#ibsilly-nytt
Foto: Magnus C Lydahl och Nykvarn
Allsvenskan norra

Hur Nykvarn lyckades med den omöjliga övergången

ANNONS

Viktor Palm sa bara för ett år sedan att han aldrig kunde tänka sig att spela för Nykvarn. Men tidigare i veckan var övergången ett faktum.

En av de största värvningarna i Norra Allsvenskan hittills är Nykvarns värvning av poängkungen Victor Palm som gjort femte mest poäng genom tiderna i Allsvenskan. När Palms Onyx åkte ur Allsvenskan så var det många lag som ville värva poängmaskinen men till slut stod det mellan Linköping i SSL och Nykvarn, som alltså Palm sagt att han aldrig skulle spela med.  

– Ja så blev det. Det fanns en del alternativ men som jag sagt tidigare så stod det egentligen bara mellan Nykvarn och Linköping. Två bra alternativ men ju längre tiden gick desto mer började jag luta åt Nykvarn och testa något helt nytt. Förutsättningarna för att lyckas känns otroligt bra och jag är mycket nöjd med mitt val, säger Palm till Innebandymagazinet.

Palms moderklubb Onyx och Nykvarn har varit de två stora antagonisterna och Sörmlands två bästa lag de senaste åren. Förra säsongen så slog Onyx lite oväntat Nykvarns stjärnbygge i DM-finalen i Södermanland. Det var i samband med det som Palm sa till Innebandymagazinet att han aldrig kunde tänka sig spela i Nykvarn och att det skulle vara omöjligt även om Onyx åkte ur. 

– Det stämmer, det har tidigare varit omöjligt för mig att se mig själv i Nykvarn. Det har genom hela uppväxten varit våra stora motståndare. Men nu när det blev som det blev med Onyx och att man börjar komma upp i åren är det omöjligt att blunda för det faktum att Nykvarn har helt andra sportsliga förutsättningar än Onyx i dagsläget, och jag känner mig inte färdig på den nivån. Summa summarum får man helt enkelt släppa den prestigen och jag är som sagt nöjd med mitt val och är riktigt inspirerad inför kommande säsong.

Poängkungen tackade alltså nej till SSL och Linköping, som nästan garanterat hade spelat slutspel framåt våren. Nu blir det ett år till i Allsvenskan och ett lika garanterat kvalspel till SSL istället som avslutning på säsongen. Palm har både kvalat och spelat slutspel tidigare i karriären och han har svårt att säga vad som är roligast. 

– Självklart är kval något som vi SKA se till att spela. Svårt att jämföra kval och slutspel. När man spelat klart en hel säsong av allsvenskan och det är dags för kvalspel så är det ju precis samma känsla och laddning som när man går in i ett slutspel. Skillnaden är ju givetvis att man slåss om de ädlaste medaljerna i Sveriges och världens bästa liga i ett SSL-slutspel och att hypen såklart är större runt om, men i övrigt är det precis samma känsla.

Nykvarn var de stora favoriterna att gå upp i SSL denna säsong men de föll överraskande redan i första kvalrundan mot Gävle. Så förväntningarna kommande säsong är nog ännu högre på att laget ska lyckas. 

– Förväntningarna är skyhöga. En stor del i varför jag valde Nykvarn är att chansen att nå SSL är realistisk. Truppen och ledarstaben känns redo för nästa steg och siktet är helt klart inställt på att vinna Allsvenskan och den här gången även vinna kvalet.

En av de stora anledningarna till att Nykvarn inte lyckades i kvalet har enligt spelare och ledares kommentarer i media varit att de saknade kvalrutin i truppen. Något som Palm tillför i mängder då han kvalat med Onyx flera gånger både till SSL och Allsvenskan. 

– Mitt individuella mål är att hjälpa till att vara den sista pusselbiten som gör att laget går upp i år, det är dags för ett lag från Södermanland i SSL.


Viktor Palms första mål i Linköping

 

  

  

Den här artikeln handlar om: