Otto Weidman
Foto: Per Wiklund
Superligan

Lagkaptenen om fjärde raka slutspelsmissen: "Det är ju sjukt tråkigt"

ANNONS

Otto Weidman har ännu inte fått känna på slutspel i SSL, något som har fått Jönköpings kapten att fundera rejält på framtiden.

Sedan Jönköping kom tillbaka i SSL 2017 har laget missat slutspel varje år. Inte heller den här säsongen kommer det bli spel efter grundserien för smålänningarna, som hamnat i ingemansland, för långt efter Pixbo, Helsingborg och de andra slutspeljagande lagen, men med god distans till bottenlagen. 

Det är också fjärde året i rad utan slutspel för lagets kapten Otto Weidman. 

– Det är såklart en besvikelse. Det var vårat uttalade mål och det var ett mål som vi hade behövt för att vi ville ta ett steg till att spela ett slutspel med den här truppen sen vi kom tillbaka till SSL för fyra år sen, så det känns såklart tråkigt, säger Weidman till Innebandymagazinet. 

Nu gäller det för Jönköping att hitta andra saker att spela för, för att åtminstone kunna sätta en fin punkt den här säsongen. 

– Det var nåt vi pratade om efter att vi spelade där mot Thoren och Dalen, den Umeåresan spräckte vi lite våra förhoppningar. Vi kände väl efter Thorengruppen att vi skulle vinna mot Dalen och då gjorde vi en bra match men fick inte med oss några poäng och sen efter när vi kom hem pratade vi om i veckan vad som ska motivera oss här de sista matcherna och alla var överens om att vi kommer behöva hitta saker till varje match för att motivera oss och det kan handla om allt från skadeglädje, vi kan förstöra för andra lag, vi kan påverka andra lags chanser på slutspel eller hålla sig kvar i SSL och så där. Men det är klart att de matcher som kommer här där lagen är i mer behov av poäng än vad vi är så kommer det bli tufft och vi kommer behöva försöka hitta nånting att jobba hårt med att vara motiverad de sista matcherna här. Vissa matcher kommer vara enklare än andra att motivera sig till, till exempel på söndag, då är det ett derby mot Mullsjö, då kommer det inte vara några problem, det är jag helt säker på. 

Jönköping är inte det enda laget från länet som haft en tyngre säsong. Fagerhult Habo ligger just nu sist och slåss för nytt kontrakt och nyligen gick Mullsjöspelaren Oskar Malmgren ut och resonerade om länet var för litet för tre SSL-lag.

– Egentligen har jag ingen åsikt kring det. Jag har min storebror som spelar i Habo och Fagerhult så jag trodde och ville att de skulle hålla sig kvar i SSL. Så jag har inget mer att tillägga än så, jag hade tron på att de skulle klara sig och än är det inte kört, men jag tror att det blir tufft nu, kommenterar Weidman. 

Det blir ju fjärde året i rad som du och Jönköping inte tar er till slutspel, hur frustrerande är det för dig att inte spela SSL-slutspel?

– Det ska man inte sticka under stolen med att det är nåt jag vill göra och det känns sjukt tråkigt att avsluta sin säsong flera veckor (tidigare) än vad många andra spelare och andra klubbar gör. Man har haft en dröm och en vision om att spela slutspel med JIK under alla de här fyra åren och det känns som att de två första åren var vi otroligt nära. Nu de här två åren har det känts lite längre ifrån och vi har lite dalat på vårkanten, när det har gällt som mest har vi börjat förlora matcher istället för att vinna matcher. Men det är sjukt tråkigt och självklart vill jag spela slutspel, det är då man utvecklas som mest tror jag, säger Weidman. 

Hur ser det ut för dig då? Hur starkt är det drivet, kommer du att stanna kvar i JIK till ni går till slutspel eller hur gärna vill du spela slutspel? 

– Det hör av sig klubbar och kollar läget, så är det ju. Hittills har jag känt att jag vill spela slutspel med JIK och framförallt har jag varit med på resan från Allsvenskan till att ta upp JIK i SSL, till att etablera JIK I SSL. Nu får vi se här, mitt kontrakt går ut och vi ska väl ta ett beslut här efter säsongen vad som gäller och vad som sker, det vet jag inte riktigt ännu. 

Varför Jönköping inte tar de stegen till att bli ett slutspelslag vet inte riktigt Weidman, men han tror att det har att göra med den spelarflykt som har drabbat JIK de senaste åren, Oskar Malmgren (Mullsjö), Robin Raske (slutat), Anton Hedin (Mullsjö), Hannes Blomkvist (slutat). 

– Jag tror inte det handlar om nåt som föreningen har gjort. Vi har haft en ganska stor spelaromsättning, det har hela tiden försvunnit två-tre spelare varje sommar, ganska tongivande spelare. Vi har tappat spelare till nån ärkerival och några som har lagt av. Det tar tid att sätta ett nytt lag och folk ska hitta en roll och växa in i ett lag och framförallt i våran förening tar vi ofta upp många unga spelare som får chansen och då ska de få tid att växa in i sina roller och känna sig trygga innan de kan börja leverera. Så jag skulle säga att det är synd att vi tappar tongivande spelare varje år men samtidigt är det ett otroligt starkt kvitto på att föreningen gör nånting bra när vi inte ens är inblandade i en bottenstrid för fem öre när vi har en sån stor spelaromsättning varje år, säger Weidman. 

Hur har det varit att spela under en coronasäsong? 

– Jo, det är klart att det påverkar. Framförallt tycker jag att det påverkar på den nivån att man blir sugen på att vinna på bortaplan och förstöra för andras publiker och så vidare, den moroten. Sen så anpassar man sig rätt fort, man blir rätt van vid att det ser ut som det gör med tomma läktare. Det är klart att första matcherna var lite jobbigt och sen fick vi nån match där vi fick ha 400 mot Dalen hemma och då kände man att nu blev det kul igen men sen så blev det ganska snabbt publikfritt igen. Det blir en vanesak liksom. 

Apropå nästa säsong, du och JIK kommer att inleda samtal efter säsongen, förstår jag dig rätt då? 

– Nej alltså, det har redan skett. Jag pratar såklart med JIK, vi har en dialog som har pågått länge men jag har sagt att jag kommer ta ett beslut efter säsongen, så enkelt är det, säger Weidman. 

Du vet vad du har i JIK och vad de erbjuder? 

– Ja absolut. Jag har en jättegod relation med Jocke Nordén som är sportchef nu och Jakob Olofsson (tränare) som är väldigt tydliga med att de vill behålla mig. Det förs absolut en dialog men det kommer tas ett beslut efter säsongen. 

Rickard Hessmer (till höger) lägger av efter den här säsongen, samtidigt som Emil Nilsen (till vänster) är ett hett villebråd. Rickard Hessmer (till höger) lägger av efter den här säsongen, samtidigt som Emil Nilsen (till vänster) är ett hett villebråd. Foto: Per Wiklund

Är det några fler faktorer som spelar in i ett sånt beslut? 

– Som du sa så vet jag ju vet jag ju vad jag får utanför klubben i Jönköping, jag har bott i stan i åtta år och har rotat mig här så jag har det ganska bra vid sidan av men det som påverkar mig kommer vara att vi kommer behöva ersätta en del spelare. Typ Rickard Hessmer har sagt att han gör sin sista säsong och jag kommer vilja se att det finns en god plan framöver till att vi ska ta det här steget och gå till slutspel. Jag vill inte titta neråt utan jag vill ju vara i slutspel med det laget jag spelar i och det hade varit jättekul att spela slutspel med JIK, så är det ju. 


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Matchrapporter: Storvreta vann och avgjorde matchserien 3-1 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot JIK JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK

Den här artikeln handlar om: