Veera Kauppi om tiden utanför planen: "Har varit jättejobbigt"
Thorengruppens finska superstjärna om rehabiliteringen, Thorengruppens form och hur hon upplever motståndarnas fysiska spel mot henne.
Den 21 januari tidigare i år var olyckan framme var Veera Kauppi. Redan en minut in i matchen mot Sirius får hon en tackling av Virke Bjerkefeldt som tar såpass illa att Kauppi drabbades av en fraktur i underarmen. Den ursprungliga prognosen sa att superstjärnan skulle missa hela grundserien, men att slutspelet inte skulle vara i fara.
Sex veckor senare så rehabar Kauppi fortfarande. Just nu jobbar hon med rörligheten och förhoppningen är att hon ska kunna börja göra övningar med klubba och boll inom en snar framtid.
– Man märker skillnad för varje dag – jag är positivt och det ser ut som att jag kommer att hinna till slutspelet, säger Veera Kauppi till Innebandymagazinet.
Hon har fått följa de åtta senaste matcherna från sidan och samma gäller även för de fyra avslutande omgångarna av grundserien.
– Det har varit jättejobbigt, det är det alltid när man inte får spela och hjälpa laget på planen. Men jag har lärt mig att inte fokusera på det. På hemmamatcher jag varit med på bänken och fungerat som tränare till några i laget. Jag pratar mycket med Oona under periodpauserna! Men det är jobbigare när man sitter hemma och tittar på TV, när det inte går att göra någonting.
– Det är jobbigt men det är också bra att få vara på den här sidan ibland, så man uppskattar den tiden man får spela ännu mer.
Thorengruppen har tagit 21 av 24 poäng under Kauppis frånvaro – ett poängsnitt på 2,65 per match. När hon fanns med på planen tog man 39 av 42 poäng, vilket ger ett snitt på 2,79.
Siffrorna som sticker ut mest är Thorengruppens målskytte sedan Kauppis skada: Från 10,71 mål per match med Kauppi laget, till 8,12 utan.
– Det har gått lite sådär, men det är inte på grund av att jag har varit borta. Vi har haft lite tuffare efter julen. Vissa har kanske inte haft så bra självförtroende, och våra motståndare har spelat bra mot oss. Vi har haft tuffa matcher och tappat poäng. Men vi har gjort en bra säsong och har några matcher till innan slutspelet. Vi får fokusera på smådetaljer och börja kriga på riktigt när vi går in i slutspelet, säger Kauppi.
När Kauppi fick sin diagnos efter smällen mot Sirius så gav hon ett uppmärksammat uttalande till Thorengruppens hemsida, där hon kallade situationen där hon skadades som ”väldigt onödig”.
– Även om jag hade otur också så tror jag att det hade gått ganska lätt att undvika den kontakten, sa hon då och fortsatte:
– Det har varit mycket snack kring det fysiska spelet inom innebandyn under de senaste åren. Jag personligen hoppas att sporten fortsätter att vara mer teknisk än fysisk, att alla kan känna en viss trygghet när de går på planen och att spelarna respekterar varandra.
När Virke Bjerkefeldt, som låg bakom tacklingen som skadade Kauppi, fick uttala sig så slog hon delvis ifrån sig kritiken i ett sms till Innebandymagazinet:
”Jag har nog inte så mycket att säga om den. Jag går in i situationen och känner smällen, men har ju blicken åt andra hållet så jag märker inte att hon har ont förrän domaren blåser av lite senare.
I mina ögon är det en vanlig situation som uppstår flera gånger under en match, men som resulterade i ett oturligt utfall denna gång.
Det är en närkampssport vi spelar och jag har inte rehabat och stått på gymmet i ett år för att undvika närkamper när jag väl är tillbaka på plan. Jag är medveten om att jag spelar hårt och det kommer jag fortsätta göra och så får domarna avgöra huruvida mina aktioner är onödiga eller inte.
Skadan i sig är jättetråkig. Jag har själv varit skadad länge och det är inget jag önskar någon. Jag hoppas för hennes egen, och för alla som gillar att kolla på innebandy, skull att allt går bra och att hon kan spela snart igen.”
Se tacklingen här:
Veera Kauppi har inte uttalat sig offentligt om Bjerkefeldts svar förrän nu. Hon berättar att hon försökt stänga ute alla kommentarer, och att den första tiden efter skadan var jobbig.
– Det var en onödig kontakt: Jag passade bollen och var inte beredd. Sen att folk säger att det bara är sånt som händer i innebandy…det blir ganska tråkigt när det händer någonting sånt här på grund av det. Man kan kalla det för en närkamp men då betyder det att vi slogs om en boll. Det kändes mer som att hon kom och ville ha en kontakt i en situation där jag inte tycker att man behöver ha det. I innebandy får man ”tackla” bara axel mot axel och det var inte det som hände i situationen. Sen måste man alltid ta ansvar själv och inte lämna det till domarna att avgöra. Om alla skulle göra så, skulle många likadana skador hinna hända innan man får stopp på det.
– Men nu har det gått såpass länge att jag har slutat tänka på det som hände. Jag fokuserar på att komma tillbaka ännu bättre och starkare. Jag har haft många veckor på mig att fokusera på andra saker och köra lite fys, och snart får jag börja komma tillbaka till innebandyn. Jag har tänkt positivt och det finns många fördelar ibland med att få lite extratid.
Upplever du att motståndare spelar extra hårt mot dig?
– Ja, jag tror det är många som försöker hitta sätt att stoppa mig (skratt). Om jag är ironisk så är det här, att jag blir skadad, ju det bästa sättet att göra det på. Sen märker man att i vissa matcher, i slutspelet och även SM-finalen blir reglerna helt annorlunda. Där får man göra nästan vad man vill och då ser det mer ut som brottning än innebandy. Man har också märkt det under åren, att man får vara lite beredd på vissa saker och så finns det såklart spelare och lag som spelar lite hårdare än andra. Vissa försöker göra mitt jobb lite svårare med mer fysiskt spel.
Hur upplever du det? Accepterar du att det är något som kommer med att vara världens bästa spelare, eller tycker du att motståndarna bör lugna ner sig en aning?
– Det beror på vad man gör. Spelar man enligt regelboken så tycker jag såklart att det är helt okej. Inom innebandyn så var det mycket snack kring det fysiska spelet i Finland till exempel. Man ser ju situationer det är helt sjukt att det inte blir frislag, utvisning, matchstraff och så vidare. Det brukar ju vara så att det måste hända något, att någon ska göra illa sig innan det blir en förändring. Det finns alltid många åsikter kring det fysiska spelet i vår sport, avslutar Kauppi.
Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?
Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.
UNIHOC SUPERSKIN MAX 29
Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen
Antal mål: 50
Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.
Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)
Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)