Barn i Kenya som spelar innebandy.
Innebandy för gatubarn

"Innebandy för gatubarn" - en förening som förändrar liv världen över

ANNONS

Läs om projektet som får spelare över hela världen att börja spela innebandy.

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under hela sommaren bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Varje vecka hålls regelbundna innebandyträningar på olika platser i Kenya för barn från landets fattigaste miljöer. De spelar ofta på sandiga och dammiga banor i flip-flops och i ibland under mycket varma förhållanden. Denna verklighet har sin ursprung från Schweiz: Tack vare den ideella föreningen "Innebandy för gatubarn" har projektet inte bara startats i Kenya, utan även på fyra kontinenter i över 20 länder världen över. Men hur kom det till och vad är tanken bakom det?

Hur en idé blev en globalt verksam biståndsorganisation  

Initiativtagare till "Innebandy för gatubarn" är Hansjörg Kaufmann. Den utbildade ungdomsledaren insåg att innebandy är ett väldigt bra och hållbart sätt att förmedla värden som lagarbete, rättvisa och samarbete. Hansjörg Kaufmann, som inspirerades av de framgångar han haft med ungdomar i Schweiz, tillbringade sex veckor i Brasilien i februari 2004 för att titta på olika ungdomsprojekt. I resväskan hade han också två uppsättningar av utrustning för innebandy. I Belém träffade han en kanadensisk ungdomsledare och ett stort hockeyfan. Han blev direkt fast vid idén om att få barn från gatorna att börja spela innebandy. 

Hansjörg Kaufmann, som startade projektet.

Hansjörg Kaufmann, som startade projektet.


Det var så arbetet i Brasilien kom igång och knappt ett år senare, den 8 juli 2005, grundades föreningen "Innebandy för gatubarn". Sedan dess har antalet innebandyprojekt världen över ökat stadigt. Det som började i Brasilien och Bosnien 2005 har nu spridit sig till nästan hela Sydamerika och stora delar av Östeuropa. Men det stannade inte där. Förutom asiatiska länder som Nepal har även länder från den afrikanska kontinenten lagts till. Men hur fungerar detta arbete egentligen i de länder där det genomförs?

Arbetet med "Innebandy för gatubarn"   

Det främsta målet med "Innebandy för gatubarn" är att uppnå hållbarhet i projekten. Lokalbefolkningen bör så snabbt som möjligt ta det fulla ansvaret för sina innebandyprojekt. För att uppnå detta är det mycket viktigt att som ett första steg hitta pålitliga partners på projektplatserna. De är avgörande för att ett projekt ska lyckas. Under en veckas tränarkurser får lokala ungdomsledare lära sig hur innebandy kan användas som ett förebyggande verktyg. Det finns ett medvetet fokus på utbildning av tränare. 

Målvaktssträning i Haiti.

Målvaktssträning i Haiti.


För att kunna starta ett innebandyprojekt i ett land behövs lämpligt material. Därför har man alltid med sig innebandyutrustning till ett uppdrag. Efter utbildningen fortsätter coacherna att få råd, träning och stöd från Schweiz. Om en andra kurs hålls under samma i samma region i ett land så vidareutbildas de tidigare tränarna så att de kan utbilda andra ungdomsledare till att träna på egen hand. På så sätt skapas ibland nya innebandyporjekt på andra platser i landet, så att arbetet med "Innebandy för gatubarn" ökar av sig självt.

Nästa vecka får du reda på hur vi utbildar de framtida tränarna för innebandy i uppdragsländerna och hur innebandy spelas i Afrika, Asien och Sydamerika.


Vill du veta mer om arbete eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om de pågående projekten och få information om dem, tre gånger om året, kan du klicka här (e-post till info@floorball4all.ch) för att prenumerera på nyhetsbrevet på svenska, engelska eller tyska.

Om du gillar arbetet och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations


JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: ”Kimmo Eskelinen har haft ett otacksamt jobb”

”Bult” sågar nivån i Allsvenskan: ”Ser ut som mig i kroppen - det är faktiskt riktigt dåligt på sina håll”

FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Den här artikeln handlar om: