landslaget
Hampus Ahrén och Kim Nilsson.
Foto: DEBS/IFF och Per Wiklund
Landslaget

Kim Nilsson uttalar sig om Ahrén-situationen

ANNONS

Världens bästa spelare om att numera forna landslagskollegan Hampus Ahrén petats från spel i Blågult.

Helgens största snackis har utan tvekan varit förbundskaptenernas Thomas Brottman och Niklas Nordéns beslut att stryka Hampus Ahrén från kommande landslagsläger och, förmodligen, även VM som spelas i vinter.

Bakgrunden till detta är att den 20-åriga stjärnan valt att lämna storklubben Storvreta för allsvenska Nykvarn – landslagsledningen letar helst inte spelare i Allsvenskan, enligt Nordén. 

- Jag har pratat med Hampus och vi har en bra dialog om det som hänt. Vi kom överens om att detta var det bästa sättet att göra det på. Han kommer inte vara med i Västerås, säger Nordén till Innebandymagazinet.

- Jag tror inte vi kommer ha någon allsvensk spelare i VM-truppen. Det ska mycket till. Hampus är en av de spelarna som vi tänkte att vi skulle bygga mycket av framtiden på, det har varit vår plan. 

Hela intervjun, där Nordén förklarar beslutet mer ingående, går att läsa här.

På sociala medier och i andra diskussionsforum har paralleller dragits med Kim Nilsson. Han valde som 28-åring att lämna schweiziska storklubben Grasshopper Club Zürich för spel i dåvarande allsvenska laget Kalmarsund. Kim blev fortsatt uttagen i landslaget av dåvarande förbundskaptenen Mikael Hill, som inte hade något problem med att storstjärnan spelade i Sveriges andradivision. Kalmarsund gick upp andra året efter att Nilsson anslutit.

Kim Nilsson själv tycker dock att jämförelsen inte är helt rättvis.

- Skillnaden om man jämför oss, vilket man kanske inte ska göra, är att jag var mer etablerad och hade spelat några VM, med fler landskamper innan. Det har inte Hampus gjort på det viset, säger Kim Nilsson till Innebandymagazinet och tillägger:

- Sen är han en otroligt duktig innebandyspelare och om han inte är i landslaget nu så kommer han vara där i en snar framtid. Niklas och Brottman har en filosofi och ett tankesätt. De är här för att ta tillbaka guldet till Sverige och vill göra det på sitt sätt med spelare i SSL. Nånstans så är det ju deras beslut, det är inget som vi spelare springer runt och lägger fokus på. Det är tråkigt för hans del, han är en otrolig talang som ska vara i landslaget. 

Tyckte du att det var svårt att gå från att möta allsvenska bottenlag till att ställas mot stjärnorna i Finland?

- Nej, det tycker jag inte. Det är klart, du möter inte de bästa spelarna, men du får ett annat utrymme där du jobbar på saker som kan utveckla ditt spel. Det är inte bara nackdelar med att gå ner en division, det kan vara mycket fördelar också. Sen är det inte lika skarpt, du får mer tid på dig, och hade jag spelat flera år i Allsvenskan hade jag förmodligen saktat av. 

- Nu var det en kort resa i Allsvenskan där vi gick upp år två. Under en kort tid så gör det inte så mycket – blir det längre än två, tre år så märker man en skillnad om man spelar landskamper mot Finland exempelvis. 

Ett annat diskussionämne i debatten är att nya förbundskaptsenduon Brottman/Nordén valt att ta ut André Andersson, som spelar i schweiziska Zug. Röster har höjts att det inte är sådan stor skillnad på schweiziska högstaligan NLA och Allsvenskan. Kim har själv spelat i båda och drar jämförelsen:

- Toppen är bättre än Allsvenskan, så är det. Där är det skillnad. Sen är botten mycket sämre, så det är en svår grej att sia om. De (ligorna) är ganska jämna. 

Om Kim var en av de första riktigt stora stjärnorna som gått ner en division under toppen av sin karriär så har fler följt efter. Anna Wijk skrev i somras på för allsvenska Storvreta, och för en tid sedan återvände Billy Nilsson till Gävle, även det ett allsvenskt lag. 

Förväntningarna på spelare av den kalibern blir så klart skyhöga i Allsvenskan – en del kanske förväntar sig att spelarna till och med ska spräcka 100-poängsgränsen, men riktigt så enkelt är det inte. Kim Nilsson gjorde 87 respektive 65 poäng under sina allsvenska säsonger, som innehöll 22 matcher var.

- Sporten har utvecklats otroligt mycket. Steget är inte lika stort som det har en gång har varit, det har jämnats till betydligt bättre. Sen är det fortfarande ett steg, som det ska vara, säger han.


TV: Årets målvakt om skillanderna att spela i ett herrlag

Matilda Östlund Visén: ”Man kunde ofta få höra - nu kommer jag sätta den i krysset bakom dig Matilda”

Den här artikeln handlar om: