Kvällens SSL-matcher
Omar Aldeeb.
Foto: Per Wiklund
Superligan

10 frågor inför kvällens SSL-omgång

ANNONS

Det bjuds på inte mindre än sex matcher i SSL herr under onsdagskvällen – här är 10 heta frågor vi vill ha svar på efteråt.

Promotion: Se matcherna på SportExpressen Play

Alla kvällens matcher:

18.30

Dalen-Hagunda

Kalmarsund-Växjö

Storvreta-Team Thorengruppen

19.00

Mullsjö-Falun

Djurgården-Helsingborg

19.15

Pixbo-Linköping

10 frågor inför omgången

Kan Jonatan Brolin verkligen peta Anton Grönlund?

Måns Parsjö-Tegnér är kanske den mest givna startmålvakten i hela SSL. Bakom sig har stjärnan den oprövade 00:an Anton Grönlund, som startat två matcher den här säsongen. Den första var i vinstmatchen mot Djurgården (8-4), och då stoppade han 22 skott. Mot Växjö i senaste omgången fick den Öjebyn-fostrade målvakten chansen på nytt och även den här gången vann Dalen, nu med 6-4, och Grönlunds räddningsprocent anade då på på 81,8. Självklart är Parsjö-Tegnér nummer ett men vill man lufta Grönlund ytterligare så vore kvällens hemmamatch mot Hagunda ett utmärkt alternativ, även om gästerna visade mot Falun senast att de inte ska underskattas.

Får vi se Hampus Bodin storspela på nytt?

Vi fortsätter på målvaktstema och samma match. Hampus Bodin har smugit lite under radarn under säsongen men visar i match efter match att han är en av anledningarna till att Hagunda knäppt många experter på fingrarna hittills. Gjorde en jätteinsats mot Falun senast och även om han inte placerar sig särskilt högt i målvaktsligan (plats 18) så har han varit en av lagets bästa spelare under säsongsstarten. Hagunda är ett lag som har fått och kommer få många skott emot sig, och då är det en trygghet att ha duktiga Bodin i målet. 

Kommer Hagunda skrälla igen?

Hagunda stod för en av moderns tid största skrällar när man besegrade giganten Falun på bortaplan senast. För att sätta det i kontext så ställde Hagunda upp med blott sex utespelare som överhuvudtaget hade spelat i SSL inför den här säsongen, samtidigt som Falun kom till spel med en trupp som innehåller närmare 500 A-landskamper sammanlagt. Att tippa Hagunda i botten var tacksamt inför säsongen då de tappade mängder med rutin samtidigt som en majoritet av värvningarna kom från Herr1an. Nu har man spelat färre matcher än andra bottenkonkurrenter och tre nya skrällpoäng ikväll hade inneburit att man har nio poäng ner till nedflyttningsstrecket.

Kommer vi få se en ovanlig svit?

SSL känns jämnare än på länge, undantaget i botten. Det är få lag som dragit iväg i toppen och det skiljer bara sex poäng mellan ettan Mullsjö och tian Jönköping. Vi har inte sett överdrivet långa vinstsviter, det är egentligen bara Mullsjö, Thorengruppen och Kalmarsund som lyckats vinna flertalet matcher efter varandra utan avbrott. Kalmarsund är just nu det lag som går bäst då man har fem raka segrar, varav den senaste kom i sudden. Samma trend gäller i den andra ändan, det är bara Djurgården och Sirius som förlorat många matcher i rad. Växjö, som startade serien fint, kan bli nästa lag. Man har tre raka förluster och en fjärde ikväll vore närmast ödesdiger för smålänningarna. 

Är det här början på Team Thorengruppens fall?

Undertecknad skrev en riktig ”jinx-text” när jag intervjuade Team Thorengruppens tränare Magnus Norrman inför senaste omgången. Hans lag hade gått som tåget innan dess och ledde serien efter fem raka segrar. Förlusten senast mot Pixbo på hemmaplan (5-10), var därmed minst sagt oväntad. Det går fort i innebandy, både på planen och tabellen men också i medianarrativet. Bara en match efter att intervjun med Norrman publicerats ställer jag mig frågan om detta är början på Thorengruppens fall, för nu väntar flera tuffa matcher efter varandra. Först ut är Storvreta borta, ett lag som är i bra form och som dessutom fått tillbaka spelare efter skador. Ser man till truppen så överpresterar Thorengruppen och vi har sett många fall på lag med på pappret sämre lag starta bra för att sedan falla igenom. Nu är det upp till ”TG” att bevisa att man inte tillhör den skaran.

Kan skytten även göra mål mot topplag?

Axel Hjälms säsongstart liknar få andra. Forwarden gjorde visserligen en fin debutsäsong i SSL ifjol men har exploderat något fullständigt den här säsongen. Han leder både mål- och poängliga med sina 18+7 och hade VM-truppen tagits ut ett par månader senare så vore det ingen skräll om Hjälms namn dykt upp. Samtidigt finns det en pytteliten sko som klämmer. Matchen mot Storvreta ikväll är Thorengruppens tredje mot fjolårssäsongens topptrio. Hjälm gick mållös i matchen mot Kalmarsund och gjorde ett mål mot Falun, så nu är det upp till bevis för 20-åringen att visa att han även kan leverera mot de allra bästa lagen. 

Var Faluns fjolårssäsong inget undantag?

Som jag nämner i frågan ovanför så gillar ju vi i media att dra stora växlar av tidiga resultat, även om man självklart ska vara försiktig med det. Men nu börjar man ju undra om Faluns tid som grundserie-gigant börjar avta? Förra säsongen hade man tagit tio poäng efter åtta omgångar och redan då började krisrubrikerna komma. Nu har man tagit två poäng färre och vi är inte vana att se Falun starta så här svagt. Samtidigt visade man ju ifjol att det gäller att vara bäst när det verkligen gäller, för man tog trots allt SM-guldet till slut. Men en ny förlust idag, som inte alls är omöjlig då man möter Mullsjö borta, ställer ännu fler frågor kring vart Falun är på väg.

Börjar läget ljusna för Djurgården?

Här kan vi knappast klandras för att ha dragit stora växlar. Djurgårdens säsongstart har varit mardrömslik, det är inget snack om saken. Noll inspelade poäng, en tunn trupp som blivit ännu tunnare efter skador, samt uppgivna ord och blickar i efter-match-intervjuer i TV från lagets spelare. Däremot var matchen hemma mot Jönköping senast (6-7) ett fall framåt. Djurgården spelar bra men förlorar på olika misstag man gör. Det var första gången man gjorde över fyra mål i en match och glädjande nog var dessutom legendaren Patrik Schantz tillbaka på planen. ”Järnkaminernas” första poäng kommer närmre och närmre, men frågan är om den kommer ikväll? Helsingborg står på andra sidan, ett lag som inte riktigt motsvarat förväntningarna men som samtidigt inte heller är lätta att besegra.

Kan Pixbo bryta märkliga trenden?

Förlust-vinst-Förlust-Vinst-Förlust-Vinst-Förlust-Vinst. Det är Pixbos facit den här säsongen. Ojämnheten går inte att förklara med att man har vunnit alla hemmamatcher och förlorat alla borta, för man har tagit lika många poäng i Wallenstam Arena som på resande fot. Efter att ha startat flera matcher uselt så fick man träff redan i första perioden borta mot dåvarande serieledarna Thorengruppen senast. Man ledde med 5-2 efter de första 20 och vann till slut med 10-5. Ska man följa resultattrenden även ikväll så kommer det bli förlust, men då Linköping står på andra sidan så känns det som att matchen kan sluta hur som helst. För även östgötarna är ett ojämnt lag, även om man börjat ta poäng i allt stadigare takt den senaste tiden. 

Vem av de tidigare lagkamraterna gör flest poäng ikväll?

Felix Lanver och Simon Palmén spelade tillsammans i Linköping under två säsonger, 2018/19 och 2019/20. Tillsammans gjorde man 140 grunseriepoöng under den tidsperioden. Man blev dock inget klassisk radarpartner-par då man ofta spelade olika kedjor, duon var två av Linköpings absolut farligaste hot framåt. Sedan förra säsongen har östgöten Felix Lanver valt att lämna sitt ”hemmalag” för spel på västkusten, närmare bestämt i Pixbo. Efter en godkänd förstasäsong är han på väg mot att slå poängrekord: Hittills har han snittat 3 poäng per match, jämfört med 1,27 förra säsongen. Det har blivit 14 poäng på de tre senaste matcherna samtidigt som Palmén gjort sex poäng under samma tidsperiod. Siffrorna skvallrar om att Lanver är formstarkast men man ska inte heller glömma av att Palmén gjort poäng i sju raka matcher nu.


TV: Storvreta-stjärnan rapporterad till videogranskning

Storvretas Filip Eriksson rapporterades efter situationen i matchen mot Helsingborg men bestraffas inte.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: