlorar spelare på att ha mindre trupper, att inhemska ligor skulle påverkas och inte bara landslagen.

2018 beslöt IFF:s generalförsamling att inleda en längre testperiod med 3x15 minuters speltid i olika event. Med planen att sedan fatta ett beslut vid IFF:s generalförsamling i november 2022 om eventuell implementering av ett nytt spelsystem. Det är nu alltså bara några månader bort.

Innebandymagazinet har varit i kontakt med IFF:s generalsekreterare John Liljelund för att få ta reda på vad exakt som man väntas fatta beslut om i november.

– IFF:s generalförsamling (GA) 2020 i Helsingfors, Finland (virtuellt) beslöt att fortsätta testandet av Future of Floorball-konceptet under herr-VM 2022, vilket nu är gjort. IFF:s GA 2022 i Zürich kommer att fatta beslut på basen av IFF:s styrelses förslag gällande Future of Floorball. I detta skede kommer IFF att analysera informationen VM-kvalen har givit och på basen av dessa bygga ett förslag till GA. I denna analys kommer feedback från de deltagande lagen, medlemsförbunden och generell feedback. Vi kommer också att genomföra olika statistiska analyser on resultaten och skillnaderna mellan 3x20 minuter och 3x15 minuter. Exakt hur IFF:s styrelses förslag kommer att se ut kan man inte säga idag. I det förslag som ska tas fram kommer man att behöva definiera när och hur beslutet ska införas, säger John Liljelund till Innebandymagazinet.

En kritik har också handlat om att de mest inflytelserika länderna, som Sverige och Finland, kanske borde ha mer att säga till om kring en sådan här stor förändring än mindre nationer. När det ska fattas beslut så kommer nämligen varje medlemsland i IFF ha varsin röst. Exempelvis kommer rösten från Serbien, som endast har ett 30-tal licensierade spelare, vara lika viktig som rösten från Sverige vars motsvarande siffra är över 100 000.

– IFF:s stadgar definierar att all permanenta medlemsländer, som har fyllt medlemskraven, får rösta under GA. Omröstningen sker med enkel majoritet. Mötet hålls enligt vad som sagts idag som ett fysiskt möte där alla ha en röst, berättar Liljelund.

Testerna av 3x15 minuters speltid har genomförts under flera olika IFF-event, internationella turneringar och nationella tävlingar. Senast i herrarnas VM-kval som nyligen spelades. 

Alla tester:
- Finska Cupen 2019/20
- 6-nationsturnering Floorball Challenge (dam) i Polen 2019
- Alps Adria Cup (herr) 2021
- International de France (herr) 2021
- Alps Adria Future Stars (herr & U19 herr) 2022
- NLIB tournament (herr) i Nederländerna 2022
- AOFC Cup (dam) i Singapore 2022
- Kval till herr-VM 2022

John Liljelund medger att testperioden inte har varit problemfri.

– Ett problem har varit att på grund av Coronan har inte alla länder kunnat testa konceptet. Det är IFF:s RACC (tävlingskommitté) som utför evalueringen av testerna. Man har bett om feedback från de event som spelat med 3x15 minuter. Tyvärr har det inte kommit in så mycket svar. Vi har till exempel inte fått någon feedback från Finland som körde testen i Finska Cupen under säsongen 2019-2020. Så man kan lätt säga att vi skulle ha önskat många fler tester för att ha tillräckligt med data och i synnerhet från EFT-länderna.

– Nu i samband med herrarnas VM-kval kommer en evaluering att göras med de deltagande lagen och IFF kommer att göra vissa statistiska analyser för att undersöka mål, skillnader och andra parametrar. Det sista testet är World Games, även om vi där har bara 14 spelare, eftersom vi inte fått flera platser för innebandyn. IFF:s styrelse kommer att på basen av alla analyser och den generella diskussionen, som vi hoppas ska föras i våra medlemsländer, bygga ett förslag senast i oktober, eftersom förslaget ska skickas ut till medlemsländerna 30 dagar före IFF:s generalförsamling som ska hållas den 12 november i Zürich.

Med tanke på att det blivit färre tester än man hade tänkt, och att feedbacken från de tester som gjorts har varit tunn, vore det inte naturligt att man förlänger testperioden? Eller är uppfattningen att underlaget av tester och feedback ändå räcker för att ta ett beslut i november?

– Vi är inte nöjda med antal tester som gjorts och definitivt inte på nivån av feedbacken, vilket gör analysen mycket svårare. Nu i och med de spelade fem kvalen, så får vi mer information och kan bättre fokusera på att samla feedback från medlemsländerna och de deltagande lagen. Processen har redan pågått sedan Association meeting 2017, och intresset för nationellt testande har inte varit alltför stort och det är osäkert om en förlängning av testperioden skulle ge så hemskt mycket mer information. Det är lättare att svara på om underlaget är tillräckligt efter att RACC har evaluerat feedbacken och vilken typ av feedback IFF förhoppningsvis kommer att få. 

Fotnot: Innebandymagazinet har varit i kontakt med Svenska Innebandyförbundet som i nuläget inte har någon kommentar om hur de ställer sig i frågan.

Läs även: "Vi har inte råd att stå och stampa på samma plats längre"


TV: ”80-85% i Finland spelar med ovala klubbor - tvärtom i Sverige”

Klubbhusets delägare Magnus Augustsson om produkttrender inom innebandyn, historiska bottennapp och försäljningssuccéer.

Du kanske även vill läsa:
"Vi har inte råd att stå och stampa på samma plats längre"
"Vi har inte råd att stå och stampa på samma plats längre"
Den här artikeln handlar om: