Binge om beslutet att stänga ner: "Suttit still i fyra månader"
Profilen och tränaren Magnus "Binge" Jäderlund om fredagens beslut.
Fredagens beslut att stänga ner samtliga seniorserier förutom SSL Herr och Dam samt Allsvenskan Herr har mottagits av blandade reaktioner. En som tycker beslutet var rätt är supermeriterade tränaren Magnus ”Binge” Jäderlund, som till vardags tränar Stockholmsklubben Rosersberg i Herr1an.
- Skönt att få ett klart besked för en gångs skull. Stäng serierna, vi har suttit helt still i över fyra månader redan, men det borde i så fall gälla alla divisioner på dam- och herrsidan. Innebandyn är ingen fullt professionell idrott ännu förutom en liten del av SSL, säger han till Innebandymagazinet.
När det stod klart att inga lag skulle åka ur SSL Dam och Allsvenskan Herr andades många lag och spelare ut. Samtidigt innebar det också att kvaljagande lag inte får chansen att avancera i seriesystemet den här säsongen. Jäderlunds Rosersberg låg på ingenmansland (9:a) i Herr1an när serien pausades.
- Nu spelas helt betydelselösa bottenmatcher i herrallsvenskan, de borde ju ställas in omgående precis som man gjorde för ett år sedan, menar Jäderlund.
Samtidigt som han tycker att fredagens beslut var bra så skickar han också en en liten känga till Folkhälsomyndigheten. De har ihop med Regeringen gett nya direktiv under säsongen som gått där det har svängt lite i vem som får träna eller spela beroende på samhällssituationen.
- Jag tycker att restriktionerna och direktiven från Folkhälsomyndigheten borde vara tydligare för specialförbunden och nu blir det ett dribblande mellan vilka som får spela och vilka som stängts ner. Inom idrotten förväntas klubbar och förbund dra ett för stort lass i hanteringen av pandemin.
- Folkhälsomyndigheten har en svår balansgång att göra mellan att stoppa smittspridning och samtidigt se till folkhälsa och samhällsnytta där idrotten är väldigt viktig inte minst för de yngre. Alla typer av gränsdragningar ifrågasätts alltid, men under en pandemi som tagit över 12.000 liv måste man vara beredd på att göra uppoffringar.
Vilka konsekvenser tror du det kommer få, att avbryta serierna i förtid?
- Konsekvenserna för klubbarna blir att man måste satsa på en nystart efter pandemin och lever i en stor ovisshet efter många månader av nedstängd verksamhet. Vilka är kvar i föreningen, hur ser ledarstaber, trupper, sponsorer, ekonomi och organisation ut inför framtiden? Har man friställt personal, tvingas man betala tillbaka medlemsavgifter, har sponsorer, styrelse och ideella krafter ledsnat, tappat motivation och hoppat av?
Flertalet ledare har varnat om att motivationsproblem kan komma att uppstå för spelarna som tagit en längre paus, snarare än att de känner en stor abstinens över att få göra comeback på innebandyplanen.
- Det gäller att vara alert och jobba hårt ute bland klubbarna och inget vet heller när man får öppna dörrarna igen. Det långa uppehållet kommer sätta sina spår för de föreningar som inte tränat eller tävlat på så lång tid. Yngre spelare riskerar lämna idrotten och vi ser exempelvis en kraftig nedgång i år av antalet spelare som söker till NIU-gymnasierna i Stockholm, säger Jäderlund.
Klart är att förberedelserna inför nästa säsong kommer bli annorlunda. När säsongen stängdes förra året så avbröts samtliga serier, men i år är det alltså ett fåtal serier som får avsluta säsongen.
- De klubbar som har tillåtits att sprita händerna och fortsätta sitt seriespel, och träna för fullt runt om i Sverige under pandemin precis som vanligt, har givetvis fått ett sportsligt och organisatoriskt försprång jämfört med de som stoppats helt från spel, stängt idrottshallarna och tvingats leva i mörker.
TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen
Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.
Matchrapporter: Rosersberg vann mot Tyresö Trollbäcken på bortaplan Dålig start sänkte Rosersberg mot Hammarby