Corona-pandemin
RF-pampen Björn Eriksson säger att man kartlägger vilka serier som kan drabbas av nya beslutet.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

RF-basen: "Idrotten ska vara en väsentlig inkomstkälla för idrottaren"

ANNONS

Hur kommer innebandyn drabbas av gårdagens besked från Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten?

NOTERA: Björn Eriksson har uppdaterat sina uttalanden. "Idrotten ska vara en väsentlig inkomstkälla för idrottaren" ska egentligen vara "Idrotten ska vara en huvudsakliga sysselsättningen för idrottaren". Läs mer här

Under gårdagen berättade Riksidrottsförbundet att "Folkhälsomyndigheten har idag fattat beslut att idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag för yrkesmässig idrott."

Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten definierar yrkesmässig idrott enligt följande:

"Idrott för sådan utövare där idrottsutövningen är den huvudsakliga sysselsättningen och där utövaren befinner sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer inom den aktuella idrottsgrenen. Båda villkoren – idrottsutövningen som huvudsaklig sysselsättning och att befinna sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer – måste vara uppfyllda för att undantaget ska kunna tillämpas."

Innebandyn kan vara en sport som ligger i gränszonen då långt ifrån alla spelare har innebandyn som sin främsta inkomstkälla. När Sveriges breddserier stängdes ner så blev SSL Herr och Dam samt Allsvenskan Herr de enda serierna som fick fortsätta bedriva sin tävlingsverksamhet. 

Dalarnas Tidningar har varit i kontakt med Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

- Vi har fört vissa resonemang kring vad som är yrkesmässig utövning, när idrottandet är ett yrke. Där hade vi en ganska lång förhandling och enades om tre kriterier: 1) Idrotten ska vara en väsentlig inkomstkälla för idrottaren, 2) du ska befinna dig på elitnivå nationellt eller internationellt, 3) det ska vara seniorer och inget annat. Då har man en känsla av litegrann, menar Folkhälsomyndigheten, att det tänjs på det, säger han till tidningen.

Tidningen frågar också Eriksson vilka serier det är som räknas in under ovan nämnda kriterier.

- Det håller vi på och kartlägger, svarade Eriksson då.


TV: Sågar agerandet i SSL: "Det är bedrövligt"

Poddpanelen om stora SSL-snackisen: "Ser otroligt illa ut"

Den här artikeln handlar om: