Ordbråket
Det blev ett infekterat efterspel kring Malmö-Karlstad.
Foto: Peter Lindblad och Anders Andersson
Allsvenskan södra

Ordkriget fortsätter: "Lågt att gå till angrepp som serieledare"

ANNONS

Malmö-tränaren Jörgen Hansen svarar på uttalandet från Mattias Karlsson i Karlstad.

Efter tisdagens match mellan Malmö och Karlstad, där hemmalaget överraskande slog serieledarna med 8-4, gick värmlänningarnas tränare Mattias Karlsson ut i media och sågade Malmös sätt att spela:

- Malmö är bra på hemmaplan och får de ledningen så är de starka. Då ligger Malmö med sin köttmur framför kassen och det är en oerhört tråkig innebandy som Malmö spelar. De låg med toppen på egen planhalva och sedan en fyramannabox bakom som en stor fet köttmur, säger Karlsson till VF och fortsätter:

- Malmö gjorde det jättebra och vann matchen men det är ingen innebandy som folk vill se. Det är innebandymördare. Det är bara att stå och försvara och slå kontringsbollar på en eller två gubbar.

Det var uttalanden som fick Jörgen Hansen, Malmös tränare, att reagera:

- Jag förstår att han är bittet efter att han har förlorat mot ett bottenlag som Malmö, men jag tycker det är fullständigt pinsamt att som serieledande och tränare börja attackera andra lags spelstruktur. Jag hoppas så klart Karlstad går upp i SSL för jag ser framemot att se deras anfallsglada innebandy som nykomling i en serie, säger han till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Ser man nyktert på matchen så gör vi åtta mål, två i öppen kasse och ett i boxplay. Fem av målen görs i fem-mot-fem-spel medan Karlstad gör fyra. De har dessutom två hela powerplay där de är en man mer än oss, det är potential på två mål som de borde kunnat vinna med 6-5 då. Även om vi ligger i skyttegravarna och dödar innebandy som han säger. Jag tycker det är pinsamt att som serieledare går till angrepp på motståndarnas spel. Vi hade en bättre gameplan och fick en bättre utdelning på den. Han borde lägga mer fokus på sitt eget lag.

Det är inte första gången man hör en sådan kommentar efter en förlust, varken i innebandy eller någon annan sport överhuvudtaget. Tycker du att det tyder på dålig förlorare?

- Jag vet inte varför han säger så. Det är klart att han är bitter, han har åkt ner långt till Malmö med många timmar och buss, och så tycker man att man saknar lite stjärnspelare. Jag tycker att Karlstad fortfarande är ett så bra lag att de ska kunna lösa det ändå, även om de saknar de spelarna. Kan man inte luckra upp försvarsspelet hos en nykomling i Allsvenskan så har man andra problem att fokusera på än vad vi gör. 

Det har blossat upp en debatt i innebandy-Sverige kring vad som egentligen är underhållande innebandy. I SSL herr har Fagerhult Habo fått mycket beröm för deras offensiva spel som nykomlingar, där matcherna nästan mer ofta än sällan innehåller 20 mål. Men en del tycker att många mål inte är lika med en underhållande match.

- Jag kollade på Karlstad mot Warberg och det var två lag som har rätt så bra disciplin över 60 minuter där båda prioriterar att spela bra försvars- och anfallspel.Det är underhållande innebandy. När det blir 11-10 så är det kul om man tycker om att se mycket mål, men det kommer vara frustrerande att se lagens försvarsspel. 

Om man vänder på frågan – handlar det om att vinna till vilket pris som helst?

- Jag tror inte folk förstår vad det innebär. Att möta ett så bra lag och få den attacken och pressen mot sig, att då ha disciplinen att ligga så rätt i linjen och göra jobbet med varje liten kroppsdel som finns – det är underskattat. Tänk hur mycket taktiskt förarbete som mina spelare har gjort själva! Lika mycket som man ska sätta anfallskombinationer med spelet med boll så behöver du förstå rätt så mycket för att kunna spela försvarsspel också. 

Du berättade i gårdagens intervju att ni detaljstuderat Karlstad på video. Är det vanligt förekommande grepp på allsvensk nivå?

- Jag har inte koll på hur de andra lagen gör. Vi har alltid gjort det och även förra året, när vi var nere i ettan, så var jag ute och filmade matcher med mobilkameran. Vi har gått igenom en liten generationsväxling och nu är det min fjärde säsong här, det har varit viktigt för mig att hjälpa till och ge de unga grabbarna möjlighet att utbilda sig själva. Att de förstår och tänker innebandy på rätt sätt – det har vi lagt ner mycket tid på. I år har vi en väldigt skön arbetsgrupp där jag kan visa klipp och tala om vad jag tycker är viktigt, och sedan lämna över diskussionen där det är extremt givande diskussioner. Sen är vi bra på omställningar, vi har tränat på det och många var våra övningar vi gör under träningsveckan baseras på att vi ska ta snabba beslut med bollen.

Hansen avslutar också intervjun med att skicka en sista passning till Karlstad-tränaren:

- Det var lågt att som serieledare, som ska förbereda sig för ett SSL-kval, att gå till angrepp mot en nykomling för att man själv inte har en bra gameplan. Man får acceptera att man förlorar, man ska inte gå till angrepp mot andra. 


Podcast avsnitt 22: Andreas Stefansson

Pixbo Wallenstams målkung gästar Innebandymagazinets podcast

Matchrapporter: Kalmarsunds seger spiken i kistan för Karlstad – som åker ur serien Gransholm vann stort senast – nu tog Malmö FBC revansch IBF Falun vinnare mot Karlstad – avgjorde i förlängningen Karlstad segrare hemma mot Nykvarns IF Karlstad avgjorde i förlängningen mot JIK

Den här artikeln handlar om: