Södermanlands-DM
Viktor Palm är tillbaka i Onyx-tröjan.
Foto: Richard Himberg
Allsvenskan norra

Onyx starkast i Södermanland: "Motivation slår bevisligen klass"

ANNONS

Lillebror besegrade storebror i Södermanlands DM-final: "Det kändes som de var lite nonchalanta"

Mitt under den hektiska landslagshelgen som nyligen avslutades så avgjordes också herr-DM i Södermanland, och den spelades mellan två allsvenska lag: Onyx och Nykvarn.

Nykvarn hade ett klart favoritskap på sig efter sina stjärnvärvningar från SSL. Hampus Ahrén saknades visserligen men kvar fanns ett gäng spelare med rutin från högstaligan. Samma kunde man inte säga om Onyx laguppställning. Man hade några rutinerade pjäser på banan men knappast SSL-rutin i paritet med Nykvarn.

En som däremot kom från spel i högstaligan är Viktor Palm, som valde att återvända till Onyx efter ett år i SSL med Linköping. Skarpskytten har länge varit en fruktad målgörare i Allsvenskan och stod för fina 21 poäng på 25 matcher förra säsongen.

Palm skulle visa sig bli viktig i finalen mot Nykvarn, som man något överraskande vann med 5-4, med sina två assist.. Onyx vände 0-2 till 4-2 innan Nykvarn kom ikapp, men med 77 sekunder kvar att spela kunde Leo Johansson skjuta hem vinstmålet åt ”lillebror”.

- Det känns jättebra, såklart. Framförallt nu när DM för en gångs skull börjar gälla något mer än att bara ha vunnit DM. När Svenska Cupen ligger i potten så är det en extra morot att försöka vinna den, säger Viktor Palm till Innebandymagazinet.

- Vi vinner rättvist, vi har inget att be om ursäkt för. Det är inställningen som avgör matchen. Nykvarn går självklart in som favoriter med tanke på vilka spelare de har, men vi har ett helt annat driv i matchen. Motivation slår bevisligen klass. 

Tycker du att Nykvarn ställde ut skorna i matchen och att de var säkra på vinst?

- Dels hade det varit lite matcher tidigare under dagen, men jag vet inte hur mycket det påverkade för det hade vi båda haft. Dels tror jag att de redan innan DM trodde de vunnit enligt de själva, det kändes som de var lite nonchalanta. Det kan vara det som blir deras fall, om det är så det skulle se ut.

Hade matchen slutat annorlunda om landslagsaktuella Hampus Ahrén funnits på planen?

- Det är omöjligt att säga men självklart så är det ett jättetapp. Det är en otrolig spelare, det kan ingen ta ifrån honom, att de saknar honom. Men jag vet inte hur många andra SSL-nyförvärv de har, det är väl en fem-sex gubbar till från Växjö? Vi hade tillgång till elva spelare i finalen, så någon ursäkt är det inte. Men det är givetvis ett stort tapp, det är en grym spelare.

I ärlighetens namn, vad var skönast? Att vinna DM eller slå rivalen Nykvarn?

- Det är nog både och, det ska jag inte sticka under stolen med. Det är klart att det blir dubbel glädje när det är final, men givetvis jätteskönt att slå Nykvarn.

Försökte Nykvarn värva över dig till deras drömbygge när det stod klart att du skulle lämna Linköping i våras?

- Nej, jag har faktiskt inte hört ett ord. De kanske inte trodde att jag skulle gå dit, vilket jag inte hade gjort så länge Onyx spelar i Allsvenskan. Då spelar jag inte i något annat allsvenskt lag. Men det hade nog varit omöjligt för mig oavsett att spela i Nykvarn. Det skulle jag aldrig göra. Sen tror jag inte de är i behov av högerforwards heller, de har en rätt så bra uppsättning där!

Onyx har under försäsongen slagit Åby (5-2), Balrog (6-1), Linköping H1 (7-3), kryssat mot Berg (7-7) samt förlorat mot Fagerhult Habo (1-4) och AIK (1-10).

- Det här var ett stort steg framåt. Det var första gången det gällde något med en tävlingsmatch och då steppar vi upp ordentligt, det är ett styrkebesked. Prestationen har överlag varit rätt dåliga i de tidigare träningsmatcherna. Mot Fagerhult borta, när vi torskar med 4-1, så gör vi en bra krigarinsats och ligger fint i försvaret, men vi var rätt mediokra med bollen och skapade egentligen ingenting. Det är väl den riktiga värdemätaren vi haft samt AIK, men där var ingenting bra – det var ett riktigt bottennapp. Så det var ingen bra försäsong sen tidigare men ett stort steg framåt. Det bådar gott att vi börjar pricka in det nu!

Vad talar för att ni slutar bättre än under fjolårs-säsongen? Är det att Viktor Palm åter finns i laget?

- Nej. Det är klart att det lyfter laget att jag kommer tillbaka, men vi har blivit av med Gustaf Sandberg (Djurgården) som var en ledande och jättebra spelare. Så jag tror inte att jag är anledningen till att det kommer gå bättre. 

- Förra året var det många i laget som inte hade gjort en seniormatch på den här nivån, men nu har alla fått känna på Allsvenskan. Vi har fått en gratischans då vi blev kvar tack vare Corona, och alla vet vad som krävs. Sedan ska vi inte ljuga varken för någon annan eller oss själva: Vi kommer behöva göra ett hästjobb varje match för att hänga med. Så är det. Vi kommer inte spela ut några lag på skicklighet men det är alla medvetna om. Spelar som vi mot Nykvarn, men den energin, så kommer det bli jobbigt för lag att vinna mot Onyx!

Se bilder från matchen här


Galante: "Svensk innebandy är fortfarande betydligt bättre"

Alexander Galante Carlström om Sveriges storförluster mot Finland: "Vi har bättre spelare, det gäller bara att få till det"

Matchrapporter: Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda Mullsjö avgjorde med fem mål i sista perioden Karlstad segrare hemma mot Nykvarns IF Förlustsviten bruten för Linköping – efter 7-6 mot Nykvarns IF Förlustsviten bruten för FCH – efter 6-5 mot Nykvarns IF

Den här artikeln handlar om: