Haveriet i SVT:s sändning: "Det här får aldrig hända igen"
Jag blev tyvärr tvungen att följa SM-finalen hemifrån för första gången på 10 år. Men jag såg ändå fram emot att se matchen på Sveriges Television efter den utmärkta sändningen av damfinalen förra helgen.
Christian Svensson, en av mina kollegor på plats i Gävle, känner en bitter eftersmak. Det känner jag också, men av ett annat skäl.
I det stora hela är matchens utgång (grattis Falun!) sekundär. Det här var innebandyns nationaldag, vi fick två nationaldagar det här året, och vi skulle äntligen visa upp vår fantastiska produkt från sin bästa sida för hundratusentals tittare i SVT.
Där finns det en detalj i gårdagens sändning som skaver. Rejält. Som också blev en snackis i sociala medier.
I första periodpausen görs det ett inslag om innebandyns utveckling. Man visar upp ett gammalt reportage från år 2000 och konstaterar att det har hänt mycket på 21 år. Sedan kommer haveriet. Programledaren Dusan Umičević väljer i studion att, som han säger, ”utmana” expertkommentatorn David Gillek och SSL:s vd Jörgen Lindgren med ”några gamla sanningar som fortfarande lever kvar”. ”Innebandy är för hockeyspelare som aldrig lyckades”, blir påståendet som Gillek och Lindgren får bemöta. Till synes helt oförberedda. Gillek värper lite stapplande fram ett oskyldigt svar och Lindgren bekräftar denna typ av fördomar som ett problem då han kommer från hockeyvärlden.
Det är jättebra att diskutera hur innebandyn kan synas ännu mer i media och hur man får fler att titta på innebandy. Där finns det många viktiga (riktiga) faktorer att prata om. Produkten på planen, förbundets och föreningarnas mediastrategier och så vidare.
Att ta avstamp i gamla myter i en sådan diskussion blir däremot inte bara irrelevant, det blir direkt löjeväckande och sänker sporten nästan oavsett hur Gillek och Lindgren hade svarat.
Även om de givetvis skulle ha svarat att den här typen av fördomar inte är en nyckelfråga överhuvudtaget.
Det poängteras i studion att innebandy är Sveriges näst största lagsport sett till antal utövare. En halv miljon svenskar spelar innebandy, och lägger man till föräldrar, barn och fler nära anhöriga så är det en väldigt stor del av befolkningen som gillar innebandy, förstår innebandy eller åtminstone har ett bra hum om vad innebandy är för sport.
Då borde det naturliga vara att börja där, hur får man fler av dessa att också titta på elitmatcher. Hur drar vi nytta av att innebandyn är en folksport och det intresse som redan finns. Första frågan kan inte vara hur man får bort eventuella fördomar hos Frölunda-Kalle och Rögle-Lasse.
Dusan Umičević pratar i studion utifrån sin egen upplevelse att innebandyn inte når igenom det mediala bruset. Här hade man istället kunnat få fakta från Svenska Innebandyförbundet och prata om den faktiska utvecklingen som har varit positiv, att innebandyn får mer och mer mediautrymme. Det har slagits fast att det den här säsongen har publicerats fler artiklar om innebandy än någonsin tidigare. Och det är inget som har hänt plötsligt, det har varit en stadig utveckling i rätt riktning i ett antal år.
Istället fick man det att se ut som att innebandyn lider av ett otroligt mindervärdeskomplex när vi själva - i vår sändning - på vår finaste dag - tar upp dessa ”gamla sanningar” som några gamla hockeyprofiler och kolumnister har yttrat för många år sedan.
Jag förstår att SVT har en bred målgrupp och lika mycket riktar sig till tittare utanför innebandyrörelsen, och vill ställa frågor om innebandy ur deras perspektiv. Ansvaret landar minst lika mycket på oss själva. På SSL, på förbundet. Att ha koll på och hjälpa till med vilka ämnen som kan tas upp, och se till att rätt och viktig information förmedlas.
Det här får aldrig hända igen, och definitivt inte i våra viktigaste TV-sändningar på året.
Igår blev det officiellt att Sveriges Television också kommer sända innebandyns två VM-turneringar senare i år. Jag hoppas att man kommer jobba 100% FÖR innebandyn i dessa sändningar.
TV: ”Jag vill höra ett enda rimligt argument”
Poddpanelen med Magnus Fredriksson, Ulf Andersson, Bruno Lundberg och Mikael ”Koppen” Lindqvist om att förbundet inte betalar tillbaka anmälningsavgiften till de lag vars serier stängdes ner.