SSL-nykomlingarna
Foto: Magnus C Lydahl
Superligan

40 dagar sedan Djurgården skrev innebandyhistoria

ANNONS

Efter 6 års slit är Djurgården äntligen klara för SSL men urgårdaren Sebastian Gafvelin missade Djurgårdens historiska ögonblick.

För 40 dagar sedan var den en historisk dag för alla Djurgårdare ute i landet för då kvalade sig storklubben från Stockholm äntligen upp sig till Svenska Superligan för allra första gången.

- Det var jäkligt kul och något som vi krigat för i många år, vi har fallit på målsnöret i många kval innan så det var grymt skönt att vi klarade det till slut. Men det kändes bra redan inför säsongen och vi visste att vi skulle gå långt men vi vet också att allt kan hända i ett kval, säger stjärnan Sebastian Gafvelin till Innebandymagazinet.

Säsongen 14/15 gick Djurgården samman med Capierotäby, som ramlade ur SSL den säsongen, och tog över deras Allsvenska plats. Gafvelin som spelade i Capierotäby följde med ner i Allsvenskan och har de senaste sex säsongerna gjort allt i sin makt för att spela upp klubben i sitt hjärta till SSL. Totalt har det blivit 135 matcher och 121 mål och 113 assist för Gafvelin i Djurgårdströjan och han har varit en av lagets allra starkast lysande stjärnor under hela allsvenska resan. Men när Djurgården väl tog steget upp till SSL genom att besegra Karlstad på bortaplan med 7-6 så fanns inte Gafvelin med utan han satt hemma i TV-soffan Coronasjuk och följde matchen.    

- Jag försökte sitta och titta på matchen i soffan men jag sprang mest runt den i åttor. Jag saknar ord för att beskriva hur det kändes. Det var riktigt riktigt tråkigt samtidigt som jag kände en otrolig glädje när slutsignalen gick. Men sedan kom verkligheten i kapp en att det var inte så här jag hade tänkt mig att fira Djurgårdens avancemang till SSL. Jag fick gå ut med hunden i en och en halv timma efter slutsignalen för att ventilera ut skallen.

Frustrationen över att missa det stora ögonblicket att efter tre raka kvalförluster äntligen få vinna kvalet och gå upp till SSL efter sex års hårt slit är lätt att förstå. Men nu 40 dagar senare har besvikelsen för den missade matchen ersatts med ren och skär glädje.

- Jag har ju varit med och bidragit under väldigt många år så det är klart att det var jäkligt surt att få sitta hemma och titta på matchen. Jag har försökt att tänka att jag varit med och bidragit i många år och att jag också hade del i avancemanget. Jag missade sista matchen men det är så mycket mer än den som ligger bakom hela resan. Men nu i efterhand tycker jag såklart att det är grymt kul och det känns som om hela landet är glada för att få upp ett Stockholmslag i högsta serien och framförallt ett sådant stort varumärke som Djurgården.

 

Stockholm har saknat ett SSL-lag de tre senaste säsongerna sedan AIK åkte ur men nu har man alltså fått tillbaka ett lag i finrummet igen. Även om det är första säsongen för Djurgården i SSL så är det långt ifrån första säsongen för Gavfelin i den högsta serien. Han har spelat sex säsonger redan med Järfälla, AIK och Capierotäby.  

- För mig är det ingen stor grej personligen, jag har spelat i SSL redan i många år och jag vet vad som krävs där. Jag tror inte det är någon jätteskillnad sedan jag var där senast och jag tror att jag har det som krävs i mig fortfarande. Det krävs enorma förberedelser och det har jag och hela Djurgården redan satt igång med. Varje individ måste byggas upp och dra sitt strå till stacken.


Vad tror du om Djurgårdens chanser i SSL då?

- Jag tror definitivt att vi kommer vara ett lag att räkna med i en semifinalserie i alla fall…(lång tystnad) Haha, nä nu skojar jag bara. Det kommer bli en jättetuff säsong för oss såklart och det kommer inte vara lätt att hålla sig kvar. Varje match kommer att vara en överlevnadsmatch och varenda liten poäng under hela säsongen kommer att vara livsviktig. Men jag tror vi kommer göra bra ifrån oss, vi rullade förbi allsvenskan ganska så enkelt i år och vann serien med 8 poäng före AIK och gjorde det bra i kvalet. Så jag tror att vi har goda chanser att hålla oss kvar.

Inför säsongen så hade Gafvelin en liten beef med bästa kompisen Dennis Blomberg som efter två år nere i Schweiz valde att gå till AIK istället för att komma tillbaka till Djurgården när flyttlasset återvände till Sverige. De båda tvistade om vilket lag som skulle vinna serien och ”bråket” slutade med att Gafvelin lovade att sluta spela innebandy om AIK skulle komma före Djurgården i tabellen.

- Det visste jag ju att det aldrig skulle hända, skratt. Som jag sa hade det varit innebandyhistoriens största skräll om de skulle hamna före oss i tabellen. Jag var säker på att vi skulle vinna serien så jag var aldrig nervös att förlora det vadet.

 

Det har gått 40 dagar sedan Djurgården tog det historiska klivet men än så länge har laget inte presenterat ett enda nyförvärv. Men det kommer snart enligt Gafvelin.

- Det är klart att vi behöver förstärka truppen och få in ett par etablerade namn. Just nu jobbar vi lite under radarn och vi har flera etablerade spelare som är nere och kör med oss. Men det är inget som vi kommer gå ut med förrän det är klart på pappret. Det kommer komma nyförvärv från Djurgårdens sida också så det behöver ni inte oroa er för.

En spelare som är nere och kör med Djurgården är superstjärnan Alexander Rudd som är ett stort Djurgårdsfan. Han har tränat alla träningar med laget de senaste veckorna och skulle han spela för Djurgården kommande säsong skulle det vara silly seasons absolut största bomb.  

- Det är jäkligt kul så klart att han är med och kör med oss, han är en av världens bästa centrar. Jag ser jättegärna att han fortsätter men man vet aldrig, det är inget som är klart förrän pappren är påskrivna.

Vad tror du om chanserna att Rudd spelar med er kommande säsong?

- Det beror lite på vad han känner att han vill men jag hoppas att han kommer att köra med oss, det hade varit en otroligt bra förstärkning. Men det är helt upp till honom jag vet inte hur han tänker. Om han kör med oss bara för att hålla igång eller om han faktiskt tänker köra på. Den som väntar får se helt enkelt.


JUST NU PÅ PLUS: Artikelserie: Framtidens SSL-stjärnor i distrikt för distrikt

TV: Berättar om mammans och broderns tragiska bortgång

Matilda Östlund Viséns mamma omkom i en trafikolycka på väg hem från match: "Det känns som att jag har henne med mig på planen"

Matchrapporter: Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC Djurgården segrare hemma mot Sirius Tyresö Trollbäcken vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Djurgården IBK Dalens fina svit håller i sig efter 7-2 mot Djurgården

Den här artikeln handlar om: