Innebandy för gatubarn
Innebandy i Nepal.
Foto: Floorball4All
Innebandy för gatubarn

Innebandy för gatubarn: Utbildning och förutsättningar

ANNONS

Del två i artikelserien "Innebandy för gatubarn": Så jobbar man i praktiken för träna lokalbefolkningen.

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under hela sommaren bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Del 1: "Innebandy för gatubarn" - en förening som förändrar liv världen över

I vår första artikel fick du veta att det primära målet för "Innebandy för Gatubarn" är att uppnå hållbarhet med projekten. Lokalbefolkningen bör utbildas till tränare så att de så snabbt som möjligt kan ta fullt ansvar för sina innebandyprojekt. Men hur kan vi uppnå detta mål? 

Vi utbildar de blivande tränarna enligt ett utbildningskoncept i tre steg. Den här utbildningsmodellen omfattar boll- och klubbhantering, passning, skytte och målvaktspel. Det finns tre samordnade nivåer för varje ämne.

I kursstrukturen, samt i de enskilda delarna och övningarna, utgår vi alltid från principen: "Från det enkla till det svåra". På så sätt kan vi på bästa sätt fånga upp deltagarna på deras respektive nivå och bygga vidare på detta. 

Under träningarna har instruktörerna möjlighet att låta deltagarna göra anteckningar på papper och spela in övningar och på så sätt göra dem tillgängliga för dem – det finns också tillgängliga mallar för sådana inspelningar.

Ett litet bord som vänds på sidan och används som mål för innebandy i Benin.

Ett litet bord som vänds på sidan och används som mål för innebandy i Benin.


I början av kursen får tränarna en mapp som innehåller viktiga grunder (regler, samling av övningar osv.) och blanka mallar för att spela in övningar och teoriinnehåll. I slutet av kursen tilldelas deltagarna ett tränarcertifikat vid en ceremoniell ceremoni. 

Förutsättningarna - innebandy som gör skillnad

Vi måste anpassa vår utbildningsmodell till förhållandena i varje land och på varje projektplats, beroende på:

- infrastrukturen (golv, storlek på planen, ...).

- väderförhållanden (kallt, vått, varmt, torrt...).

- tidsupplägget för träningarna (korta eller långa delar, kursens längd)

- deltagarnas ålder och behov (lokalbefolkningen)

Överlämnande av diplom till utbildade utbildare i Kenya.

Överlämnande av diplom till utbildade utbildare i Kenya.


Förr oss bortskämda schweizare så är det framförallt infrastrukturen som är en utmaning att anpassa sig till i början av kurserna.Träningsområdena kunde inte vara mer olika i de olika verksamhetsländerna. 

Medan träningspassen i de östeuropeiska länderna delvis kan genomföras i gymnastiksalar eller på asfaltbanor, ser det lite mer äventyrligt ut i de sydamerikanska, asiatiska och afrikanska länderna.De måste ofta jaga bollen på dammiga grusplaner, kuperade gräsplaner eller på smutsig jord. 

Efter de första två eller tre träningarna vänjer man sig dock snabbt och det blir tydligt gång på gång: oavsett underlag är innebandy alltid väldigt roligt för alla inblandade. Det spelar ingen roll hur stora målen är eller vilket material de är gjorda av. Så snart den första matchen har ägt rum är det glädjen i att spela som står i fokus.

Tränarna skriver ner sina resultat från kursen.

Tränarna skriver ner sina resultat från kursen.


Nästa vecka

I nästa artikel får du reda på hur vi får innebandyutrustningen till länderna och varför vi tillverkar våra egna klubbor för våra projekt.

Vill du veta mer om arbete eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om de pågående projekten och få information om dem, tre gånger om året, kan du klicka här (e-post till simu@floorball4all.ch) för att prenumerera på nyhetsbrevet på svenska, engelska eller tyska.

Om du gillar arbetet och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations



TV: "Många lag kör på tre femmor för länge"

Faluns Emil Johansson spelade över 40 minuter i SM-finalen. Poddpanelen diskuterar hur hårt man egentligen kan och bör matcha spelare.

FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Den här artikeln handlar om: