Foto: Per Wiklund
Krönika
"Vi har inte råd att stå och stampa på samma plats längre"
ANNONS

Magnus Fredriksson om eventuella förändringen till 3x15 minuters speltid internationellt.

Läs först: Beslut om 3x15 minuters speltid internationellt fattas i november

Internationella Innebandyförbundet kan ha hur många testmatcher och turneringar som helst om speltiden framöver. Enligt mig är det redan klart att internationella matcher och turneringar kommer spelas med 3x15 minuters speltid.

Ju snabbare beslutet tas, desto bättre är det.

Det finns ledare och tillfrågade landslagsspelare i bland annat Sverige som säger att det är katastrof.

Katastrof för vem?

Jag har följt internationell innebandy i 30 år och jag kan säga att varje VM-turnering inte är det där nödvändiga avstampet framåt. Sverige och Finland dominerar fullständigt och får bara mer och mer resurser att öka avståndet till exempelvis nationerna mellan plats 5-20 i rankningen. På damsidan vinner Sverige fortfarande semifinaler med tvåsiffriga resultat.

En VM-turnering tar inte innebandyn framåt internationellt eller i Sverige som det är nu. Vi har inte råd att stå och stampa på samma plats längre. Något måste hända NU!

För mig är det solklart att internationell innebandy är till för att få sporten att växa och höja intresset. Känslor och egna agendor måste stå undan för vad som är bäst för innebandyn.

Sveriges landslag i innebandy är ett redskap för att höja intresset och göra vår sport populärare. Landslagsspelarna är på VM i första hand för att lyfta sporten hemma i Sverige. Lyckas de med detta skapas större möjligheter för sporten att ta marknadsandelar i popularitet och inte minst kring ekonomiska möjligheter.

“Jämnare matcher är det som internationell innebandy behöver allra mest”

Att arrangera ett internationellt mästerskap i innebandy är ingen fest ekonomiskt, inte ens i världens största innebandynation Sverige. Det är snarare något som liknar en mardröm om vi är ärliga.

Speltiden är det absolut bästa redskapet att effektivast och snabbast skapa jämnare matcher internationellt. Det är dit vi måste komma, gärna så fort som möjligt. Jag kan inte se att det är bakåtsträvande att tänka på internationell innebandyns bästa.

Jämnare matcher är det som internationell innebandy behöver allra mest. Att VM är en tävling och inte en enda lång transportsträcka till sista dagen.

För internationell fotboll tog det ungefär 100 år innan sporten fick en sådan mognad att ett betydligt svagare lag kan vinna mot ett klart bättre lag. Och det är bara i fotboll som ett division 3 lag kan slå ett lag i högsta serien i England eller i Sverige som exempel.  Blåbärsnationerna i fotboll kan idag göra fantastiska resultat mot de bästa nationerna om de lyckas till 100 procent med sitt försvarsspel.

Fortsätter den internationella innebandyn på samma sätt som nu kommer det dröja ytterligare minst 50-70 år innan vi får mer öppna VM-turneringar där kanske 8-10 lag har möjlighet att vinna VM. Det betyder att jag inte kommer få uppleva en sådan turnering och inte våra alla yngsta innebandyspelare under sin livstid.

Med en speltid på 3x15 minuter ökas möjligheten att nationer som Slovakien, Slovenien, Lettland, Norge, Danmark, Estland och Tyskland kan besegra topp-4 nationerna i VM. Inte minst blir det en helt annan ingång på kvartsfinalerna.

“Inte är hela världen om det är skillnader på speltiden”

Som VM är uppbyggt nu är det för att topp 4-nationerna ska lyckas i ett slutspel. Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz får alltid ett bättre spelschema och behöver inte gå lika hårt på sina spelare i ett gruppspel som länderna utanför topp 4.

Vi har alltså inte tid att vänta utan jag vill istället hylla de som vågar stå upp för den internationella innebandyns bästa och inte lyssna allt för mycket på de spelare och tränare som alltid tänker på sitt eget bästa före sportens.

Ni som kan er innebandyhistoria vet att jag var den första och främsta budbäraren att det blev effektiv speltid i svensk innebandy för mer än 20 år sedan. Det tycker jag fortfarande är ett av sportens bästa steg att ta. Att inte kunna mygla bort speltid och att det blir tydligt hur mycket effektiv speltid det ska vara i en match. Jag tycker att vi i Sverige och exempelvis Finland kan fortsätta spela med 3x20 minuter effektiv speltid även om det internationellt speltiden blir 3x15.

Internationell basket har olika speltider. I världens största liga, NBA spelar de 4x12 minuter, i NCAA 2x20 minuter och internationella turneringar 4x10 minuter. Det finns även lite olika små regelskillnader. I ishockeyn är det olika rinkar i Europa och i Nordamerika som exempel. Vad jag vill komma till är att det inte är hela världen om det är skillnader på speltiden.

En annan positiv nyhet med att spela 3x15 minuter i VM gör att den totala matchtiden som en match tar och att genomföras krymper med troligen runt 20 minuter. Detta kan öka möjligheten till fler direktsända matcher i TV

Att Svensk Innebandy inte har någon officiell åsikt i frågan ännu stärker bara min tes att det kommer röstas för att ändra speltiden i internationellt matchspel, för internationella innebandyns bästa!


TV: ”80-85% i Finland spelar med ovala klubbor - tvärtom i Sverige”

Klubbhusets delägare Magnus Augustsson om produkttrender inom innebandyn, historiska bottennapp och försäljningssuccéer.

Du kanske även vill läsa:
Beslut om 3x15 minuters speltid internationellt fattas i november
Beslut om 3x15 minuters speltid internationellt fattas i november
Den här artikeln handlar om: