Sök
SM-finalkrönika
Foto: Per Wiklund
Krönika
Unika finalprestationen som aldrig kommer hända igen

✔ Den mest unika SM-finalen någonsin ✔ Bitter eftersmak på grund av saknaden av jämställdhet ✔ Brottmans kärleksförklaring var finalernas höjdpunkt.

Äntligen har den nittonde firmafesten blivit avslutad även om den blev det i en helt ny kostym och ett år för sent, men nu är den i mål. Säsongen 2001/02 infördes systemet med en avslutande SM-final där både damernas och herrarnas mästare koras på samma dag. Förra året blev den nittonde raka firmafesten inställd så den fick gå i mål först igår efter att det för första gången någonsin avgjorts i en enda final med en veckas mellanrum mellan damerna och herrarna. Förutom det blev herrfinalen helt unik och något inträffade som aldrig tidigare hänt i SM-finalsammanhang sedan den första avgjordes i Mariestad säsongen 1982/83.

Pandemin har under säsongen skakat grundvallarna ordentligt för vad som är sportsligt rättvist eller inte och säsongen har kantats av mängder av bra och mindre bra beslut där minsta möjliga gemensamma nämnare har varit komplexitet delux. Men gott folk, vi klarade det och nu är vi i mål och ni måste väl ändå hålla med om att det känns bra mycket bättre att avsluta säsongen så här än vad vi gjorde ifjol?

Det tror jag alla känner och håller med mig om ute i stugorna om man inte är Dalensupporter då kanske. Tycker ändå att innebandyrörelsen kan klappa sig själva på axeln idag och säga högt, det vi alla har vetat om så länge, Fan vad bra vi är och vad vi kan uträtta stordåd tillsammans. Jag har egentligen bara en bitter eftersmak efter dessa två fantastiska helger i Gävle och den bitterheten går i jämställdhetens tecken.

Eftersom damernas final avgjordes redan förra helgen så är det väldigt lätt att jämföra skillnaden på intresset mellan just damer och herrar denna gång. Jag kan tyvärr konstatera att på medialäktaren där jag satt på exakt samma stol de båda finalerna så var det ungefär dubbelt så många journalister under herrarnas final. Det som orsakade den bittraste smaken i munnen efter det konstaterandet är att finallagen på damsidans största lokaltidningar, Göteborgs Posten och Västerbotten Kuriren inte ens en gång var på plats. På herrsidan fanns både Upsala Nya Tidningar och Dalarnes Tidning på plats och gjorde det som man kan kräva av sin lokaltidning. Att något sådan får passera obemärkt förbi 2021 är häpnadsväckande och jag undrar vems huvuden som borde rulla för det? Innebandymagazinet var självklart på plats och här killgissar jag lite men jag tror att vi var den enda redaktionen som hade fler journalister på plats på damfinalen än på herrfinalen.

Kanske blev detta året då vi slog hål på myten att intresset för damerna är mindre än för herrarna ute i stugorna och att det är därför som medier inte bevakar damer i lika stor utsträckning. Tittar man på Innebandymagazinets trafik under de båda helgerna så är det ungefär lika många klick de båda finaldagarna, herrarna hade 8% mer trafik under hela dagen. Kan det var så enkelt att det är medias bristande intresse att vara på plats under en damfinal som gör att intresset där ute är sämre? Skulle damfinalen sälja ut Globen på egen hand om lokal- och riksmedia behandlade damer och herrar med mer jämlikhet? Det ska bli oerhört intressant och se vad tittarsiffrorna på de båda finalerna från SVT:s sändningar blir.  

Pandemin har inte bara varit till ondo utan nu har de som bestämmer lite att fundera på hur firmafesten ska avgöras när det vankas 20-årsjubileum, ska det överhuvudtaget vara ett dylikt jubileum? Spontant som bevakare av spektaklet tycker jag att upplägget med separata dam- och herrfinaler har en stor fördel när det kommer till hur vi som media kan bevaka de båda finalerna. I år fick vi chansen att ladda med försnack en hel vecka innan där vi bara fokuserade på damernas final och sedan avslutades den med en avgörande final där all uppmärksamhet riktades på damerna. Sedan fick vi en hel vecka till med att upprepa samma procedur fast med herrfokus. Man behövde inte stressa klart med damerna för att hinna påbörja herrarna och man var inte helt slut efter damerna när väl herrarna började, som det normalt sett ser ut annars. Så här har förbundet något att fundera på. Risken är att när publiken släpps på igen så riskerar damfinalen att bli ett antiklimax om inte densamma dyker upp på plats. Men med tanke på ovanstående betraktelse  att det kanske är medias bristande intresse som gör att intresset för damerna är mindre så kanske det är en nödvändig investering på lång sikt att spela separata finaler för att succesivt ge damerna den statusen som de så väl förtjänar?

Jag började krönikan med att säga att herrarnas final var något unikt som aldrig tidigare hade hänt och ni kanske har glömt det vid det här laget men jag är säker på att ni funderade på det ett tag men till slut gick bet på vad det var som gjorde denna final till den unikaste någonsin. Falun blev inte först med att vinna sex guld, de blev ens en gång inte tvåa eftersom Storvreta redan tagit sex och IKSU är mesta mästarna med sju. Men de blev först i innebandyhistorien att gå till final med en förlust i senaste matchen. Det är något unik som jag tror och hoppas att vi aldrig mer får uppleva.

Vad vore en krönika om två SM-finaler utan någon form av resultatredovisning, lugn den kommer här.

Innebandymagazinet: 21
Dalarnes Tidningar: 12
Upsala Nya Tidningar: 9
Expressen: 6
Aftonbladet: 1

Det var resultatet av antalet artiklar under gårdagens final. Lägger man sedan till bevakningen inför och efter finalen så kommer siffrorna i toppen ökas markant. När övriga fyra stämplar ut sin bevakning nu så fortsätter vi i 364 dagar till.

Även om jag tyckte damfinalen var den bättre av de två och detta var min höjdpunkt på den här mycket märkliga säsong, så hämtar jag ändå finalernas bästa ögonblick från herrsidan. När vi står och intervjuar legenden Thomas Brottman efter matchen, när han precis tagit sitt elfte SM-guld som spelare och ledare, han har upplevt allt och lite till som man kan göra när det gäller innebandy. När vi avslutar intervjun med att ställa en fråga om målvaktshjältens Emil Liljas insats så blixtrar det till i ögonen på veteranen och det man ser där och då i det ögonblicket är den renaste form av kärlek och gemenskap som bara kan uppstå i ett lag som upplevt något fantastiskt tillsammans och det är själva själen i vad idrotten betyder för människor.  

 


TV: Förbundet överkörda av innebandy-Sverige i Tävlingskongressen? ”Anmärkningsvärt”

Poddpanelen med Magnus Fredriksson, Ulf Andersson, Bruno Lundberg och Mikael ”Koppen” Lindqvist om besluten som togs på Tävlingskongressen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten