ssl herr: omgång 10
Skräller Jönköping på nytt mot Falun?
Foto: Andreas Joakimsson.
Superligan

10 frågor inför SSL-omgången

ANNONS

Här är de hetaste frågeställningarna inför den tionde omgången i SSL herr.

Superligans tionde omgång inleds ikväll med mötet mellan Hagunda och Helsingborg. Imorgon spelas Kalmarsund-Dalen, Storvreta-Sirius, Falun-Jönköping, Linköping-Djurgården och Pixbo-Växjö. Omgången avslutas sedan på torsdag när Team Thorengruppen tar emot Mullsjö.

Plac.LagMatcherMålskillnadPoäng
1.Storvreta IBK92719
2.FBC Kalmarsund91918
3.Mullsjö AIS91418
4.IBK Dalen9718
5.Linköping IBK9618
6.IBF Falun91417
7.Team Thorengruppen SK91117
8.FC Helsingborg9615
9.Pixbo Wallenstam IBK9412
10.Jönköpings IK9−1612
11.Växjö IBK8010
12.Hagunda IF8−179
13.IK Sirius IBK9−403
14.Djurgårdens IF IBS9−350

TIO FRÅGOR INFÖR OMGÅNGEN

Håller Max Wahlgrens poängform i sig mot Hagunda?

Det har varit mycket snack om Thorengruppens och Pixbos två superduos som innehar plats 1-4 i poängligan, men bakom dem skuggar en formstark herre från Dalarna. Max Wahlgren verkar ha rotat sig i Helsingborg där han nu göra sin tredje säsong och har fått en fantastisk start på säsongen med 21 poäng på nio matcher, där 13 av poängen har kommit i de fem senaste omgångarna. Minst 2-3 poäng mot Hagunda ikväll borde inte vara någon omöjlighet.

Lyfter publiken Hagunda till en ny skräll?

Det finns ett stort intresse för att se Hagunda spela innebandy i Uppsala. Man ligger femma i publikligan och mot Helsingborg ikväll så är det gratis inträde i syfte för att samla in pengar till Akademiska sjukhusets barnfond. Hagunda har spelat en match i år inför 1000 åskådare eller mer, då blev det förlust hemma mot Jönköping, men segerchanserna minskar inte direkt med en fanatisk hemmapublik i ryggen.

Får vi se tvåsiffrigt från Storvreta mot Sirius?

Det är oerhört jämnt i tabellen mellan plats åtta till ett, där skiljer det bara skiljer fyra poäng. Men skillnaderna mellan botten och toppen har varit stor i år, och då tänker jag på när Sirius och Djurgården mött lag högre upp i tabellen. Nu kommer ett stukat Sirius till ett derby mot formstarka Storvreta, och de blåsvarta får till och med svårt att dra ”derbykortet” – vilket ofta innebär jämna matcher – för här finns det en risk/chans att Storvreta drar ifrån rejält. 

Blir Christian Wagneryd permanent Falun-tränare?

Christian Wagneryd får en tacksam start som tillfällig Falun-tränare när man möter Jönköping på hemmaplan imorgon. Inget ont om smålänningarna, men spelar Falun på topp så får man det svårt. Därefter väntar Djurgården och Sirius för Faluns del, och nio poäng där är verkligen inte omöjligt. Kanske får man en sådan bra träff att Wagneryd får fortsatt förtroende som Falun-tränare?

Kan Jönköping bjuda på ny skräll i Falun?

När Jönköping mötte Falun borta förra säsongen ledde man med 5-1 efter två perioder – det är inte alla lag som lyckas göra det i Guide Arena. Man tappade dock segern och matchen gick till förlängning där Falun vann, men man satte åtminstone skräck i de kommande svenska mästarna. Smälänningarna kan vara obehagliga att möta för de flesta lagen och mot ett Falun i gungning så kan man absolut skrälla.

Tar Pixbo revansch mot Växjö?

Svenska Cupen-finalen verkar vila som en förbannelse över finallagen Pixbo och Växjö, som förlorat alla matcher sedan dess (Pixbo en, Växjö två). Att Växjö kanske drabbats av en klassisk baksmälla är inget konstigt, men revanschlustan hos Pixbo borde vara stor. Man förlorade senast mot Linköping men har vunnit varannan match hittills, och det är en av anledningarna till att man har goda chanser till revansch mot Växjö imorgon.

Vad händer med Växjö vid förlust?

Skulle Växjö då förlora mot Pixbo så innebär det att man kan ha åtta poäng upp till slutspelet (dock med en match mindre spelad). Man har 17 matcher kvar att spela efter det så läget är kanske inte panikartat, men att man är en av de största besvikelserna hittills är ingen underdrift. Jag tror man kommer sitta lugnt i båten även om man förlorar imorgon, och Johan Schönbeck kommer verkligen inte behöva oroa sig för sitt jobb. Men fem raka matcher utan vinst skulle inte direkt lova gott inför framtiden. 

Tar Djurgården sin(a) första poäng?

Djurgårdens första poäng börjar närma sig. Nu har man två raka uddamålsförlusten och mot Helsingborg senaste var man otroligt nära en poäng, då man brände ett jätteläge på slutet. Imorgon stundar en tuff uppgift mot ett svårslaget Linköping. Att få med sig minst en poäng innan uppehållet vore guld värt då man möter Falun, Mullsjö och Team Thorengruppen efter varandra när serien startar igen. Linköping saknar dessutom backen Oskar Hovlund, vilket ökar chanserna för Djurgården.

Kan Team Thorengruppen stoppa ”raset”?

Inför förra omgången frågade jag mig om Thorengruppens eventuella ras i tabellen hade börjat. 10-6-förlusten mot Storvreta senast indikerar att svaret är ”ja” på den frågan, för nu är man helt plötsligt sjua i en visserligen superjämn tabell. En tredje raka förlust mot Mullsjö på torsdag hade dock inneburit mer bryderier – är det så att succélaget börjar bli sönderlästa, rent av? 

Fortsätter Mullsjö vara starka borta?

Att Mullsjö är svårslagna hemma i Nyhemshallen är en vedertagen sanning som dessutom stämmer. Men faktum är att man även är duktiga på resande fot. På de tio senaste bortamatcherna i grundserien, med fjolårets serie inräknat, så har man vunnit sju matcher och bara förlorat tre. Nu möter man dessutom ett Thorengruppen som är starkare borta än hemma, så att Mullsjö tar en ny bortaseger är långt ifrån omöjligt. 


Highlights: Jönköping-Sirius 9-5

Jönköping närmar sig slutspelsplatsen efter segern mot Sirius

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: