#ibsilly
Gustav Jansson.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Stjärnmålvakten saknar alternativ: "Då hamnar man i detta facket"

ANNONS

Gustav Jansson lämnade Jönköping men har ännu inte hittat någon ny klubb.

Rutinerade målvakten Gustav Jansson, 29 år, kom till Jönköping säsongen 2014/15 från stadsrivalen Östra SK – han hade även representerat Mullsjö innan dess. Det blev sen totalt sju säsonger i JIK, tre i Allsvenskan och fyra i SSL.

När det stod klart att han skulle lämna klubben efter årets säsong så nämndes Växjö tidigt som ett alternativ, då klubben haft stor ruljans och skadehistorik på målvaktspositionen. Växjö värvade nyligen finska keepern Santtu Strandberg vilket mer eller mindre stängde dörren för Jansson – som i dagsläget inte har något alternativ alls att välja bland.

– Jag har haft lite dialog med några klubbar men de har hittat en lösning och värvat andra målvakter. Då hamnar man i det här facket, säger han till Innebandymagazinet och fortsätter:

Av de målvakter i SSL som startade tia matcher eller fler så hade Jansson det åttonde bästa räddningsprocenten, 77,2.

– Jag hade kanske en tro på att jag hade gjort det bättre än vad jag uppenbarligen har gjort, med tanke på att man hamnat där man hamnat. Men det är rätt lugnt än så länge: Jag kan hålla på med egenträning och så får man se vad som händer sen.

Är dörren stängd för en ”återkomst” i Jönköping nu när målvaktsplatserna lyser med sin frånvaro? 

- Det skulle jag vilja säga, med tanke på att jag har varit där i så många år. Jag ville få en nytändning, men man ska aldrig säga aldrig. 

Är det frustrerande att vara målvakt när man ska hitta nytt lag, med tanke på hur få platser det finns?

- Inte speciellt. Man får prestera och visa att man ska spela helt enkelt, och att man är värd att ta in. Visst, det är ont om platser eftersom det är åtta slutspelsmålvakter, men om du är bland de åtta så är det desto mer speltid.

Är det aktuellt att gå ner till Allsvenskan?

- Det är några allsvenska klubbar som har hört av sig men det är inte speciellt intressant, om jag ska vara helt ärlig. Det är inte där jag vill spela, jag vill vara på den högsta nivån. Annars kan det kvitta nästan. Jag har varit och härjat i Allsvenskan och har hållit på i elva år på elitnivån nu – då vill man inte spela i Allsvenskan. 

Skulle du kunna tänka dig spela andrafiol bakom en uttalad förstamålvakt i SSL?

- Jag behöver inte vara uttalad förstamålvakt – jag ser mig alltid som det, oavsett! 

Vad har du för reservplan om inga lag hör av sig fram till seriestart?

- Vi fick tvillingar i december och det är bara att rodda i det så länge. Jag har svårt att se att jag någonsin kommer att sluta med innebandyn helt. Zeid Momén var väl 42 år när han slutade eller någonting och jag är inte ens 30 än. Man kanske får hålla upp något år, men det är så förbannat roligt. Det är det som är grejen, säger Jansson och avslutar:

- Jag har inte tänkt att lega på latsidan och inte göra någonting alls. Jag har för mycket bokstavskombinationer för det (skratt).


JUST NU PÅ PLUS: Artikelserie: Framtidens SSL-stjärnor i distrikt för distrikt

TV: Berättar om mammans och broderns tragiska bortgång

Matilda Östlund Viséns mamma omkom i en trafikolycka på väg hem från match: "Det känns som att jag har henne med mig på planen"

Matchrapporter: Storvreta vann och avgjorde matchserien 3-1 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot JIK JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK

Den här artikeln handlar om: