TEMA: 6 mot 5-SPEL
Foto: Per Wiklund
Träning

"Det finns absolut möjlighet att nyttja 6 mot 5 mer"

ANNONS

SSL-tränaren om Slovakiens taktik: "Det är lätt att såga saker som är nya"

En snackis under de inledande VM-dagarna har varit Slovakiens taktik i premiärmatchen mot Sverige. Vid flertalet tillfällen valde man att plocka ut målvakten och spela med en sjätte utespelare, första gången så tidigt som i tredje matchminuten, vilket resulterade i baklängesmål.

– Sverige är mycket bättre än oss och har mycket boll. När man försvarar hela tiden så tappar man mycket energi. Kan vi spela lite mer med boll så skulle vi få mer energi av det. Men tyvärr spelade vi inte bra med bollen idag och det är det som krävs för att det ska lyckas, förklarade slovakiska förbundskaptenen Michal Jedlicka efteråt.

Västerås Rönnbys SSL-tränare Andreas Harnesk ger sin syn på om 6 mot 5-spel skulle kunna bli ett användbart och mer förekommande verktyg i detta syfte när man möter bättre lag.

– Det defensiva laget tenderar att bli passiva när målvakten rycks och möjligheten att nyttja 2-mot-1:or kan bli större om motståndarna är passiva vilket ger laget med boll mer tid. Ifall laget som möter sex utespelare är klart bättre är jag tveksam att det gynnar laget i underläge. Det bättre laget kan våga sätta press högt eftersom det inte gör något om ett mål skulle släppas in. På det sättet kan bollen vinnas högt för att göra mål i öppet mål. Det känns som att Sverige är alldeles för bra för att Slovakien ska kunna tjäna på taktiken, säger Andreas Harnesk till Innebandymagazinet.

Vad tycker du om den typen av initiativ från Slovakien, var det bara naivt och dumt eller ser du positivt på det?

– Det är lätt att såga saker som är nya. Från Slovakiens sida kanske de ser matchen mot Sverige som en match där det är helt okej att testa saker eftersom det är en match de ändå ska förlora. Det kanske saknas möjlighet att testa i träningsmatcher samtidigt som de kanske vill förvirra kommande motstånd kring hur de ska spela? Personligen hade jag aldrig tagit ut målvakten på det sättet Slovakien gjorde och absolut inte om syftet är att tjäna på det i matchen mot Sverige.

Upplever du att det finns ”outforskad mark” i innebandy gällande 6 mot 5? Hade det varit intressant att träna mer på det i nya syften, eller är det bara vid avvaktande utvisning och i underläge när man behöver vara mer desperata som det kan tillämpas?

– Det finns absolut möjlighet att nyttja 6 mot 5 mer. Vid uppspel till avslut, frislag och inslag går det att göra effektiva varianter med det. Personligen är jag inne på att målvakten tas ut för att få ett övertag offensivt och sedan snabbt sätta in målvakten för att ta bort den defensiva risken det innebär att spela med ett öppet mål.

TV: Chocken i premiären - se hur det gick till: "På tok för dåligt"

Stora snackisen: Se när Sverige gör tre mål i öppen kasse mot Slovakien.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: