Foto: Per Wiklund
Krönika
"Vi har inte råd att stå och stampa på samma plats längre"

Magnus Fredriksson om eventuella förändringen till 3x15 minuters speltid internationellt.

Läs först: Beslut om 3x15 minuters speltid internationellt fattas i november

Internationella Innebandyförbundet kan ha hur många testmatcher och turneringar som helst om speltiden framöver. Enligt mig är det redan klart att internationella matcher och turneringar kommer spelas med 3x15 minuters speltid.

Ju snabbare beslutet tas, desto bättre är det.

Det finns ledare och tillfrågade landslagsspelare i bland annat Sverige som säger att det är katastrof.

Katastrof för vem?

Jag har följt internationell innebandy i 30 år och jag kan säga att varje VM-turnering inte är det där nödvändiga avstampet framåt. Sverige och Finland dominerar fullständigt och får bara mer och mer resurser att öka avståndet till exempelvis nationerna mellan plats 5-20 i rankningen. På damsidan vinner Sverige fortfarande semifinaler med tvåsiffriga resultat.

En VM-turnering tar inte innebandyn framåt internationellt eller i Sverige som det är nu. Vi har inte råd att stå och stampa på samma plats längre. Något måste hända NU!

För mig är det solklart att internationell innebandy är till för att få sporten att växa och höja intresset. Känslor och egna agendor måste stå undan för vad som är bäst för innebandyn.

Sveriges landslag i innebandy är ett redskap för att höja intresset och göra vår sport populärare. Landslagsspelarna är på VM i första hand för att lyfta sporten hemma i Sverige. Lyckas de med detta skapas större möjligheter för sporten att ta marknadsandelar i popularitet och inte minst kring ekonomiska möjligheter.

“Jämnare matcher är det som internationell innebandy behöver allra mest”

Att arrangera ett internationellt mästerskap i innebandy är ingen fest ekonomiskt, inte ens i världens största innebandynation Sverige. Det är snarare något som liknar en mardröm om vi är ärliga.

Speltiden är det absolut bästa redskapet att effektivast och snabbast skapa jämnare matcher internationellt. Det är dit vi måste komma, gärna så fort som möjligt. Jag kan inte se att det är bakåtsträvande att tänka på internationell innebandyns bästa.

Jämnare matcher är det som internationell innebandy behöver allra mest. Att VM är en tävling och inte en enda lång transportsträcka till sista dagen.

För internationell fotboll tog det ungefär 100 år innan sporten fick en sådan mognad att ett betydligt svagare lag kan vinna mot ett klart bättre lag. Och det är bara i fotboll som ett division 3 lag kan slå ett lag i högsta serien i England eller i Sverige som exempel.  Blåbärsnationerna i fotboll kan idag göra fantastiska resultat mot de bästa nationerna om de lyckas till 100 procent med sitt försvarsspel.

Fortsätter den internationella innebandyn på samma sätt som nu kommer det dröja ytterligare minst 50-70 år innan vi får mer öppna VM-turneringar där kanske 8-10 lag har möjlighet att vinna VM. Det betyder att jag inte kommer få uppleva en sådan turnering och inte våra alla yngsta innebandyspelare under sin livstid.

Med en speltid på 3x15 minuter ökas möjligheten att nationer som Slovakien, Slovenien, Lettland, Norge, Danmark, Estland och Tyskland kan besegra topp-4 nationerna i VM. Inte minst blir det en helt annan ingång på kvartsfinalerna.

“Inte är hela världen om det är skillnader på speltiden”

Som VM är uppbyggt nu är det för att topp 4-nationerna ska lyckas i ett slutspel. Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz får alltid ett bättre spelschema och behöver inte gå lika hårt på sina spelare i ett gruppspel som länderna utanför topp 4.

Vi har alltså inte tid att vänta utan jag vill istället hylla de som vågar stå upp för den internationella innebandyns bästa och inte lyssna allt för mycket på de spelare och tränare som alltid tänker på sitt eget bästa före sportens.

Ni som kan er innebandyhistoria vet att jag var den första och främsta budbäraren att det blev effektiv speltid i svensk innebandy för mer än 20 år sedan. Det tycker jag fortfarande är ett av sportens bästa steg att ta. Att inte kunna mygla bort speltid och att det blir tydligt hur mycket effektiv speltid det ska vara i en match. Jag tycker att vi i Sverige och exempelvis Finland kan fortsätta spela med 3x20 minuter effektiv speltid även om det internationellt speltiden blir 3x15.

Internationell basket har olika speltider. I världens största liga, NBA spelar de 4x12 minuter, i NCAA 2x20 minuter och internationella turneringar 4x10 minuter. Det finns även lite olika små regelskillnader. I ishockeyn är det olika rinkar i Europa och i Nordamerika som exempel. Vad jag vill komma till är att det inte är hela världen om det är skillnader på speltiden.

En annan positiv nyhet med att spela 3x15 minuter i VM gör att den totala matchtiden som en match tar och att genomföras krymper med troligen runt 20 minuter. Detta kan öka möjligheten till fler direktsända matcher i TV

Att Svensk Innebandy inte har någon officiell åsikt i frågan ännu stärker bara min tes att det kommer röstas för att ändra speltiden i internationellt matchspel, för internationella innebandyns bästa!


TV: ”80-85% i Finland spelar med ovala klubbor - tvärtom i Sverige”

Klubbhusets delägare Magnus Augustsson om produkttrender inom innebandyn, historiska bottennapp och försäljningssuccéer.

Du kanske även vill läsa:
Beslut om 3x15 minuters speltid internationellt fattas i november
Beslut om 3x15 minuters speltid internationellt fattas i november
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten